Investiţii de peste 160 de milioane euro, la Târgu-Jiu

335

Deşi are în derulare proiecte de zeci de milioane de lei, Primăria Târgu-Jiu are pregătite o serie de documentaţii pentru accesarea de fonduri europene şi guvernamentale în vederea realizării de noi investiţii la nivelul municipiului.

Un punct important pe agenda investiţiilor derulate la nivelul municipiului Târgu-Jiu de către administraţia locală este înlocuirea unor reţele de canalizare. “La ora actuală se lucrează în cartierul Debarcader, lucrarea presupunând înlocuirea în totalitate a reţelei de canalizare, realizarea racordurilor către blocuri şi locuinţele individuale din zona respectivă. Până la sfârşitul acestui an sperăm să fie finalizate aceste lucrări în infrastructură, apoi să trecem la asfaltare. O altă lucrare de canalizare este în zona Drăgoieni, e în desfăşurare pe circa 15 km de reţea. Investiţia rezolvă problema canalizării menajere plecând dinspre colectorul principal din partea de sud pe strada Petreşti, Sf Dumitru, Calea Bucureşti, Drăgoieni, până la ieşirea de pe raza municipiului. Este o lucrare care se desfăşoară şi de-a lungul drumului naţional Târgu-Jiu – Râmnicu Vâlcea. Şi pe strada Luncilor se lucrează la colectorul principal privind preluarea apelor pluviale, lucrarea este destul de specifică zonei mai ales pentru faptul că tot acest colector principal trebuie să preia atât strada Luncilor, cât şi străzile adiacente Panduri, Bucegi, Jieţe, aleile dimprejur. Este realizată în proporţie de 80%, până la sfârşitul lui august lucrarea va fi finalizată lucrându-se în paralel şi la racordurile de canalizare menajeră. (…) Tot în zona canalizării menajere sunt în curs de licitaţie lucrările pentru Griviţa I, Griviţa II; este în procedură de achiziţie, urmând ca după data de 15 august şi cartierul A. I. Cuza cu tot ce înseamnă perimetrul zonei să fie, de asemenea, documentaţia pregătită pentru licitaţie şi să se poată trece în aceste zone la înlocuirea în totalitate a canalizării menajere”, a declarat directorul tehnic al Primăriei Târgu-Jiu, Marius Ionescu.

16 km de străzi modernizate
Specialiştii Primăriei Târgu-Jiu pun la bătaie proiecte ce vizează şi reabilitarea unor străzi importante. “Din punct de vedere al reţelelor stradale, au fost finalizate lucrările începute de anul trecute, pe Bulevardul C. Brâncuşi, Panduri, 16 Februarie, Dobrogeanu Gherea, iar la ora actuală se lucrează pe Luncilor. În paralel cu aceste proiecte finanţate fie din fonduri guvernamentale, fie din bugetul local, sunt pregătite proiecte pentru a putea accesa fonduri europene pe Programul Operaţional Regional Axa 4. Deja este în dezbatere publică partea de ghid şi de finanţare; avem pregătiţi la ora actuală circa 16 kilometri de carosabil care vor fi supuşi reabilitării discutăm de pachetul care este cuprins în realizarea reţelei de transport în comun”, a precizat Marius Ionescu.

Continuă programul de locuinţe pentru tineri
În viitorul apropiat, va fi pusă baza şi pentru realizarea de noi blocuri ANL în cartierul Narciselor. “În cartierul Narciselor se lucrează acum la două blocuri ANL. Primăria a obţinut finanţarea pentru acestea. Avem depuse documentaţii şi sunt în stadiul de avizare la Bucureşti pentru încă opt blocuri. Una din condiţiile pentru a putea avea continuitate în continuarea programului de construirea de locuinţe ANL este ca să ai terenul, să-l viabilizezi şi să-l poţi pune la dispoziţia Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. Toată zona aceea a fost prinsă în programul 2007-2013 pe fonduri europene, avem căi de acces, drumuri şi alei asfaltate, realizare de reţele tehnico-edilitare. Tot efortul care s-a făcut din bugetul local cu ani în urmă conduce la atragerea fondurilor pentru realizarea de noi locuinţe ANL”, a mai spus directorul tehnic al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.

reabilitare blocuri tg jiu40 de noi blocuri, reabilitate termic
De asemenea, în municipiu continuă programul de reabilitare termică a blocurilor. “Şi programul de reabilitare termică a blocurilor are continuitate. Avem pregătite documentaţii pentru încă 40 de blocuri; parte din ele vor fi finanţate pe programe guvernamentale, iar restul sunt pregătite pentru fonduri europene odată cu lansarea ghidului de finanţare”, a adăugat Marius Ionescu.
Portofoliul de proiecte însumat ca şi indicatori estimaţi se ridică la circa 160 de milioane euro, fonduri care vor fi solicitate prin Agenţia de Dezvoltare Regională odată cu lansarea ghidurilor de finanţare.
Izabella Molnar

1 COMENTARIU

  1. Bătaie de joc pe banii noștri.In 2015 au asfaltat str 11Iunie1848 dar au înfundat canalizarile spunând că vin altții și fac și canalele pluviale. Acum strada e frumos asfaltată dar plină de apă la orice ploaie. Lucrari de mântuială că firmele prietene primăriei trebuie să ia bani în fiecare an nu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here