Investiţii blocate în nouă localităţi din Gorj

358

Săptămâna trecută, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj a emis decizii de respingere a acordării avizelor de mediu pentru mai multe investiţii demarate de administraţiile publice din localităţile: Novaci, Aninoasa, Dragoteşti, Scoarţa, Bumbeşti-Piţic, Albeni, Arcani, Târgu-Jiu, Bîlteni, precum şi respingerea unei investiţii a societăţii GDF Suez Energy Romania.

GDF Suez Energy Romania, dar şi localităţile: Novaci, Aninoasa, Dragoteşti, Scoarţa, Bumbeşti-Piţic, Albeni, Arcani, Târgu-Jiu, Bîlteni, nu vor putea demara în perioada următoare o serie de investiţii. Şi asta deoarece înainte de demararea obiectivelor de investiţii, administraţiile locale de mai sus şi firma cu pricina, au solicitat la Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj aviz de mediu. Cu doar câteva zile în urmă, conducerea APM Gorj a emis o serie de decizii de respingere a acordării avizelor de mediu, motivul fiind că primăriile şi societatea amintită mai sus nu au depus la termen toate documentele necesare obţinerii de la instituţia judeţeană de mediu a avizelor de mediu.
Potrivit conducerii APM Gorj, pentru continuarea investiţiilor, este necesar ca primăriile Novaci, Aninoasa, Dragoteşti, Scoarţa, Bumbeşti-Piţic, Albeni, Arcani, Târgu-Jiu, Bîlteni şi GDF Suez Energy Romania să reia toate procedurile în vederea reîncercării obţinerii acordurilor de mediu.

Asfaltări de străzi, sisteme de canalizare, în stand-by
Astfel, pentru Primăria Novaci s-a respins emiterea acordului de mediu pentru proiectul “Asfaltare străzi de interes local în zona montană Rânca”. Pentru Aninoasa trebuia reluată procedura de obţinere a acordului de mediu care va sta la baza următoarelor investiţii: “Construire podeţ pe DC47 km9+802.52, sat Sterpoaia, comuna Aninoasa, judeţul Gorj” şi “Reabilitare drum comunal DC48 Plopşoru Groşerea, km 7+660-15+000 comuna Aninoasa, judeţul Gorj”. De asemenea, administraţia locală de la Dragoteşti avea nevoie de acord de mediu pentru demararea obiectivului de investiţii “Betonare drum comunal DC67A Corobăi-Slivileşti, comuna Dragoteşti, judeţul Gorj”. La Scoarţa se va relua procedura de obţinere a avizului de mediu, autorităţile dorind demararea investiţiei de “Modernizare drumuri stradale, comuna Scoarţa”. Totodată, pe lista respinselor se află şi Primăria Arcani care avea nevoie de aviz de mediu pentru lucrarea “Construire canalizare şi tratare ape uzate, comuna Arcani, judeţul Gorj”.
Şi la Bîlteni procedura de obţinere a avizului din partea APM Gorj va trebui reluată dacă se va dori demararea investiţiei “Sistem de canalizare şi tratare a apelor uzate, comuna Bîlteni, judeţul Gorj”. În ceea ce priveşte municipiul Târgu-Jiu, şi autorităţile de aici trebuia să reia procedura pentru lucrările de “Construire împrejmuire, dren (extindere Cimitirul Municipal), de pe strada Narciselor. Blocată este momentan până la obţinerea avizului de mediu şi investiţia Primăriei Albeni – “Sistem de canalizare şi epurare vatră de sat Câmpu Mare, satul Albeni şi cătun Gioncani”.
De reluarea procedurilor pentru obţinerea avizului de mediu trebuie să se ocupe şi Primăria Bumbeşti-Piţic pentru demararea următoarelor trei proiecte: “Modernizare DC19C Bumbeşti-Piţic – DC19A, sat Cîrligei, judeţul Gorj”, “Modernizare drum comunal DC19A, L=3,360km în comuna Bumbeşti-Piţic”, “Modernizare drum comunal DC19C, L=1,250km în comuna Bumbeşti-Piţic”.
Ultima decizie de respingere a acordării avizului de mediu publicată de APM Gorj a fost cea pentru investiţia ce trebuia să fie demarată de GDF Suez Energy Romania: “Construire buclaj reţea de tranzit MP SD, str. Narciselor, municipiul Târgu-Jiu, judeţul Gorj”. Şi pentru această societate, APM Gorj a instituit reluarea procedurii de acordarea a avizului de mediu, deoarece nu a depus la timp toate informaţiile necesare emiterii acordului APM.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here