Jean Păsărin, la 13 ani de la cea mai importantă cascadorie pe două roţi

389

În vara acestui an se împlinesc 13 ani de când, Jean Păsărin, un adevărat temerar pe două roţi, a reuşit performanţa să traverseze cu motocicleta pe una dintre arcade podul metalic de pe Jiu. Evenimentul era realizat atunci în memoria lui Romică Pârvu, care în urmă cu peste 6 decenii a făcut un lucru asemănător dar folosind podul de la Lainici. Acum însă nimeni nu a mai repetat cascadele făcute de cei doi, pasionaţi de motociclism.

Jean Păsărin, în vârstă de 58 de ani, reuşea în anul 2000 pe data de 24 iunie o adevărată performanţă, traversând pe una dintre arcade podul ce face legătura dintre Parcul Central şi Insuliţă. Făcea asta în amintirea prietenului său, care nu mai era în viaţă. Pentru a pune în practică acea cascadă a fost necesar un efort deosebit. Mai precis, doi scafandri de la Severin, închiriaţi cu 200 de lei ora, autorizaţie de la primărie, şi câte un echipaj de pompieri, unul de salvare şi chiar un elicopter. “Ziarele scriau la momentul respectiv, printre care şi Gorjeanul, că m-am antrenat mult pentru evenimentul în cauză. Am traversat, ca antrenament, de vreo 20 de ori arcada respectivă care are 32 de metri lungime şi 37 de cm lăţime între nituri. Trebuia să fac asta ţinându-mi respiraţia. Îmi amintesc că am folosit pentru motocicleta Aprilia Chesterfield, pe care nu o mai deţin în prezent, benzină Full Magnoni, acceleratione di prese, cauciuc pe spate Bristone cu ventuze, cauciuc pe faţă Pirelli bine umflat şi pe spate unul mai moale. Am traversat arcada în 46 de secunde, în prezenţa a aproximativ 200 de curioşi care au asistat la eveniment”, a declarat Jean Păsărin.

Gorjeanul, la eveniment
De altfel, evenimentul la care face referire acum Jean Păsărin, a fost relatat de cotidianul Gorjeanul, sub semnătura lui A.Vâlceanu. Acesta descria următoarele: “Imaginea alăturată a fost surprinsă zilele trecute pe una dintre arcadele vechiului pod metalic de peste Jiu care face acum legătura digului cu insula aflat în apropierea stadionului municipal. Temerarul din imagine se numeşte Jean Păsărin, are 46 de ani şi locuieşte în Târgu-Jiu. După cum ne-a declarat practică ciclismul şi motociclismul viteză, încă din anul ’80. A învăţat să meargă pe motocicletă încă din anii 77 de la un alt împătimit al bolizilor pe două roţi Viorel Hazu. Anul acesta, Jean Păsărin s-a gândit să reediteze performanţa spectaculoasă realizată în urmă cu cinci decenii pe arcada metalică a podului de peste Jiu de neuitatul şi regretatul nea Romică Pârvu. Cel care, având un popă ca pasager, a repetat isprava din Târgu-Jiu şi pe arcadele podului de la Lainici. În prezenţa câtorva zeci de curioşi temerarul târgijian a efectuat în această vară, această trecere pentru a o imortaliza fiind nevoie ca fotograful Gheorghe Nimară(nea Jean pentru prieteni) să se urce în ciorapi pe arcada podului celei folosite de curajosul motociclist drept pistă. A fost un gest temerar efectuat cu un curaj extraordinar, o performanţă greu de atins, dovadă stând şi faptul că până la Jean Păsărin nimeni altcineva nu a încercat să reediteze isprava lui nea Romică. Nu ne rămâne decât să-i felicităm pe amândoi curajoşii din vara aceasta pentru cutezanţa de care au dat dovadă”.

De la Aprilia Chesterfield la Suzuki Hayabusa
În aceşti 13 ani, în care Jean Păsărin a mai sperat să mai repete figura din 2000, acesta a schimbat 13 motociclete. Înainte de 2000 a mai avut alte 8 motociclete, demonstrând că este cu adevărat un pasionat şi un împătimit până la limite al mersului pe două roţi. A trecut astfel de la o motocicletă care prindea 140 de km/oră la una care prinde acum 420 de km/oră. De asemenea, în aceşti ani a ajuns să parcurgă un milion de kilometri pe două roţi, fără niciun accident. Motocicleta sa de suflet a fost şi rămâne cea pe care o are de cinci ani de zile, adică Suzuki Hayabusa care l-a costat 300 de milioane de lei vechi la achiziţionare.
“În viitorul apropiat îmi doresc să îmi iau cea mai performantă motocicletă din lume Y2K, de 400 de cp care este în topul celor mai rapide astfel de vehicule. Mi-aş mai dori să concurez în Australia cu această motocicletă”, a conchis Păsărin.
Jean Păsărin are şi alte performanţe la activ reuşind să parcurgă cu bicicleta până în inima Asiei, traversând două deşerturi Karacum şi Kazalcum, în anul 1979. Şi-a luat paşaportul în 7 minute de la autorităţile comuniste ale vremii, pe considerentul că era un sportiv cunoscut.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here