Întrebări pentru șefii CE Oltenia despre accidentul tehnic de la Jilț Nord

1728

Deputatul USR Gorj, Radu Miruță, vrea să afle răspunsuri oficiale despre alunecarea de teren de la Cariera Jilț Nord, ce a dus la avarierea circuitelor de transport și la închiderea totală a carierei.

Parlamentarul vrea să afle, în primul rând, valoarea pagubelor și dacă accidentul tehnic a fost anunțat organelor abilitate.
„Pe 5 ianuarie 2021, la cariera Jilț Nord s-a produs o alunecare de teren ce a dus la avarierea circuitelor de transport și la oprirea totală a carierei (6 excavatoare cu rotor). Consider că acest accident tehnic este de o gravitate foarte mare și fără precedent la o asemenea amploare”, spune Miruță.
Parlamentarul a transmis, vineri, conducerii CE Oltenia câteva întrebări „pentru care mă așteptam de ceva vreme la răspunsuri asumate”.

Vrea să afle vinovații
Astfel, deputatul USR Gorj vrea să știe ce se întâmplă cu personalul carierei în această perioadă, care este valoarea pagubei în urma alunecării de teren și cât va dura până va fi repornită cariera. Mai mult, Miruță întreabă dacă accidentul tehnic a fost anunțat organelor abilitate – Ministerul Energiei, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj sau se încearcă ascunderea lui.
„Cine cercetează care sunt cauzele producerii accidentului tehnic? Care sunt persoanele vinovate și ce măsuri s-au luat în legătură cu acestea? Ce măsuri întreprinde conducerea CEO pentru prevenirea unor eventuale accidente tehnice similare?”, sunt alte întrebări la care șefii CE Oltenia sunt invitați să răspundă.
În luna iulie 2020, o altă surpare de teren a blocat două circuite transportoare cu bandă, în aceeași carieră, indisponibilizând două excavatoare de mare capacitate.
„Cine și ce măsuri a dispus după incidentul din iulie pentru a preveni repetarea unei situații de genul celei de acum două săptămâni, care de data aceasta a blocat întreaga carieră?”, se mai întreabă Miruță.
Complexul Energetic Oltenia nu a făcut nicio informare publică despre accidentul de la Jilț Nord.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here