Inventar în depozitele CEO, după furtul motorului de 100.000 de lei!

2790

Vestea că în plină pandemie de coronavirus, dar și într-o perioadă în care angajații sunt trimiși în șomaj tehnic, nu i-a lăsat indiferenți pe șefii din Complexul Energetic Oltenia cu privire la cele întâmplate. Managerul general Daniel Burlan spune că a sesizat organele de poliție imediat după ce a aflat de producerea furtului, mai ales că momentul în care hoții ridică motorul din depozitul CEO cu ajutorul unei macarale uriașe care aparține tot unității miniere a fost surprins de un localnic și înregistrat video. Omul a fost revoltat când a văzut macaraua în mișcare, știind că toți minerii sunt acasă în șomaj tehnic. Acum Daniel Burlan spune că a cerut un inventar atât în depozitele CEO, cât și în privința contractului pe care firma din Craiova îl are cu unitatea minieră. Reamintim că, motorul furat a fost găsit de polițiști la o firmă din Craiova care avea contract cu CEO să livreze astfel de echipamente. Motorul furat era depozitat lângă altele proaspăt vopsite, acum anchetatorii verificând dacă nu cumva și acestea sunt furate tot de la CEO pentru a fi revândute apoi ca unele noi.
„Noi am fost sesizați de către o persoană că s-ar sustrage un motor de la cariera Peșteana. Ni s-a transmis și o filmare în acest sens și am anunțat imediat Poliția. În toată această perioadă am ținut legătura cu organele de cercetare penală pentru a identifica persoanele suspecte cel puțin până la momentul acesta, dacă cercetarea nu va dovedi că sunt și alte persoane care aveau cunoștință de aceste fapte. Cei doi sunt angajați ai noștri, dar cred că vor fi mai multe persoane implicate în această faptă. Nu vreau să mă pronunț până când organele de cercetare penală nu vor stabili cine e vinovat de cele întâmplate. Cert este că noi am dispus inventarierea la nivelul fiecărei subunități a tuturor motoarelor și a altor repere pentru a identifica dacă sunt lipsuri în gestiune și dacă au mai fost sustrageri de acest gen în perioada trecută. Avem și o cercetare internă cu privire la modul în care firma din Craiova a fost certificată ca și producător. S-a făcut un audit la această societate și vom vedea unde s-a autentificat această societate ca fiind producător de motoare”, declară Daniel Burlan.
În cursul zilei de ieri polițiștii i-au prezentat la Parchet pe cei trei bărbați reținuți pentru 24 de ore și acuzați că ar fi comis furtul de la Peșteana. Pentru fiecare dintre ei procurorul de caz a dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, aceștia având obligația să se prezinte la organele de urmărire penală ori de câte ori este cazul. Prin intermediul avocaților aceștia au transmis că nu recunosc faptele de care sunt acuzați, declarând că nu sunt vinovați, în ciuda probelor existente la dosarul de urmărire penală. IPJ Gorj a comunicat că fiecare dintre cei trei suspecți este acuzat de furt, faptă care este pedepsită cu până la cinci ani de închisoare, pedeapsa putând fi sporită dacă fapta s-a întâmplat în perioada stării de urgență, cum este cazul de față. „Din cercetările efectuate de polițiști a rezultat faptul că cei trei bărbați, la data de 28 aprilie ar fi sustras din depozitul unei unități miniere din comuna Urdari un motor electric pe care l-ar fi transportat pe raza municipiului Craiova. În urma perchezițiilor efectuate, miercuri, de polițiști la o societate din Craiova ce are ca obiect de activitate valorificarea unor astfel de motoare, a fost identificat motorul electric sustras, acesta fiind recuperat și predat unității prejudiciate” a menționat purtătorul de cuvânt al IPJ Gorj, Victor Țuhașu. Chiar dacă suspecții au scăpat de cătușe și speră să își dovedească nevinovăția la instanță, liderul sindical Constantin Crețan e convins că ancheta polițiștilor are la bază probe solide. Acesta spune că de aproape 30 de ani din mineritul gorjean s-au furat mereu piese care au fost vopsite și revândute apoi ca unele noi, generând astfel venituri uriașe pentru cei implicați în asemenea „afaceri”. „Nu sunt deloc surprins să aflu că doi electricieni ar fi implicați în așa ceva. Acest lucru se întâmplă încă de prin 1993. Firme ale liderilor de sindicat sau ale unor oameni politici au furat din minerit prin aceeași metodă. Dacă s-ar verifica toate activele și pasivele din minerit o să vă dați seama despre ce sume uriașe vorbim. Furturile din unitățile miniere și sistemul energetic au devenit un sport național. Ce au făcut băieții ăștia e un lucru mărunt. Firme ale sindicatelor miniere, intrate în faliment de ani buni, luau piese din unități, le facturau și le aduceau înapoi ca fiind livrate noi. Se furau piese de schimb din unitățile miniere, erau refacturate și apoi aduse la loc. Toată mișcarea sindicală și unii oameni politici au fost băgați în acest gen de afaceri. Așa s-au îmbogățit. Nu i-a verificat nimeni că dacă o făceau se descoperea că livrau piese care nu se mai fabricau de pe vremea lui Ceaușescu, dar ei le vindeau ca noi”, afirmă Constantin Crețan.
Gelu Ionescu

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here