Invitație pe insula amintirilor Gaudeamus 2019, patru zile mai scurte decât o secundă

2007

În perioada 20 – 24 noiembrie 2019, în Pavilionul B2 al Complexului Expozițional Romexpo a avut loc Ediția cu numărul 26 a Târgului de carte „GAUDEAMUS”.
Programul de evenimente a fost unul complex. Într-o singură oră, dacă străbați târgul, de la Sala „Mircea Sântimbreanu” la Sala „Mircea Nedelciu” și până la Sala „Virgil Madgearu” petreci ora astfel: În prima sală este o dezbatere cu tema „Poezie contemporană în diferite interpretări”, prezidată de criticul literar Aureliu Goci, cu exemplificări în volumele: „Testamentul din strada Nisipuri” de Șerban Codrin, „Doamna de onoare a milei” de Marian Dumitru, „Descântece de melancolie” de Ilie Marian, „Amintitorul de C. Kapitza”, „Elegiile pământului” de V. Pencu, „Dăruire” de Maria Niculescu, „Templul viselor” de Nicuță Ioan Lungu sau „Exod în lacrima lui Dumnezeu” de Oana Anca Oprea. Moderatori deosebiți, printre care Nicolae Roșu, și invitați deosebiți: Gabriela Banu, Victoria Milescu, Paula Romanescu, Nicolae Georgescu, Florentin Popescu, Victor Atanasiu, Geo Călugăru, Ion C. Ștefan, Aureliu Goci, Lucian Gruia, Emil Lungeanu.
La o altă sală se desfășoară o masă rotundă cu tema: „Shakespeare, contemporanul nostru”, unde, poetul Horia Gârbea incită auditoriul.
Editura „Cartea Românească” are o lansare: Nicolae Manolescu.
Mai încolo, la Standul Editurii „Antim Ivireanul” din Râmnicu Vâlcea – director, Ioan M. Barbu, are loc lansarea volumelor: „Enigme de arhivă” (versuri) de Filoteea Barbu Stoian, „Teatru școlar” de Zînica Ionescu, „1918” (roman) de Doina Alexandrescu, iar la standul Revistei de Literatură, Artă și Civilizație „ROTONDA VALAHĂ”, se face prezentarea romanului „Spune-mi tot ce vrei” (ediția a doua) de Victoria Stolojanu-Munteanu din Bumbești-Jiu, județul Gorj proaspăt tipărit la Editura „Antim Ivireanul”, 2019. Prezintă Ioan M. Barbu, Victor Atanasiu și autoarea.
Mai încolo, la spațiul de evenimente din Sala „Virgil Madgearu” este în desfășurare o masă rotundă cu tema: „Tendințe în poezia universală, astăzi”, prezentată de criticul literar Gregorio Muelas Bermúdez din Spania, o lansare și analiză în premieră internațională a Antologiei bilingve (română – spaniolă): „Orizonturi poetice / Horizontes poéticos (25 poeți consacrați din Spania și din alte țări), alcătuită de scriitorii Elisabeta Boțan (Spania) și Ioan Barbu (România), cu invitatul special, poetul și criticul literar spaniol Gregorio Muelas Bermúdez, din partea Ambasadei Regatului Spaniei la București.
La spațiul de evenimente din Sala „Mircea Nedelciu” se lansează volumele: „B-MAX – Jurnalul unui uberist”, roman de Marius Cărbunescu și „Eroii mei cu nume de stele”, povestiri de Ioan M. Barbu, moderator fiind Florentin Popescu.
Programul de evenimente continuă cu o activitate a Editurii „Zodia Fecioarei” din Pitești care face o prezentare a antologiei „Lacrima Anei”, Biblioteca Revistei Curtea de la Argeș, antologie realizată de Acad. Gh. Păun. Are loc lansarea volumelor: „Zece zile” de Carmela Boila Goekel, „Mircea. Secretul timpului” de Maria Mona Vâlceanu, „Depărtarea era totuși senină” de Victor Panduru, moderator fiind Maria Mona Vâlceanu, o adevărată amfitrioană.
Editura Uranus prezintă cartea „Insula Șerpilor” a lui Longin Popescu.
Sunt 250 edituri prezente. De la Editura Militară la grupul Editorial Saeculum. Printre editurile prezente sunt și: Niculescu, Humanitas, ICR, Istrus a Muzeului Brăilei Carol I, Junimea, Paralela 45, Universitară, Uranus, Antim Ivireanul, pană la edituri chinezești. Au standuri de carte: Delegația Generală Valonia-Bruxelles, Asociația Liga Albanezilor din Romania, Editura Ecou Transilvan, ArtKlett-Casa Limbilor Străine, până la Editura Centrului Național de Cultura Romilor, Editura Didactică și Pedagogică, Biblioteca Județeană Timiș „Sorina Titel” și Biblioteca Națională a României.
Editura „Academica Brâncuși” prezintă la stand cărțile autorilor Ion Mocioi și Cornel Munteanu.
La acest Târg s-a simțit lipsa deosebiților autori gorjeni. Să nu se supere vreunul, i-aș putea enumera în ordine alfabetică.
Pe scena Gaudeamus, duminică, 24.11.2019, la Amfiteatrul „Virgil Madgearu”, a avut loc Festivitatea de încheiere a Concursului Național de Proză Scurtă „Nicolae Velea”. Au fost prezenți și oaspeți străini, din diaspora și nu numai. Prezentarea volumelor editate în contul premiilor: „Secretele Otiliei” de Ana Dobre-Pelin, „Triunghiul Bermudelor” de Dan Tipuriță (care este medic, fiind considerat de critica de specialitate inventatorul poeziei biogenetice, având pe această temă 22 volume de poezie), „La porțile vieții” de Geni Duță și lansarea Antologiei concursului „1989, un nou început!?” și anunțarea rezultatelor concursului. Eu, Victoria-Ileana Stolojanu, am obținut un premiu special și, în mesajul meu, am povestit despre un alt premiu special obținut de mine în 1989, la Vaslui, la Olimpiada de Geografie, când, Gheorghe Neamu a început premierea cu mine, spunând concurenților și profesorilor prezenți că: ,,La această olimpiadă există un elev care, precum Simion Mehedinți, îmbină geografia cu literatura. Este Victoria-Ileana Munteanu din Gorj”. Ce fericită am fost! Și încă mai sunt!
Din aceste zile petrecute la București cu prilejul Târgului de carte „Gaudeamus”, de sufletul meu s-au mai legat următoarele evenimente: Vizita la Casa Memorială „Tudor Arghezi”, ghid fiind-mi Marieta Rădoi Mihăiță, dar și a Cimitirului Belu. Dar, despre suflet, mai multe voi relata într-un număr viitor. Acum a fost despre minte și literatură.
Victoria-Ileana Stolojanu, membru al Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Județului Gorj

1 COMENTARIU

  1. De la Masa Tacerii – atatea intelesuri si atata suflet in spusele/scrisul Victoriei Stolojanu, prezenta silara la Targul de Carte din aceasta toamna de a carei frumusete doar Arghezi ar putea spune iar si iar cum ca niciodata nu fu mai… cu carte!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here