Jandarmeria Gorj, la ceas aniversar

269

Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Gorj a sărbătorit joi 40 de ani de la înfiinţare. Cu această ocazie, la sediul unităţii s-au desfăşurat mai multe activităţi la care au participat foşti comandanţi ai unităţii, veterani, oficialităţile locale şi alţi invitaţi.

Programul activităţilor a debutat cu primirea invitaţilor şi intonarea imnului de stat, urmată de prezentarea însemnătăţii împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea unităţii. „Este un moment de sărbătoare în care trebuie să ne aducem aminte de înaintaşii noştri care au clădit în timp, cu efort, un corp de elită şi au îmbogăţit Arma noastră cu fapte de glorie, eroism, punând mai presus de toate patria şi interesele naţiunii române. Ei sunt eroii cu care ne mândrim, care au scris, uneori chiar şi cu propriul lor sânge, pagini de istorie glorioasă, pe care avem datorie să le transmitem mai departe, cu aceeaşi onoare, devotament şi patriotism. Din generaţie în generaţie s-a transmis o frumoasă moştenire care ne obligă la responsabilitate şi seriozitate în îndeplinirea misiunilor ce ne revin”, a declarat colonelul dr. Robert-Iulian Vîţă, inspectorul şef al Jandarmeriei Gorj. Au urmat discursurile oficialităţilor şi cele ale foştilor comandanţi ai unităţii. Printre foştii comandanţi ai unităţii care au participat la activităţile de ieri s-a numărat şi colonelul (r) Ilie Iova, primul comandant al unităţii (1 septembrie 1973 – 30 septembrie 1974). „Am preluat comanda acestui batalion în alte condiţii decât cele pe care dumneavoastră le aveţi. (…) Nu a fost uşor; a fost o provocare pentru toţi cei care ne-am aflat atunci pentru prima dată la comanda Batalionului 43 Securitate. Eu venisem de la Batalionul de Securitate Sibiu. Aveam ceva experienţă dar condiţiile erau cu totul şi cu totul deosebite aici. (…) Perioada în care m-am aflat la comanda Batalionului a fost scurtă. Au urmat ceilalţi comandanţi. Mă bucur pentru dumneavoastră şi pentru activitatea pe care o desfăşuraţi, pentru modul în care vă îndepliniţi misiunile. Vă doresc să aveţi în continuare succese şi mai mari în activitate”, a declarat acesta. La manifestările prilejuite de împlinirea a 40 de ani de la înfiinţarea unităţii de la Târgu-Jiu au mai fost prezenţi şi alţi foşti comandanţi: general (r) Ilie Gorjean (15.05.1982 – 15.09.1984), general de brigadă Vasile Tîlvescu (15.09.1995 – 01.12.2009) şi colonel Eugen Ţambrea (01.06.2011 – 05.04. 2012). „14 ani am lucrat împreună şi cei care astăzi mă priviţi îmi cunoaşteţi şi cele bune şi cele rele. Dumneavoastră vă datorez actualul grad. Fără efortul dumneavoastră şi fără a îndeplini sarcinile pe care le-am îndeplinit împreună, astăzi nu aş fi putut purta acest grad. Temelia am pus-o la Gheorghieni dar fundamentul l-am făcut aici. Din cei 33 de ani de ofiţer, 21 şi vreo 6 luni sunt petrecuţi în această cazarmă. Nu pentru că aş fi realizat progrese deosebite, ci pentru că atunci când mi-a fost greu, dumneavoastră aţi fost alături de mine, pentru că am avut în această unitate modele pe care trebuia să le urmez, ţinte unde trebuia să ajung”, a spus generalul de brigadă Vasile Tîlvescu.

Fostul şef al Jandarmeriei Române, prezent la Târgu-Jiu
La activităţile organizate ieri la sediul Jandarmeriei Gorj a fost prezent şi generalul maior Gavrilă Pop, fostul şef al Jandarmeriei Române, care în perioada 1980-1986 a fost comandant de subunitate şi instructor la Batalionul 43 Târgu-Jiu. „Am avut şansa să ocup toate funcţiile existente în Jandarmeria asta şi din ordine publică, tot ce este în ministerul ăsta. Anul trecut, chiar am gestionat Jandarmeria Română. De la nivelul ăla de sus se vede extraordinar de urâtă, din păcate. Jandarmeria frumoasă sunteţi dumneavoastră. Jandarmeria sunt oamenii, nu ştatele. Jandarmeria arată aşa cum sunteţi dumneavoastră, atunci când suntem lângă cetăţeni, acolo unde am încercat din tot sufletul să ajungem şi unde aţi rămas cu o bucurie extraordinară. (…) Ca să fim frumoşi trebuie să fim în acelaşi timp şi deştepţi pentru că cetăţeanul aşteaptă de la noi să fim deştepţi, să rezolvăm problemele inteligent. Trebuie să facem faţă de fiecare dată şi să facem risipă de inteligenţă, nu de altceva”, a spus generalul maior Gavrilă Pop. Tot ieri, generalul maior Gavrilă Pop a anunţat că se va retrage din activitatea Jandarmeriei: „Am început acum 33 de ani aici şi în momentul ăsta declar că-mi închei activitatea operativă, pentru că îmi ajunge. Fiecare la rândul lui trebuie să se retragă şi de acum înainte rămân numai amintirile. Deci din punctul meu de vedere, acesta este şi momentul meu de retragere din activitatea Jandarmeriei. Vă mulţumesc pentru faptul că am putut să fac acest lucru în unitatea în care am început”.

Diplome pentru oficialităţi, invitaţi şi veterani
Manifestările dedicate împlinirii a 40 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Gorj au continuat cu acordarea de diplome aniversare şi de excelenţă invitaţilor, premierea câştigătorilor competiţiilor sportive interne şi dezvelirea bustului eroului jandarm slt. Post-mortem Merişescu Valentin. În programul activităţilor au mai fost incluse vizitarea muzeului unităţii, inaugurarea pistei de Unifight şi prezentarea unor exerciţii demonstrative.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here