IPJ Gorj avertizează: ,,Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți!”

1390

Un selfie pe tren poate fi o acțiune extrem de riscantă, avertizează polițiștii gorjeni, care au desfășurat, luni, o campanie de prevenire a accidentelor produse prin electrocutare, în zonele feroviare.,,În perioada iulie 2020- ianuarie 2021, la nivelul Inspectoratului General al Poliției Române va fi desfășurată o campanie de informare pentru prevenirea accidentelor produse prin electrocutare în sectorul transporturilor feroviare.
Campania <<Selfie-ul pe tren nu ia like-uri, ia vieți>> are ca scop conștientizarea populației asupra riscurilor cauzate de necunoașterea sau ignorarea pericolului reprezentat de intrarea în câmpul electric existent între acoperișului unui tren și linia de înaltă tensiune. În vederea prevenirii accidentelor de acest fel, polițiștii din cadrul Biroului de Prevenire și Analiză a Criminalității și Biroului Județean de Poliție Transporturi Gorj au desfășurat în cursul zilei de luni o activitate preventivă în zona gării din municipiul Târgu-Jiu. Cu această ocazie, polițiștii au purtat discuții cu persoanele tinere, referitoare la riscurile determinate de nerespectarea regulilor și normelor de conduită în incinta stațiilor CFR și pericolul electrocutării la care se expun din dorința de a se fotografia într-o ipostază inedită”, se precizează într-un comunicat al IPJ Gorj.Acțiunile vor continua pe tot parcursul anului, în gările de pe raza întregului județ.
O fotografie pe tren poate părea o idee bună pentru o postare în social media, însă puțini sunt cei care știu riscurile pe care escaladarea unui vagon de tren le presupune, în principal cel de producere a arcului electric și a electrocutării la rețeaua de înaltă tensiune (27.000 volţi). Este important de știut faptul că arcul electric se poate produce fără un contact direct cu rețeaua de înaltă tensiune, iar pe lângă acesta, căderea de la înălțime poate produce traume grave, potrivit reprezentanților Poliției Române.,,În ultimii ani, zeci de tineri, de multe ori minori, au suferit accidente grave pentru un selfie pe tren. Dorința de faimă, în special pe rețele sociale, coroborată cu potențialul de risc victimal crescut al acestora, a condus la acest deznodământ tragic.
Prevenirea victimizării minorilor este o prioritate pentru Poliția Română. Prin această campanie, încercăm să-i prevenim cu privire la riscul la care se expun dacă încearcă să urce pe trenurile/vagoanele staționate în gări sau depouri sau pe cele dezafectate; riscul de electrocutare este foarte mare. Ne dorim ca tot mai mulți tineri să conștientizeze cât de riscante sunt astfel de acțiuni, să înțeleagă pericolul generat de fenomenul arcului electric și să le transmită și prietenilor lor aceste informații, pentru a fi cu toții în siguranță. Aceasta este prioritatea zero a campaniei noastre, să conștientizăm riscurile și să nu urcăm niciodată pe vagoanele unui tren. Să nu uităm: un selfie pe tren nu va lua like-uri, ci vieți.”, a declarat comisarul șef Sorin Stănică, din cadrul Poliției Române.
L.F.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here