INVITAȚIE LA “RANDONEE” PE JIUL DE SUS

1452

În urmă cu ceva timp, adresam provocarea (să-i spunem aşa) de a efectua şi în acest sezon câteva trasee, începând de la cele ce nu depăşesc o jumătate de oră şi până la ture montane în toată regula în lumea de vis a spaţiului montan de pe Jiul de Sus.

Chiar dacă cei mai mulţi dintre noi suntem obişnuiţi cu turismul de vară, când timpul este favorabil deplasării şi nu sunt necesare multe obiecte de echipament, turele de iarnă îşi au frumuseţea lor. Bineînţeles că nu trebuie să ne aventurăm pe trasee dificile ori care sunt închise circulaţiei turiştilor în anotimpul hibernal. Sunt suficiente câteva zeci de minute ori poate ore pentru a străbate trasee ori porţiuni din ele, scopul fiind relaxarea şi „încărcarea bateriilor”, cum spun concitadinii noştri.
Câteva dintre acestea, după modelul „randonee”, cum mai este numit în Occident, pot fi parcurse în zona submontană din partea de nord a judeţului până chiar în Defileul Jiului. Având plecarea din Meri ori Lainici, aceste trasee sub formă de circuit pot oferi turiştilor peisaje şi momente de neuitat. Încă o dată, trebuie să fac precizarea că echipamentul trebuie să fie în concordanţă cu anotimpul, chiar dacă mai sunt perioade de soare şi nu este recomandabil consumul de alcool chiar dacă traseele li se par unora uşoare.
De asemenea, un traseu uşor tot de tipul „randonee”, este cel din Lainici ce urmăreşte drumul forestier aflat pe malul Jiului unde, după 700-800 m, ajungem la un loc de tabără, iar acolo, chiar în aceste zile de iarnă, se poate amenaja un picnic (era să spun la iarbă verde) în decorul alb cu Jiul (ori Rhabon ul, cum mai era cunoscut în vechime),purtându-şi agale undele la vale. Drumul continuă să însoţească Jiul oferind celor ce au avut îndrăzneala să-l parcurgă peisaje de excepţia, până la confluenţa cu Chiţul, un pârâiaş de unde cei ce au pregătirea fizică necesară pot urca pe drumul forestier ce însoţeşte pârâiaşul ori traseul montan marcat până la Piatra Argelelor şi, de ce nu, dacă vremea este prielnic, chiar în vecinătatea Parângului Mare sau Acoperişul Olteniei, cum mai este cunoscut printre montaniarzi.
Defileul Jiului se poate vizita în aceste zile şi efectuând o excursie cu trenul plecând din Târgu Jiu ori Bumbeşti-Jiu până la Livezeni ori Petroşani. Locuri mirifice, peisaje spectaculoase care, din cauza reliefului, nu pot fi văzute din maşină, vor impresiona cu siguranţă pe cei ce hotărăsc să întreprindă o tură montană în circuit ori o traversare a Defileului cu trenul ori chiar cu pasul.
Mugurel PETRESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here