Iresponsabilitate criminală

321
O colegă din breaslă atrăgea atenţia, asupra unei situaţii aberante datorată utilizării unui vaccin expirat anti-tuberculoză la bebeluşii din Gorj, chipurile pentru imunizare. Nu mai revin asupra subiectului şi nu este rostul nostru a căuta vinovaţi. Micuţii pe post de cobai nevinovaţi pot avea sechele peste timp, iar părinţii s-ar cere să-i tragă la răspundere pe vinovaţi.

Slavă Domnului că, mai bine mai târziu decât niciodată, onor birocraticul minister al Sănătăţii Publice din România şi-a dat seama de gafă şi a sistat folosirea păgubosului vaccin. Expirat din 31 ianuarie şi asupra căruia se exprimase anterior, printr-o adresă, că „termenul de valabilitate se prelungeşte cu şase luni de la data expirării vaccinului”. La iresponsabilitatea criminală a funcţionarilor ministerului (ne)Sănătăţii s-a adăugat şi uşurinţa cu care au tratat problema slujbaşii Direcţiei Sănătăţii Publice Gorj. Aici mă refer inclusiv la Inspecţia Sanitară de Stat degeaba din cadrul DSP Gorj.
Sigur ziaristul şi-a făcut datoria exemplar şi a atras atenţia asupra crimei prin nepricepere. Neglijenţă şi lipsă de profesionalism a acelora care-ar trebui să vegheze asupra sănătăţii noastre şi a urmaşilor locuitorilor din Gorj. Ca unul preocupat de problemele medicale nu pot decât să-i mulţumesc mai tinerei mele colege redactor cu mare viitor. Pur şi simplu, domnia sa mi-a ridicat mingea la fileu. Întrucât, lăsând la o parte grava situaţie creată în sănătatea publică a Gorjului cu aprobare de la centru, ar fi bine să reluăm povestea vaccinurilor neagreate de toată lumea medicală. De la noi şi din lume.
Într-o ediţie a DEX-ului (Dicţionarul Explicativ al limbii române), substantivul neutru vaccin e prezentat ca un produs biologic preparat din germeni patogeni sau din secreţii microbiene, care se administrează prin injecţii sau pe cale bucală unui om sau animal în scop preventiv (pentru a căpăta imunitate împotriva bolilor infecţioase) ori curativ. Chiar şi adulţii, de vârsta mea ori chiar mai mari, au pe braţul stâng o urmă, un semn sau o cicatrice pe corp, în cazul tuberculozei, de regulă, pe braţul stâng, în urma administrării vaccinului.
Nu este aici nici timpul şi nici locul să intrăm în detalii, dar mai nou, lumea medicală şi îndeosebi cercetarea de ultimă oră se îndoieşte de valoarea vaccinurilor inventate de-a lungul secolelor şi anunţate ca salvatoarele omenirii. Nu mai departe de anii trecuţi, inclusiv presa scrisă românească a dezbătut rolul nefast al vaccinurilor. Una dintre întrebările fără răspuns afirmativ la adresa obligativităţii vaccinurilor anti-tuberculoză ar fi cum se face că deşi OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) recomandă de peste 60-70 de ani, dacă nu mă înşel, acest vaccin n-a fost eradicat TBC-ul? Iar la noi, în Gorj, unde există şi un Sanatoriu TBC la Dobriţa, boala de plămâni cunoaşte o recrudescenţă îngrozitoare. Mai mult, judeţul Gorj deţine un deloc de invidiat loc fruntaş la numărul de bolnavi de tuberculoză.
La fel, părerile sunt împărţite şi în ceea ce priveşte şi existenţa gripei porcine şi a pretins miraculosului vaccin împotriva gripei noi. Ba mai mult, un euro-parlamentar german, cu pregătire în domeniul medical, fiind un apreciat cercetător şi universitar de specialitate a introdus o interpelare în Parlamentul European, acuzând companiile farmaceutice de inventarea unui virus gripal spre a-şi mări profiturile.
Până una-alta, nu-i exclus ca vaccinurile să-şi fi trăit traiul şi să-şi fi mâncat mălaiul. Totul decontat pe buzunarul cetăţeanului lumii şi, mai ales, în detrimentul sănătăţii lui. Care nu-i mai bună!
În România, cele mai multe studii publicate pe tema inutilităţii vaccinurilor le-a publicat şi susţinut în simpozioane de specialitate cunoscutul inventator şi biochimist premiat anul trecut şi de Universitatea Oxford, românul şi olteanul din Goicea Mare, de loc, Ştefan Manea. Ale cărui opinii le-am putea găzdui. Ca şi alte opinii ale specialiştilor din Gorj pe care-i aşteptăm cu drag.
Ion PREDOŞANU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here