Investiţii noi cu fonduri europene pentru municipiul Târgu-Jiu

340

drum2Prezent în cadrul unei conferinţe de presă, directorul tehnic al Primăriei municipiului Târgu-Jiu, Marius Ionescu, a prezentat stadiul actual al investiţiilor făcute la nivel de municipiu din fonduri europene nerambursabile, precum şi viitoarele investiţii ce se prefigurează pentru următorii ani, fie în infrastructură, în centre sociale sau în noi construcţii.

Lucrările la investiţiile aflate în curs de derulare la nivelul municipiului au fost reluate odată cu venirea primăverii, iar acum şantierele de lucru sunt mult înaintate. ”Prima investiţie, cu o valoare de peste 400 de miliarde lei vechi, ce reprezintă modernizarea drumului de rocadă a municipiului, este într-un stadiu destul de avansat privind execuţia. Investiţia presupune modernizarea celor 13 km de drum de rocadă, drum care se desprinde din partea de sud a municipiului şi se termină în nord, la intersecţia străzii Ciocârlău cu Bulevardul Ecaterina Teodoroiu. La ora actuală, cele două straturi de asfalt sunt puse în operă pe toată lungimea, iar peste o lună va fi pus în operă şi ultimul strat de asfalt, cel de uzură. Se lucrează intens în zona podului de cale ferată dinspre Romaneşti, avem în plan montarea unui nou pod de cale ferată în zona respectivă pentru că cel existent se va demola spre a se lărgi întreaga zonă”, a declarat Marius Ionescu.

Finalizare, în toamnă

Acesta a precizat că pe celelalte tronsoane sunt lucrări de realizare a trotuarelor, a şanţurilor, a rigolelor, a podurilor, podeţelor, şi lucrările drumpentru finalizarea sensurilor giratorii. Chiar în aceste zile se lucrează la intersecţia drum de Mocăniţă cu drumul naţional spre Tismana pentru devierea reţelei de susţinere a transportului în comun a firului de contact. De asemenea, în această săptămână vor începe lucrările în partea de nord la ultimul sens giratoriu, destul de pretenţios deoarece presupune o re-sistematizare a zonei, atât prin realizarea unui sens giratoriu în capătul Bulevardului Ecaterina Teodoroiu, cât şi reaşezarea pastilelor şi sensurilor de circulaţie pentru că sunt câteva străzi care converg în acea zonă, strada Ciocârlău, Bulevardul Ecaterina Teodoroiu, drumul naţional, cel judeţean şi strada Barajelor. Conform reprezentanţilor Primăriei Târgu-Jiu, lucrările la drumul de rocadă sunt în grafic şi întregul proiect se va finaliza în toamna acestui an.

Zeci de străzi modernizate

O altă investiţie în curs de derulare la nivelul Târgu-Jiului o reprezintă realizarea a două pachete privind modernizarea străzilor. Ambele pachete au început anul trecut, au termen de finalizare 24 de luni şi se vor încheia în primăvara-vara anului viitor. Primul pachet cuprinde străzile Calea Bucureşti, unde se lucrează la finalizarea trotuarelor, cartierul Bicaz unde se lucrează la punerea în operă a conductei privind alimentarea cu apă potabilă a întregului cartier, urmând partea de alimentare cu gaze şi energie electrică. “Acolo unde lucrările sunt înaintate se lucrează la partea de carosabil, la realizarea părţii de infrastructură astfel încât până în toamnă şi acest cartier să fie finalizat. Alt cartier unde se vor moderniza trei străzi este Tismana unde acum se lucrează la punerea în operă a rigolelor pluviale, a bordurilor, urmând ca în două săptămâni să se treacă la punerea în operă a primului strat de asfalt ca până în toamnă acele străzi din incinta cartierului să fie finalizate. Din acest pachet, mai fac parte Calea Severinului, zona Narciselor, Aviatorilor, Panduraşul”, a spus directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu. Cel de-al doilea pachet are o valoare de 270 de miliarde lei vechi şi presupune modernizarea acelor străzi vechi din Târgu-Jiu, precum străzile Ana Ipătescu, Mărgăritarului, Bârseşti, Slobozia, Preajba Mare.

Lucrări la canalizare şi reţele de apă

Totodată, în această perioadă, în atenţia autorităţilor locale se află lucrările obţinute pe POS Mediu. Prin acest program se modernizează staţia de tratare apă uzată din strada Mărgăritarului, ce este o investiţie de peste 500 miliarde lei vechi, şi care, la jumătatea anului viitor, va putea fi pusă în funcţiune conform normelor europene impuse. Al doilea pachet are o valoare de 170 miliarde ROL şi presupune reabilitarea surselor de aducţiune de apă potabilă ale Târgu-Jiului, înlocuirea reţelelor de aducţiune şi modernizarea şi retehnologizarea staţiei de tratare a apei potabile din Dealul Târgului. Cel de-al treilea pachet presupune reabilitarea reţelelor de canalizare menajeră, extinderea lor, cât şi modernizarea şi extinderea reţelelor de alimentare cu apă, fiind o investiţie de peste 270 miliarde ROL. „La acest pachet deja se lucrează intens pe strada Jiului, Calea Severinului, au fost realizate lucrările Tismana, Slobozia, Timiş, Şuşiţa, urmând ca aceste lucrări, ca şi colectoarele principale, să se finalizeze pe strada Panduri, iar apoi să se treacă pe Luncilor”, a adăugat Marius Ionescu.

Noi investiţii

În viitorul apropiat, municipiul va beneficia de noi investiţii datorită atragerii unor alte fonduri europene nerambursabile. Dintre acestea amintim modernizarea Pieţei Centrale prin realizarea unei noi construcţii menite să vină în sprijinul comercianţilor pe perioada iernii, investiţie ce va costa circa 18 miliarde ROL. De asemenea, autorităţile târgujiene spun că Guvernul a aprobat indicatorii tehnico-economici pentru variantele de ocolire a municipiului, o investiţie de peste 100 milioane euro. „Totodată, s-au reluat discuţiile privind parcul fotovoltaic, care se va construi pe cele 20 de hectare de teren în nordul municipiului. Valoarea de investiţie solicitată prin documentaţie ca şi fonduri nerambursabile este de aproape 20 milioane euro, şi prin aceasta se urmăreşte furnizarea în sistemul naţional a unei puteri de circa 4,5 MW/oră. Prin panourile fotovoltaice se vor reduce costurile primăriei privind achitarea energiei electrice cel puţin la iluminatul public şi la energia folosită la unităţile de învăţământ şi direcţiile primăriei”, a declarat ieri directorul tehnic al Primăriei municipiului Târgu-Jiu. Acestei investiţii i se adaugă şi construirea celor trei centre sociale, ale căror lucrări sunt deja într-un stadiu avansat, costurile totale ridicându-se la peste 27 miliarde ROL. Cele trei centre vor veni în sprijinul bătrânilor, al tinerilor şi al persoanelor cu handicap locomotor de la nivelul municipiului.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here