Intruirea şi listele permanente, bifate în calendarul referendumului din Gorj

368

Instituţia Prefectului a fost implicată ieri în două acţiuni majore privind pregătirile pentru referendumul de duminică. Una a avut loc la Casa de Cultură din Târgu-Jiu în scopul instruirii preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de votare, constituite pentru referendumul naţional, iar cea de-a doua la Prefectură, în aceiaşi zi, în care primarii localităţilor din Gorj au fost chemaţi pentru distribuirea listelor permanente.

Miercuri la Prefectura Gorj au fost distribuite primarilor localităţilor judeţului, listele electorale permanente pentru referendumul care va avea loc pe 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui. De altfel s-au stabilit şi măsurile organizatorice cu privire la această problemă. În noaptea de 29 iulie, după finalizarea referendumului, primarii localităţilor, sunt rugaţi de către autorităţi să asigure transportul buletinelor de vot, de la secţiile propriu-zise la birourile electorale judeţene.
„Nu cred că vor fi probleme în sensul acesta, preşedinţii secţiilor de votare au sau nu au maşină, şi atunci primăriile trebuie să se organizeze de aşa natură încât să preia toate buletinele de vot, de la toate secţiile de votare şi să le centralizeze. În zilele de 27-28 acestea se vor ţine sub pază militarizată în sediul primăriei şi abia în data de 28 până la ora 6.00 trebuie predate către preşedinţii secţiilor de votare, în aşa manieră încât la ora 18.00 seara să fie preluate de personalul M.A.I, specializate în domeniul acesta”, a declarat, Liviu Deaconescu, şeful Compartimentului Juridic din cadrul Prefecturii Gorj.

Listele în trei exemplare
Autorităţile specifică, că listele electorale permanente predate primarilor ieri, au fost realizate în 3 exemplare, şi cuprind aceleaşi persoane care au existat în listele pentru alegerile trecute. Nu s-au mai făcut alte actualizări cu domiciliile, în schimb s-au radiat persoanele fizice decedate. De asemenea, au fost transmise şi listele cu persoanele, care au interdicţie în ceea ce priveşte manifestarea drepturilor de a-şi exercita dreptul la vot. Însă nu toate localităţile au astfel de persoane. Preşedinţii au primit liste separate, în plicuri separate, pentru persoanele care deţin acest drept de a vota şi persoanele care au interzis acest lucru. Listele cu cei care nu au dreptul să voteze nu pot fi confundate deoarece au cu totul alt format. Ambele tipuri de liste conţin date cu caracter personal, din acest motiv ele nu vor fi afişate în nici un exemplar.
Va exista un exemplar pentru consultare.

Pacienţii pot cere urna mobilă
O altă rugăminte a autorităţilor este aceea, ca primarii să informeze directorii unităţilor spitaliceşti sau a unităţii de asistenţă socială în raza localităţii acestora că au obligaţia legală de a informa şi înregistra solicitările unor persoane internate şi netransportabile, de a întocmi actele necesare pentru a avea dreptul la vot în data de 29 iulie. În acest mod va fi pusă la dispoziţia acestor persoane urna mobilă.
Andrada Bărăitaru
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here