Irineu, în mijlocul credincioşilor din Parohia Racoviţa

177

sfintire biserica 2În cea de a X-a Duminică de după Rusalii, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a sfinţit Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Parohia Racoviţa, Protoieria Târgu Cărbuneşti.

Câteva sute de credincioşi din Parohia gorjeană Racoviţa şi din localităţile învecinate au luat parte duminică, 21 august, la slujba de târnosire a Bisericii cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”. Ceremonialul liturgic şi Sfânta Liturghie au fost oficiate de ÎPS Părinte Irineu, împreună cu un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi. Centrul Eparhial al Arhiepiscopiei Craiovei a acordat gramate de mulţumire tuturor celor care au ajutat la ridicarea cinstitului locaş de rugăciune. Preotul paroh Constantin Doară, alături de credincioşii racoviţeni, a mulţumit ÎPS Sale Irineu pentru prezenţă şi s-au rugat împreună la altarul nou sfinţitului aşezământ. „Vă mulţumim pentru dragostea şi grija de părinte cu care aţi venit pe aceste meleaguri româneşti pentru a binecuvânta jertfa noastră, adusă aici spre slava lui Dumnezeu şi mântuirea neamului nostru”, a spus părintele paroh.

Postul şi rugăciunea, arme împotriva ispitei

În cuvântarea ţinută la finalul Sfintei Liturghii, ÎPS Părinte Mitropolit a explicat principalele învăţături duhovniceşti desprinse din pericopa evanghelică duminicală, ce a avut ca temă „Vindecarea copilului lunatec”. „Mântuitorul Hristos le arată Apostolilor că diavolul nu poate fi învins decât prin post şi rugăciune. Nouă ni s-a dat de la Dumnezeu putere. Prin Taina Sfântului Botez am primit Lumina cea adevărată şi Preasfânta Treime S-a aşezat în inimile noastre, împărtăşindu-ne de medicamentul nemuririi. Pentru a păstra aceste daruri este nevoie de credinţă puternică, de rugăciune, de o apropiere continuă de Dumnezeu. Nu trebuie să uităm niciodată de aceste lucruri pentru că viaţa noastră este scurtă. Dacă vrăjmaşul îl arunca pe copilul din Evanghelie în apă şi în foc, de câte ori nu ne poartă şi pe noi în valul mâniei şi poftei destrăbălate? Pentru a lupta împotriva acestor ispite Mântuitorul ne-a dat două arme: postul şi rugăciunea. Prin post stingem mânia, iar prin rugăciune îndepărtăm din sufletele noastre pofta pământească”, a conchis ÎPS Părinte Mitropolit. Cele câteva sute de credincioşi prezenţi duminică la Biserica „Sf. Împăraţi Constantin şi Elena” s-au putut bucura şi de un scurt spectacol de cântec şi joc popular, susţinut de grupul fluieraşilor racoviţeni şi de tinerii din parohie. Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din localitatea gorjeană Racoviţa a fost temeluită în anul 1997 de către Mitropolitul Olteniei, Nestor Vornicescu, lucrările de construcţie şi pictura, executată în tehnica fresco, fiind finalizate prin sprijinul financiar al credincioşilor şi al autorităţilor locale.

Roxana Lupu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here