Ion Tudor îi cere explicaţii primarului Păsărin

507

Un teren de aproximativ două hectare situat în spatele câtorva proprietăţi din satul Peşteana-Jiu creează dispută încă de câţiva ani între un localnic, care se consideră nedreptăţit, şi conducerea Primăriei Bîlteni. Ion Tudor, proprietarul unei case din Peşteana-Jiu, acuză administraţia locală că nu vrea să-i concesioneze o suprafaţă de teren din spatele locuinţei, teren care este deja împărţit de către vecinii bărbatului.

Supărările lui Ion Tudor sunt vechi, însă acestea s-au acutizat în urmă cu doi ani de zile de când a început să facă numeroase drumuri pe la sediul Primăriei Bîlteni cerând explicaţii cu privire la posibila împroprietărire a unor vecini asupra unei suprafeţe de teren de circa două hectare care se află în spatele mai multor proprietăţi din satul Peşteana-Jiu. “De 9 ani de zile am cumpărat în Peşteana-Jiu o casă cu terenul aferent, deţinând contract de vânzare-cumpărare. În spatele casei mele, spre partea de est, este un teren, iar din acel teren, cu timpul, fiecare vecin de-al meu, şi-a luat câte o parte, astfel că şi-au lungit proprietăţile şi au intrat şi pe o parte care ar trebui să-mi revină mie, la fel cum şi ei au suprafeţele lor. Am fost la primarul Păsărin de bună credinţă, i-am cerut să îmi dea şi mie o suprafaţă din acel total de două hectare de teren care se află în spatele mai multor case, să concesionez pe 10, 15 sau 20 de ani, să plătesc toate dările şi să dau naştere la o livadă de pomi fructiferi. Răspunsul a fost nefavorabil; mi-a zis că nu îmi poate da o parte din acel teren la fel cum au toţi ceilalţi vecini ai mei. Am făcut mai multe adrese şi, de fiecare dată, răspunsurile au fost nefavorabile pentru mine, explicaţiile nefiind unele concludente”, a declarat Ion Tudor.

Reclamă impozite neplătite şi contracte neexistente
Localnicul spune că, nefiindu-i aprobată cererea pentru a-şi amenaja o livadă de pomi fructiferi pe acel teren pe care omul în cauză ştie că aparţine domeniului public al Primăriei Bîlteni, el a solicitat ulterior să fie lăsat să păşuneze animalele, răspunsul fiind şi de această dată negativ: “De aproape doi ani, am mers pe la primărie solicitând teren în spatele proprietăţii. Le-am cerut concesionarea, nu au vrut; le-am spus apoi că mai este şi o suprafaţă de păşune să mă lase să păşunez animalele, dar tot nu mi s-a aprobat solicitarea. Nu mi-au dat şi mie să văd documentele de proprietate ale celorlalţi vecini, data când s-a pus în proprietate… Primarul mi-a motivat că sunt puşi în proprietate legal de multă vreme. Ultimii care au ocupat terenul din spatele proprietăţii au făcut-o din anul 2013 încoace. Eu am auzit că nu plătesc impozit pe suprafaţa respectivă şi aş vrea să ştiu cu ce suprafaţă au fost împroprietăriţi”. Doleanţele lui Ion Tudor către Primăria Bîlteni sunt unele relativ simple. Omul cere să vină o comisie de la administraţia publică locală direct la faţa locului, să măsoare suprafaţa de teren disputată care face obiectul supărărilor. “Într-una dintre adrese mi-au spus că va veni o comisie la noi, să facă măsurătorile necesare. Nici până în ziua de azi nu au ajuns. Aş vrea să mi se comunice cu ce suprafaţă au fost puşi în posesie vecinii mei, ce suprafaţă a luat fiecare în parte, anii când au fost puşi în posesie, cât plăteşte impozit şi de ce în actele mele terenul apare ca fiind al primăriei, iar primarul Păsărin spune că le aparţine de drept vecinilor”, a mai spus Tudor.

acteEdilul Păsărin îl contrazice pe Tudor!
Conducerea Primăriei Bîlteni are o viziune uşor diferită faţă de acuzele şi solicitările localnicului din satul Peşteana-Jiu. Contactat telefonic, primarul Gheorghe Păsărin spune că vecinii bărbatului au avut acces la anumite suprafeţe din acel total de două hectare de teren, în baza unor acte. “Ştiu că omul nu a avut cerere de reconstituire a dreptului de proprietate, nedeţinând teren pe raza comunei. Singura proprietate a acestuia provine din actul de vânzare. Terenul acela a fost o rezervă a primăriei şi a fost dat cetăţenilor care au avut cereri de reconstituire pe raza comunei Bîlteni şi care au putut face dovada proprietăţii conform Legii 18 că, înainte de înfiinţarea CAP-ului din zonă, rudele acestora au deţinut suprafeţe de teren în zona cu pricina. Şi despre reclamant ştiu că a avut o cerere similară de reconstituire, făcută către noi, Primăria Bîlteni, însă era necesar să facă şi că este moştenitor al cuiva care a deţinut teren în apropierea proprietăţii. Ori acest lucru este imposibil deoarece omul nu şi-a moştenit casa, ci a cumpărat-o”, a declarat edilul comunei Bîlteni.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here