Iohannis, la Consiliul Europei. Certificatul Covid-19, pe ordinea de zi!

384

Preşedintele Klaus Iohannis va participa la reuniunea Consiliului Europei, unde se va discuta despre punerea în aplicare a certificatului verde digital COVID-19, dar şi deturnarea avionului RyanAir de către autorităţile din Belarus pentru arestarea unui jurnalist. 

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni şi marţi, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, care se va desfăşura la Bruxelles, context în care va pleda pentru implementarea rapidă şi unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie.

Principalele subiecte aflate pe agenda Consiliului European vizează coordonarea la nivelul Uniunii Europene în contextul pandemiei de COVID-19, combaterea schimbărilor climatice, relaţiile Uniunii cu Rusia şi cu Regatul Unit al Marii Britanii.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, referitor la pandemia de COVID-19, preşedintele Iohannis va susţine asigurarea unei coordonări strânse între statele membre, precum şi menţinerea unei abordări vigilente în continuare.

“Preşedintele Klaus Iohannis va pleda pentru implementarea rapidă şi unitară a certificatelor verzi digitale la nivel european, reiterând ideea ca acestea să nu afecteze exercitarea dreptului fundamental al cetăţenilor la libera circulaţie. Preşedintele României va susţine, totodată, operaţionalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de donare a vaccinurilor pentru statele din afara Uniunii Europene”, arată Administraţia Prezidenţială.

Comisarul european al Transporturilor, Adina Vălean, a condamnat acţiunea autorităţilor din Belarus şi spune că a fost o “acţiune de piraterie fără precedent”. În plus, spune aceasta, subiectul va fi dezbătut la reuniunea Consiliului Europei.

„Este un semnal destul de puternic împotriva autorităților din Belarus. Având în vedere că luni este Consiliul European, probabil că șefii de stat vor discuta, noi vom face propuneri care să fie un răspuns la această acțiune de piraterie aeriană fără precedent, cred, în zilele noastre”, a afirmat Adina Vălean la Digi24.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here