Istoria pandurilor, ediție de lux

588

Publicistul gorjean, Dorin Brozbă, a lansat, ieri, oficial, ultima ediție a volumului “Pandurii Târgu Jiu, o dragoste gorjeană”, carte ce cuprinde și experiența europeană a oltenilor. Lansarea a avut loc doar în compania reprezentanților presei, lângă statuia lui Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu. “Tudor Vladimirescu este patronul spiritual al echipei. Era normal ca aici să fie făcută lansarea”, a explicat Brozbă alegerea ineditului loc.

Ziua de 26 august nu a fost aleasă întâmplător de autorul cărții „Pandurii Târgu Jiu, o dragoste gorjeană”. Dorin Brozbă a împlinit ieri 52 de ani și tot 52 de ani au trecut de la primul meci disputat de Pandurii. Nimeni nu mai știe, însă cu cine și cât a fost scorul. „Data de 26 august 2014 este o zi importantă pentru echipa de fotbal Pandurii. Se împlinesc exact 52 de ani de la naşterea pandurilor. Pe data de 26 august 1962 s-a jucat primul meci al echipei Pandurii, într-o duminică după-amiaza. Au trecut anii, iar eu, Dorin Brozbă pe baza documentelor am constatat că atunci s-a jucat primul meci oficial. Este aceeaşi zi în care m-am născut eu. Mă bucură acest fapt”, a spus autorul.
Lansarea cărții a fost un cadou al lui Brozbă pentru el însuși, mai ales că editarea istoriei pandurilor s-a realizat doar cu eforturi personale. „Este ziua mea și am zis să-mi fac un cadou. Dacă nu ne facem noi cadouri, atunci cine să ne mai facă?… Ideea este că există această carte, am tipărit-o pe cont propriu, eu și prietenii. A fost greu, costurile ridicate pentru că am dorit să fie tipărită în policromie, de asta și prețul este unul mai mare. Spre regretul și durerea mea, deși nu vreau deloc să mă plâng, am tot amânat această lansare vreme de opt luni. Era frumos să o facem alături de echipă, cu jucătorii, dar asta e… Eu mi-am făcut datoria de om și de suporter față de această echipă”, a spus Brozbă.
Cartea se găsește deja în librării și costă 70 de lei.

Cornel Grama, primul căpitan
În munca sa de documentare, Brozbă l-a descoperit pe primul căpitan al pandurilor, Cornel Grama care i-a și pus la dispoziție documente, fotografii și mărturii din presă. „Noi am pus temelia la Pandurii. Jucam pentru o friptură şi o bere. Aveam loc de muncă, eram angajaţi, trebuia să mergem şi la serviciu, jucam fotbal doar de plăcere. Aveam spectatori mulţi, erau prea puţine întreprinderi care să ne susţină. Era FCTV care era Fabrica de Confecţii, Fabrica de Ţigareţe de la CAM, OCL, TAPL-ul, dar foarte greu. Deplasările nu vă mai spun cum le făceam, în camioane. Am avut de la IRTA câte un autobuz şi mergeam în deplasare mai pe aproape. Când am intrat în Divizia C la Corabia sau la Vagonul Arad mergeam cu trenul. Deplasările noastre le făceam înaintea meciului. Din tren coboram şi intram pe teren. Trebuiau atraşi atunci lângă echipă minerii, aşa cum era la Jiul Petroşani sau Minerul Lupeni. Dacă erau atraşi cei de la Rovinari, cu siguranţă alta era istoria fotbalului nostru. Am muncit şi eu la construirea stadionului”, a spus Grama.
Primul căpitan al pandurilor nu este la curent cu istoria recentă a echipei. Chiricheș, Pintilii sau Maxim nu sunt mai presus de vechile glorii ale oltenilor. „Mi-a plăcut mult de Victor Piţurcă, mi-a plăcut acea echipă cu Sorin Găman, Gugu. Am avut mulţi jucători buni la Târgu-Jiu”, și-a amintit Grama.
“Am început o muncă acum 11 ani, în august 2003 când am început să adun documente şi mărturii despre istoria adevărată a pandurilor. Cred că echipa noastră este singura din ţară care are o carte cu istoria sa completă de 50 de ani. Este o ediţie de lux, a costat mulţi bani, nu regret, această echipă merită acest lucru. Fondurile au fost asigurate de prieteni apropiaţi, Constantin Ştefan Duicu, Eugeniu Staicu, Sorin Băluţă şi Daniel Ijac. Dânşii m-au sprijinit mult şi le mulţumesc. Este istoria adevărată a pandurilor”, Dorin Brozbă, publicist.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here