Inundații și alunecări de teren reactivate

279

Ploile care au căzut din abundență în ultima perioadă, dar mai ales în ultimele zile, au reactivat la nivelul județului alunecări de teren care dau bătăi de cap autorităților locale, în mai multe localități producându-se inundații care nu sunt însă de dimensiunile nenorocirilor înregistrate în sudul țării în perioada Paștelui. La Dănești și Strâmba Jiu, lângă Turceni, au fost înregistrate ieri inundații în mai multe gospodării, pompierii și serviciile locale de voluntari intervenind pentru a scoate apa din curțile localnicilor. Între 8 și 10 gospodării au fost afectate în locațiile respective, oamenii spunând că totul s-a întâmplat într-un timp foarte scurt, după ce a plouat foarte mult. Inundații au mai fost și la Albeni, iar alunecările de teren s-au reactivat și la Bălănești, localnicii de aici simțind pe pielea lor cum e să fii la mila naturii.
“Au mai fost inundații de pe deal, când venea apa, dar ca acum, așa dintr-o dată, atât de multă, nu am văzut niciodată. A turnat cu găleata toată noaptea și dacă pământul e îmbibat cu apă nu a mai putut să absoarbă și ne-am trezit cu ea peste noi în casă. Am și bărbatul, de 80 de ani, bătrân și bolnav, nici nu știu ce să mă fac cu el. Prin curte nu mai spun că de dimineață nu se putea umbla decât dacă te udai până la brâu”, a povestit una dintre bătrânele din Văcarea, un sat din apropiere de Târgu Jiu, unde a venit în vizită inclusiv prefectul Alin Văcaru pentru a vedea ce s-a întâmplat. Prefectul i-a găsit pe pompierii din cadrul ISU Gorj lucrând, mai mulți militari fiind prezenți pentru a evacua apa din curțile localnicilor.
Prefectul a ajuns în cursul zilei și la Bustuchin, unde, inițial, se vorbea de o posibilă evacuare a localnicilor, lucru care nu a fost decis deocamdată, deși alunecările de teren din satul Poiana Seciuri s-au reactivat și au ajuns până lângă casele oamenilor. Primarul Ion Ciocea a mobilizat ieri mai mulți muncitori pentru a consolida o porțiune de drum unde la fiecare ploaie mai puternică pământul se surpă și amenință să înghită casele localnicilor, edilul spunând că are nevoie de un milion de euro pentru a rezolva problema pământului care fuge la vale. În anii trecuți, Primăria Bustuchin a amenajat aici un zid de sprijin care, de ieri, a cam început să fie înghițit de pământ, asta în condițiile în care terenul alunecă, lângă casele oamenilor apărând prăpăstii care au și 15 – 20 de metri adâncime.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here