Investiţie de 164 de milioane euro, nerecepţionată! Secţia de şlam dens a SE Turceni, un pericol pentru salariaţi

853

Secţia de şlam dens desulfurare a SE Turceni, unde şef de atelier este Valentin Dondoe, cumnatul fostului director al termocentralei Marin Constantin şi soţ al secretarei directorului Ion Pisc, şi unde, anul trecut, a fost promovat în conducere şi fiul liderului sindical, Eugen Iovan, constituie un adevărat pericol pentru cei 24 de salariaţi. Cel puţin asta susţin o parte dintre angajaţii de aici, care sesizează acum că au parte de condiţii extrem de dure de muncă, asta şi pentru că secţia lucrează cu jumătate din numărul de personal care ar trebui, în mod normal, să deservească cele două ateliere. Angajaţii ar trebui să fie, de fapt 48, la investiţia începută în perioada 2009-2010 de firma Romelectro, la care prestase până la promovarea în fruntea SE Turceni ex-directorului general Corneliu Diţescu(cel care a părăsit de fapt funcţia chiar luna trecută), dar se lucrează astfel şi pentru că secţia nu a fost nici în prezent recepţionată. Angajaţii reclamă, printre altele, că nu au căi de acces în cele două ateliere, că iluminatul pe timp de noapte este şi el inexistent, dar şi că instalaţia de mii de miliarde ar fi aproape nefuncţională, ea defectându-se extrem de des.

Secția de şlam dens, aflată lângă cea de desulfurare, a fost pusă în funcţiune cu aproximativ trei ani în urmă. Ceea ce se anunţa însă o investiţie de mare calitate s-a dovedit însă o povară pentru salariaţii care prestează la jumătatea numărului admis. Asta deoarece staţia, care a trecut la finalul anului trecut printr-o reorganizare, are două ateliere care sunt deservite de doar 24 de angajaţi. Personalul din camera de comandă este forţat astfel de şefi, deşi acest lucru este contrar obligaţiilor de muncă, să părăsească aceste spaţii ca să repare eventualele defecţiuni din instalaţii. Cum acestea se defectează aproape zilnic, responsabilii de bunul mers al staţiei lasă totul pe “pilot automat” şi fac pe rondierii, în lipsa personalului specializat în această meserie.
Aceasta nu este singura problemă, deplasările se fac şi pe timpul nopţii, într-o instalaţie neluminată şi fără căi de acces. Practic, cei care repară instalaţia, se duc acolo pe riscul lor, căţărându-se pe ţevi pentru a repara artizanal conductele înfundate.
Respectivii nu sunt dotaţi nici măcar cu lanterne pentru a face aceste proceduri şi nici cu staţii pentru a asigura o comunicare cu exteriorul.

corneliu ditescuDiţescu nu a luat măsuri ca să nu recunoască eşecul Romelectro
De fapt, muncitorii nu au nici măcar un vestiar pentru a se îmbrăca cu hainele de lucru, fapt cunoscut la vârful Sucursalei, fostul director Corneliu Diţescu preferând să dea doar din umeri când se aducea vorba despre staţia în cauză. Când salariaţii s-au plâns direct la el, în acest sens, numeroase sesizări ajungând şi în scris pe masa fostului director Diţescu, nu numai că acesta nu a luat vreo măsură, ci i-ar fi certat pe cei care sesizau neregulile din instalaţie. Reclamanţii s-au ales astfel cu reproşuri şi ameninţări. Asta deşi angajaţii de la staţia de şlam dens nu au nici măcar clasele corespunzătoare muncii prestate, toţi fiind sub grila corectă de salarizare.

Dondoe, aspru criticat de subalterni
Deşi secţia este condusă de Andrei Stoian, acesta recunoscând o parte din problemele cu care se confruntă subordonaţii săi, menţionând însă că acestea au şi vor avea rezolvare, problemele fiind cunoscute de actualul director Ion Pisc, cel care este acuzat de nepăsare de către salariaţii de aici este şeful de atelier, Dondoe. Asta pentru că respectivul ar prefera să bage capul în nisip ca struţul atunci când angajaţii îi reproşează că nu cunoaşte problemele din instalaţie şi nici măcar staţia pe care o conduce. “Respectivul se mândreşte însă că are trecere la directorul general, soţia acestuia, Laura, fiind chiar secretara lui Pisc. De asta îşi permite Dondoe, care cu ani în urmă măsura noxele într-o instalaţie realizând apoi doar o situaţie în birou, să îşi bată joc de salariaţi, tăindu-ne liberele şi zile din concediul de odihnă. Motivează de fiecare dată că are nevoie stringentă de personal. Oamenii au fost astfel obligaţi, de nenumărate ori să facă două schimburi unul după altul pentru a asigura personalul secţiei. Mai exact dacă un angajat a terminat schimbul 3, tura de noapte, a rămas şi în schimbul 1, în tura de zi, pentru a-i face pe plac şefului, care ştie că acest lucru este contra legislaţiei muncii şi pe fondul oboselei pot apărea accidente de muncă”, sesizează unul dintre angajaţii secţiei de şlam dens de la Turceni.

Cer ITM-ul la SE Turceni
Din motivele mai sus menţionate, angajaţii nu mai suportă condiţiile de muncă şi cer ITM Gorj să se autosesizeze şi să vină în control să vadă în ce condiţii muncesc cei 24 de la staţia de şlam dens, văzută ca o anexă nefolositoare a SE Turceni.
Şeful Secţiei, Andrei Stoian, încearcă să calmeze însă spiritele, menţionând că situaţia este sub control şi că problemele obiective se pot rezolva. “Domnul director Pisc cunoaşte problemele din secţie, iar cele care sunt obiective se pot remedia. Sunt şi probleme subiective ale salariaţilor şi lucruri care nu sunt tocmai reale, care într-adevăr nu se pot rezolva. Da, salariaţii au mai sesizat şi fostei conduceri, dar acum schimbându-se directorul încearcă, cred eu, să-i semnaleze nemulţumirile lor. În ceea ce priveşte staţia, da, nu a fost recepţionată, dar motivele nu le cunosc. Cu toate acestea, lucrurile nu sunt însă atât de grave cum vi s-a sesizat şi ar fi bine să le discutaţi cu domnul director Pisc, eu nefiind în măsură să dau astfel de relaţii”; a declarat, ieri, şeful staţiei Andrei Stoian.
Directorul Ion Pisc nu a putut fi contactat, fiind ieri într-o şedinţă importantă cu responsabilii pe unul dintre grupurile de la SE Turceni.

Investiţie de 164 de milioane euro, nerecepţionată nici în prezent!
Investiţia de la Turceni, realizată de Romelectro, firma la care prestase anterior Diţescu, şi de Energoconstrucţia SA, are însă aceste carenţe de funcţionare încă de la punerea ei în funcţiune. De altfel, secţia nici măcar în prezent nu a fost recepţionată, dovadă că lucrurile se cunosc şi la vârful CEO, managerul Laurenţiu Ciurel ştiind că secţia de la Turceni nu este una performantă.
Reamintim că, primul contract pentru evacuarea cenuşii şi zgurii în sistem “şlam dens” a fost încheiat de către Complexul Turceni, la 24 septembrie 2009, cu firma Romelectro, valoarea acestuia fiind de 404.079.049 de lei, adică aproape 95 de milioane euro. După doi ani de la parafarea acestuia, Ministerul Economiei a precizat că suma alocată pentru şlamul dens de la Turceni este de 708.150.000 de lei, adică 164 milioane euro, cu 304 milioane de lei mai mult decât valoarea declarată iniţial. Termenul pentru finalizarea proiectului era stabilit pentru septembrie 2012, însă investiţia s-a finalizat mai târziu, urmare a unui conflict comercial apărut între firmele implicate în lucrare.

Funcţionarea complexului depindea de realizarea, până în 2012, a investiţiilor majore de mediu, inclusiv a instalaţiei de şlam dens, mastodontul energetic neputându-se, în lipsă, conforma normelor europene în domeniul protecţiei mediului, el riscând să fie închis. Investiţia s-a realizat cu carenţe şi “la palme” pentru a se respecta termenul, dovadă că aceasta nu a fost recepţionată nici acum, la câţiva ani de la punerea ei în funcţiune.
Anamaria Stoica

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here