Ionel Ilie distruge Minprest-ul pentru SRL-ul lui Grădinaru de la PMP

1003

Minprest SA Rovinari, subunitatea Complexului Energetic Oltenia, în prezent cu conturile blocate de ANAF, a fost obligată de conducerea CEO să se înscrie la licitație, dacă vrea să pună mâna pe vreuna dintre lucrările pe care le pot presta angajații acestei societăți. Deși demersul este unul ilegal, fiind clarificat în acest sens de Agenția Națională pentru Achiziții Publice, managerul Ionel Ilie a preferat să încalce legea, numai să nu ajute subunitatea CEO să pună mâna, prin încredințare directă, pe serviciile de reparare, întreținere și revizie a instalațiilor de climatizare din cadrul companiei. Conducerea CEO i-a creat însă culoar pentru serviciile în cauză SRL-ului deținut de afacerista PMP Gorj, Daniela Grădinaru, firma respectivei făcându-i concurență Minprest la licitația pentru care s-au depus ofertele pe 6 octombrie. Nu este însă singura firmă de partid preferată de triunghiul care aprobă achizițiile din CEO, Minprest fiind trimisă la licitație și pentru altă lucrare, unde s-a contrat însă cu firma unui PSD-ist din județul Vâlcea.

Subunitatea CEO, Minprest SA Rovinari, are conturile blocate de către ANAF, pentru că fiica vitregă a companiei nu a reușit să-și plătească, la timp, către Finanțe, 20 de miliarde de lei vechi, reprezentând debite la bugetul consolidat al statului. Dincolo de greșelile de management făcute de Gabriel Giorgi, subunitatea CEO merita însă un ajutor din partea conducerii companiei, care ar fi trebuit să ia în calcul, dincolo de apartenența politică a conducătorului ei, că, la această unitate prestează încă în jur de 800 de salariați.
Managerul Ionel Ilie, alături de subalternii Laurențiu Ciobotărică și Ionuț Daniel Dragomir, șeful de la Achiziții al CEO, toți niște “venetici, după cum a declarat, ieri, Dan Morega, președintele IAIPP, nu numai că nu țin cont de acest aspect, ci dovedesc că fac tot posibilul să sară cu bocancii peste angajații Minprest, pe care îi condamnă astfel la viitoare disponibilizări.

Grădinaru a zis SESAM SRL
Pentru a înțelege mai bine situația ingrată în care a fost pusă Minprest, ne raportăm la “service de reparare, întreținere și revizie instalații de climatizare”, scoase la mezat, luna aceasta de CEO. Lucrările ar urma să se realizeze, în această iarnă, la SE Rovinari, la SE Turceni, la SE Craiova II și, evident, la sediul Executiv CEO. Împărțite pe 4 loturi, pentru serviciile în cauză, cei interesați se puteau înscrie în SEAP până pe 6 octombrie 2016 la ora 16.00, cum anunță de altfel compania. Până la data respectivă, doar două firme și-au arătat disponibilitatea de a presta aceste servicii, Minprest Rovinari, care ar fi trebuit să ia lucrarea prin negociere directă, și SC SESAM SRL, firma șefei femeilor din PMP Gorj, Daniela Grădinaru, SRL-ul respectiv fiind unul abonat la astfel de servicii la companiile de stat. SESAM SRL și-a umplut de altfel conturile pe la fostele unități energetice, băgate sub umbrela CEO în 2012, bani încasând Grădinaru și când la cârma unității de la Rovinari, de exemplu, se afla colegul său de partid, Leșu Davițoiu, actualul candidat la deputăție al PMP.

Ilie își dă aere cu Minprest
Este însă de subliniat că firma lui Grădinaru nu ar fi avut ce căuta la licitația respectivă dacă Ionel Ilie, și subalternii săi “venetici” ar fi respectat legea achizițiilor sectoriale reactualizată. O demonstrează un răspuns trimis Minprest, în septembrie, de către Administrația Națională pentru Achiziții Publice, din subordinea Ministerului Finanțelor Publice, care analizează la rece situația în care a fost pusă subunitatea CEO, trimisă la licitație, deși contractele trebuiau să-i fie date prin negociere.
Răspunsul spune foarte clar că nu trebuie făcută licitație pentru subunitatea CEO, ci contractul trebuie oferit prin “notă” internă, neexistând obligativitatea organizării unei proceduri de atribuire reglementată de Legea nr.99/2016.
A declarat asta ieri și Dan Morega, care a dat de înțeles că în spatele nerespectării legii de către cei trei de la CEO nu se află neștiință și interes financiar. Morega a menționat că CEO, oferind lucrările Minprest pe negociere, nu putea câștiga, pentru semnatari, nimic din asta.
“CEO are datorii de peste 190 de miliarde la Minprest, lucru pe care nu l-a recunoscut acest mincinos, Ionel Ilie. CEO abia acum a dat, de fapt, 20 de miliarde către Minprest, știut fiind că societatea are conturile blocate pentru această sumă, reprezentând taxe și impozite neplătite la stat. Este de remarcat că acest individ, Ilie Ionel, alături de Ciobotărică și Dragomir, acești venetici, prin abuz de putere și serviciu, încearcă să arunce în stradă salariații de la Minprest”, a declarat, ieri, Morega exemplificând situația cu licitația pentru aerele condiționate.

img206Service egal bănuți plus interese
“Acest individ, Ionel Ilie, și jurista Cristina Măceșanu nu iau în calcul adresa Agenției Naționale pentru Achiziții Publice, care a spus clar că pentru Minprest nu trebuie făcute licitații, asta după ce lucrările s-au dat ani de zile acestei subunități, prin negociere. Ministerul Finanțelor și Agenția în cauză au transmis foarte clar că aceste lucrări se pot da Minprest pe negociere, deoarece CEO este acționar al societății. Ei, acești băieți, nu vor însă în mod voit să dea însă curs acestei adrese, ci scot la licitație servicii care se află în obiectul de activitate al Minprest. Acești băieți arată că vor să câștige niște bănuți sau relații”, a mai spus Morega, exemplificând două situații în care Minprest este pusă, în mod clar, la colț.
“Sunt două situații în care Minprest este tras pe margine. Una, pentru SC Altastour SRL din Vâlcea, aparținând unui consilier județean PSD, Constantin Pârvu de la Vâlcea. Respectivul vrea să facă dezinsecție cu 6 kg de soluție. Un alt exemplu este cu activitatea de service, reparare și întreținere reparații de climatizare. În acest caz, contractul vor să-l dea acești indivizi firmei SESAM SRL Târgu-Jiu. Îi întreb eu, nu cumva începeți voi să creați un grup de crimă economică organizată, dragă Ciobotărică, Ilie și Dragomir, ultimul care interpretează legea achizițiilor”, a comunicat Morega.

Minprest, pe buza prăpastiei
Acesta susține că se așteaptă ca și alte lucrări din CEO, dacă tot politicienii au astfel de priorități sub Ionel Ilie, să ajungă în curând iar la Condescu. “Mă aștept să dea Ilie întreținerea și repararea centralelor de încălzire, pe care le făcea înainte de CEO firma fiicei lui Condescu, să ajungă iar la acesta”, a subliniat Morega.
Acesta susține că, situația este foarte gravă la Minprest, facturile societății fiind amânate foarte mult la plată. Acesta a cerut și altor organizații să facă front comun și să sesizeze prăpastia spre care este împinsă Minprest, care deși are contracte de 4 miliarde nu va putea face față perioadei următoare.
Anamaria Stoica

img205SESAM a deschis aerul condiționat la multe societăți de stat
Firma lui Grădinaru, cea care i-a încălzit locul de președinte al PMP Gorj lui Nicu Davițoiu, a prins în noiembrie 2008, un contract bun cu SH Hidroelectrica Târgu-Jiu. Societatea de stat s-a dotat atunci cu un sistem de climatizare destul de costisitor, în valoare de 60.000 de lei, pe care l-a achiziţionat de la SESAM. Câteva luni mai târziu, când, probabil, sistemul atât de performant a clacat, a plătit firma lui Grădinaru cu 37.000 de lei pentru reparaţii. În perioada amintită, Sesam a încasat de la Hidroelectrica nu mai puțin de 400.000 de lei, toate contractele, cu excepţia a două, având ca obiect instalaţii de climatizare, ca şi când acestea sunt marfă perisabilă şi trebuie achiziţionate anual. Pe atunci Grădinaru era înmatriculată la PDL. Tot sistemele de climatizare au fost punctele forte şi ale contractelor încheiate de SESAM și cu CE Turceni, fostul complex plătind pentru reparaţiile şi întreţinerea acestor sisteme sume semnificative. Acestea şi service-ul reţelei de avertizare antiefracţie şi al centralelor de fum de la excavatoare şi TMC-uri au costat CET 360.000 de lei. CE Rovinari a fost cel mai darnic cu femeia de afaceri: compania de stat a cotizat către SC Sesam SRL 550.000 de lei în doar trei contracte care au avut acelaşi obiect – service sisteme de climatizare. De meţionat că în acea perioadă, directorii acestor companii erau în funcţii cu patalama de la PDL, partidul la care avea să ajungă până la urmă oficial şi femeia de afaceri, propulsată acum la cârma PMP Gorj și apoi la structura de femei a partidului.

3 COMENTARII

  1. Acelasi lucru se întâmplă si cu UEF MOTRU unde CEO este acționar majoritar cu 99% şi vor să ne dea lucrările prin licitație iar banii au ajuns la scadență de 90 de zile,ne umilesc ca pe sclavii din plantații…

  2. Acesti trei indivizi ,,VENETICI” asa cum zice nea Ilie Morega, trebuie arestati imediat.iaca dupa arestarile care au fost facute incepind cu 2012 ,in Gorj,cei de la CEO tot BANDITI ramin.

  3. Aceasta femeie esti si a fost amanta lui Nicu Davitoiu fratele celui ce candideaza la pmp gorj pt care nu stiu.Este numai pe interes.Unde a lucrat aceasta femeie?,se da o doamna si ea saraca pare a fi o curca iefina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here