Investițiile PNDL, în atenția organelor de anchetă. Probleme și în Gorj!

2259

Neregulile descoperite de Corpul de control al ministrului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației și de Inspectoratul de Stat în Construcții la proiectele finanțate prin PNDL au ajuns și în atenția Inspectoratului General al Poliției Române. După ce au fost oprite de la plată mai multe „investiții cu probleme”, unele proiecte fiind și din Gorj, ministrul Ion Ștefan a decis ca lista cu toate neregulile găsite să fie înaintată organelor de anchetă.

Cei care și-au bătut joc de investițiile prin Programul Național de Dezvoltare Locală vor fi trași la răspundere. În total, au fost oprite plăți în valoare de peste 146 milioane lei, în Gorj fiind depistate probleme la investiții din Prigoria, Plopșoru și Bumbești-Jiu.
„Precizez faptul că, spre deosebire de alți predecesori la conducerea ministerului, nu am nicio reținere în a-mi asuma concluziile controalelor pe care le-am cerut pe PNDL, pentru a demasca neregulile și pentru a opri risipa banului public. Comunitățile din întreaga țară au nevoie de drumuri, trotuare, căi de acces pentru persoane cu dizabilități, sisteme de canalizare și alimentare cu apă făcute în parametri calitativi, pentru a furniza populației servicii de calitate. Nu voi accepta la plată asfalt subțiat peste noapte, turnat prin iarbă și zăpadă, borduri lipsă sau paviment montat cu pauze”, a declarat ministrul Ion Ștefan. În câteva zile va fi definitivat raportul controalelor desfășurate anul trecut, iar neregulile vor fi semnalate în regim de urgență organelor de anchetă. „Voi cere organelor de anchetă să stabilească vinovații, care să răspundă pentru eventuale infracțiuni, iar prejudiciile să fie recuperate. Tocmai din acest motiv, asigur Poliția Română că Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației va pune la dispoziția anchetatorilor toate concluziile verificărilor în teren. De asemenea, atenționez că aceste controale vor continua pentru că îmi doresc o administrare corectă a resurselor financiare bugetare și nu mai vreau să funcționăm pe principiul «lasă că merge și așa»”, a mai punctat ministrul Dezvoltării.

„Lucrări neconforme”, în trei localități
Patru „lucrări neconforme” au fost identificate în județul Gorj. Este vorba despre reabilitarea drumurilor comunale DC 12 și DC 23A din Prigoria, pentru care a fost depusă o solicitare de plată în sumă de 600 de mii de lei.
Nici Primăria Bumbești-Jiu nu a primit banii ceruți, circa 400 mii de lei, pentru modernizarea unor drumuri de acces. Alte două facturi, de peste 1,5 milioane de lei, care vizează lucrările la sistemul de canalizare apă menajeră și de modernizare a drumurilor sătești și vicinale din comuna Plopșoru, au fost respinse la plată.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here