Complexul Energetic Oltenia se conformează noilor norme de mediu impuse de Uniunea Europeană. „Așa cum, în anii anteriori, au fost efectuate investiții în instalații de desulfurare a gazelor de ardere și în instalații de evacuare zgură și cenușă în sistem de fluid dens, având toate grupurile energetice conforme din acest punct de vedere, în acest an au fost puse în funcțiune instalații de reducere a emisiilor de NOx”, anunță CEO.
Probele de performanță, după punerea în funcțiune a instalațiilor de denoxare a gazelor de ardere (SNCR), au fost finalizate la grupurile energetice nr. 3 și 4 ale Sucursalei Electrocentrale Rovinari și la grupurile energetice nr. 3 si 4 ale Sucursalei Electrocentrale Turceni. „Măsurătorile efectuate pe parcursul derulării probelor au confirmat atingerea tuturor parametrilor conveniți prin contract, respectiv valoarea medie zilnică a emisiei de compuși de azot (NOx) sub 200 mg/Nmc, a emisiei de CO sub 100 mg/Nmc și amoniac în gazele de ardere sub 5 mg/Nmc, acestea fiind valorile maxime reglementate de legislația românească și europeană în vigoare”, a mai anunțat CE Oltenia. Instalațiile SNCR au fost programate să realizeze o medie zilnică a emisiilor menționate sub valorile maxime admise, în scopul reducerii consumului de uree, apă și energie electrică.
„În timpul efectuării testelor de performanță, instalațiile SNCR montate au demonstrat că pot realiza valori medii zilnice ale emisiilor de NOx sub 175 mg/Nmc, valoarea maximă admisă începând cu luna august 2021, conform Deciziei 1442/2017 UE”, arată CE Oltenia. Astfel, în prezent, toate cele trei grupuri energetice ale Sucursalei Electrocentrale Rovinari și cele patru grupuri energetice ale Sucursalei Electrocentrale Turceni, aflate în operare, sunt conforme din punct de vedere al nivelului tuturor emisiilor reglementate de legislația internă și europeană, fiind pregătite să îndeplinească și noile condiții valabile din august 2021, a punctat Complexul Energetic Oltenia.
I.I.