Învăţătura Preotului de mir – ,,Nu este între noi unul întâi şi altul al doilea, și, de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi! Drept aceea, împreunează-ne prăznuirea într-o singură zi”!

141

Sfinţii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur, care sunt sărbătoriţi astăzi, 30 ianuarie, au vieţuit în Asia Mică, în secolele al IV-lea şi al V-lea, într-o perioadă aflată încă sub influenţa nvăţăturilor păgâne şi idolatre şi în care creştinismul abia ieşise din primele trei secole de prigoană. Prăznuirea comună a Sfinţilor Trei Ierarhi datează din secolul al XI-lea, când, timp de mai mulţi ani, au existat dispute între diferite comunităţi creştine în ceea ce priveşte valoarea celor trei ierarhi. De aceea, au fost unii teologi ai vremii care considerau că Sfântul Vasile e cel mai mare pentru că viaţa acestuia se asemăna cu cea a îngerilor şi lupta cu asprime împotriva păcatului, dar, mai ales pentru că a unit credinţa cu viaţa practică, adică cu trăirea ei, mai mult decât ceilalţi. Numele Sfântului Vasile cel Mare este legat de activitatea social-filantropică a Bisericii, fiind modelul de lucrare duhovnicească în toate domeniile vieţii bisericeşti a omului care şi-a închinat scurta sa viaţă slujirii Domnului şi Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Sfântul prăznuit în prima zi a anului calendaristic a înfiinţat, pe lângă biserici şi mănăstiri, primele aşezăminte sociale numite «vasiliade» în care erau îngrijiţi trupeşte şi sufleteşte cei care aveau nevoie de ajutor. Sfântul Vasile este autorul Sfintei Liturghii care îi poartă numele, al «Regulilor monahale mari şi mici» care sunt normative şi astăzi, dar şi al cunoscutelor rugăciuni de alungare a demonilor: «Molitfele» Sfântului Vasile cel Mare. În ceea ce îl priveşte pe Sf. Ioan Gură de Aur, «de Dumnezeu glăsuitorul», pentru adâncimea şi desăvărşirea cuvântărilor sale, care pe mulţi îi întorceau la pocăinţă, se spune că în calitate de patriarh, a condamnat păcatul fără menajamente şi concesiuni, astfel că nu a fost pe placul înaltei societăţi decăzute, aşa că din uneltirea împărătesei Eudoxia a fost exilat în mai multe rânduri şi a murit pe drumul de exil spre Caucaz, ultimele sale cuvinte fiind: ,,Slavă lui Dumnezeu pentru toate”! Sfântul Ioan Gură de Aur este autorul Sfintei Liturghii care îi poartă numele și care se slujeşte de peste 1600 de ani în bisericile ortodoxe de pretutindeni. În fine, mai presus iubit de alţii, Sfântul Grigorie Teologul era cinstit aparte pentru blândeţea şi sensibilitatea profundă a scrierilor sale, mai ales că din timpul studiilor la Atena, era bun prieten cu Sf. Vasile cel Mare; erau nedespărţiţi şi cunoşteau numai două căi ale sfinţeniei: spre şcoală şi spre biserică! Fiind o persoană blândă şi sfioasă, în urma unor uneltiri, s-a retras din scaunul de arhiepiscop al Constantinopolului şi şi-a petrecut ultimii ani de viaţă în studiu şi meditaţie. Rodul este bogat, deoarece, pe lângă renumitele «Cinci cuvântări teologice», a scris şi strălucite poeme, fiind considerat printre primii autori de poezie creştină. El este modelul contemplării adevărurilor descoperite de Dumnezeu în Sf. Scriptură şi al cugetării ortodoxe în viaţa Bisericii.

,,La Dumnezeu una suntem şi nicio împotrivire sau vrajbă nu este între noi”!
Desigur, existând această dispută a creştinilor, cei trei sfinţi s-au arătat împreună unui arhiereu din acea vreme, episcopul Ioan al Evhaitelor, spundându-i într-un glas: „La Dumnezeu una suntem şi nici o împotrivire sau vrajbă nu este între noi. Ci fiecare la timpul său, îndemnaţi fiind de Duhul Sfânt, am scris învăţături pentru mântuirea oamenilor. Nu este între noi, unul întâi şi altul al doilea, şi de vei chema pe unul, vin şi ceilalţi doi! Drept aceea, împreunează-ne prăznuirea într-o singură zi”! Iar arătarea lor fiind în ianuarie, lună în care este câte o zi închinată fiecăruia dintre ei (1 ian – Sf. Vasile cel Mare, 25 ian – Sf. Grigorie Teologul şi 27 ian – Aducerea moaştelor Sfântului Ioan Gură de Aur) – episcopul Ioan a stabilit ziua de 30 ianuarie pentru prăznuirea celor Trei Sfinţi Ierarhi. În concluzie, atunci când vorbeşte despre Sfinţii Trei Ierarhi, Biserica spune despre ei că Sfântul Vasile este «mâna care lucreaz»ă, Sfântul Grigorie este «mintea care gândeşte», iar Sfântul Ioan este «gura care vorbeşte», deşi fiecare a avut şi minte şi gură şi mână care lucrau într-o desăvârşită armonie şi unitate. Vedem, prin urmare, că Biserica nu-i separă, ci îi prăznuieşte în comun ca trei lucrări exemplare pentru viaţa Bisericii! Pe Sfinţii Trei Ierarhi îi avem prezenţi zilnic, în primul rând prin Sfânta Liturghie, prin tratatele lor de teologie, prin cuvântările lor şi, nu în ultimul rând, prin modelul lor de vieţuire duhovnicească şi de întrajutorare a celor aflaţi în suferinţă şi nevoi. Toţi trei erau deopotrivă neîntrecuţi păstori sufleteşti, mari dascăli ai lumii creştine, propovăduitori şi apărători ai dreptei credinţe, mai ales că cei trei slăviţi ai Bisericii ne oferă modelul adevăratei prietenii, dovedind că cei uniţi în Hristos, împreună rămân în veşnicie!
Preot Paroh, Dan DULĂMIŢĂ, Parohia Târgu-Cărbuneşti

1 COMENTARIU

  1. Articole de la acelasi autor,adica de la Gogonea plagiate iar acest popi doar isi pun poza sa vedem cat sunt de mandri .Din lipsa de articole ati publicat trei articole plagiate cu aceeasi subiect pentru a umple spatiul.Pentru aceste plagiate,asa- zisii autori nu au auzit de bibiografie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.