Investitorii au avut un an uşor, însă urmează un altul mult mai dificil

168
bob parkerInvestitorii au avut un an uşor, fiind suficient să plaseze banii în active supradepreciate şi să aştepte revenirea lor, datorată în mare măsură intervenţiei Guvernelor şi băncilor centrale, însă pentru a avea succes în 2010 va fi nevoie de selecţia atentă a investiţiilor şi de sincronizare.

Creşterile înregistrate în 2009 pe bursele din întreaga lume, de 30% de la începutul anului, respectiv 72% din martie, au fost generate în mare parte de campanii masive de achiziţii în toate sectoarele. Investitorii s-au ghidat după criteriul „care este cea mai depreciată acţiune are şi cel mai mare potenţial de a reveni”, atitudine alimentată şi de autorităţi, care au indicat clar că nu vor lăsa vreo altă bancă mare să eşueze, precum Lehman Brothers, dar şi de băncile centrale, care au pompat constant lichiditate pe pieţe.

Însă odată cu intrarea în noul an apar schimbări importante. Creşterile puternice de pe burse au eliminat mare parte din „oportunităţile istorice” din prima parte a lui 2009, iar băncile centrale se pregătesc să renunţe la programele speciale de lichiditate. „2010 va fi un an al discriminării, cu o înclinaţie accentuată către calitate”, avertizează vicepreşedintele diviziei de asset management a Credit Suisse, Bob Parker.
Nevoia de selecţie şi sincronizare pe piaţă este determinată şi de situaţia economică globală, care deşi se îmbunătăţeşte pare în continuare inconsistentă şi fragilă.
Investitorii au devenit mai prudenţi în ceea ce priveşte mediul în care investesc, atitudinea prudentă sporind odată cu problemele financiare care au ieşit la suprafaţă în Dubai, Grecia, Spania şi alte state importante în plan economic.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ, după Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here