Învârtelile mai marilor le atrag pe ale mai micilor!

214

O doamnă din Brădiceni, preşedintă a unei comisii de femei dintr-un partid, dar ce zic eu partid, că-i vorba doar de o organizaţie comunală, pretinde că dacă ar ajunge ea primar ar face curăţenie în numai trei luni.

Conducătorul auto ce ascultase în tăcere lăudăroşenia împricinatei a zis, după ce-a lăsat-o aproape de domiciliu, că ar avea tupeu de miliţian. Domnia sa se referea la eventuale alegeri anticipate când, dac-ar deveni primar, ar face şi ar drege. Fără să ţină seama că o primărie nu-i o firmă privată, angajaţii fiind bugetari şi apăraţi de legi ori de contracte colective de muncă. Şi i-ar trebui multă vreme să le dea sancţiuni celor corupţi sau incompetenţi spre a izbuti, până la urmă, să le desfacă legal contractele de muncă!
În general, când “peştele de la cap se împute” nici subalternii peştelui cel mare nu-s uşi de biserică. Vorba unui fost viceprimar, care-a scos pe gură o afirmaţie de-a dreptul genială, demnă de hâtrul său tată, regretatul nea Vasile Tivig. Cică am ajuns „cu auditul în primărie şi primaru-n puşcărie!” Şi mai afirma doamna că, înainte de ’89, primăriile aveau cinci sau şapte angajaţi şi problemele de acum nu se petreceau. Aşa-i de când cu dictatura democraţiei originale din România.
Şi învârtelile dintr-o primărie comunală se petrec cam la fel şi la oraşe, municipii ori în capitala Bucureşti. Nimic nou sub soare. Aici le dau dreptate liderilor USL, ce guvernează, din două bucăţi, de mai bine de un an de zile. Guvernul Ponta I nu s-a bătut cu marile fărădelegi, fiind ocupat cu administrarea ţării, apoi cu alegerile locale şi în decembrie cu cele parlamentare.
Ei bine, Cabinetul Ponta II a purces la controale de audit la toate fostele ministere portocalii. Iar Corpul de Control al primului ministru, Victor Ponta, a găsit o droaie de învârteli ce încălcau legile ţării. Din păcate, dosarele trimise la Parchetul General, DNA şi DIICOT – unele destul de grase – zac şi astăzi, nefiind luate în seamă. S-ar putea afirma că se prăfuiesc, dar nu-i chiar aşa. Întrucât sunt dosite în fişete ferecate.
Asta-i, deocamdată, cumplita situaţie. Când procurorii şi judecătorii – numiţi de Traian Băsescu, într-o medie de 4.200 anual, prin decrete prezidenţiale – încă îşi fac mendrele. Cum ar veni, USL guvernează, dar Puterea o are prin servicii şi Justiţie tot cine nu trebuie. Parcă-i blestemată ţara în care învârtelile mari le creează pârtie învârtelilor mărunte. Bolnav de optimism fiind, eu încă mai sper în adevăr şi dreptate. Care vor veni şi pe uliţa noastră. Cât de curând? Încă nu se ştie.
Ion Predoşanu
P.S. La final am analizat, oarecum, situaţia la nivelul ţării. Nici Gorjul nu face excepţie! Cazurile de corupţie sunt cu nemiluita (Ion Predoşanu)

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here