Într-un incendiu de proporţii – Şase cabane au ars integral la Rânca

736

P1170546Un incendiu izbucnit marţi seara la o cabană din staţiunea montană Rânca s-a extins la alte cinci, toate arzând din temelii.

Potrivit reprezentanţilor ISU Gorj, motivul şi valoarea pagubelor încă nu se cunosc. Pompierii s-au luptat toată noaptea cu flăcările, dar au avut probleme şi cu dotările foarte vechi, două autospeciale ne mai ajungând până în staţiune.

Marţi seara, în jurul orei 20:30, cineva suna la 112 şi anunţa faptul că o cabană de la Rânca arde. Imediat, o autospecială performantă din Târgu – Jiu a plecat la faţa locului, precum şi alte două autospeciale din Novaci. Acestea din urmă, însă, nu au mai ajuns până în staţiune. „Din cauza dotărilor care sunt foarte vechi şi a stării proaste în care se află unele dintre autospeciale, două au rămas blocate undeva în preajma releului. Deşi drumurile erau curăţate, autospecialele nu au putut urca panta şi nu au mai ajuns la incendiu”, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj. Alte două autospeciale au plecat, după aproximativ jumătate de oră, din Târgu – Jiu, tot spre Rânca, pentru că incendiul ameninţa să ia proporţii.
Intervenţia a durat până dimineaţa
P1170561În total au ars şase cabane. „Nu pot să cred că am ajuns eu din Piteşti înaintea pompierilor din Târgu Jiu. Puteau fi salvate cel puţin 4 din cele şase.
Îi mulţumesc domnului ministru de interne pentru cum îi instruieşte pe pompieri şi pentru dotările pe care le au aceştia. Eu am venit aici să investesc bani, să dezvoltăm zona şi cu ce m-am ales? Cu ce se alege cineva care vrea să facă o afacere în Rânca? Fac autorităţile ceva pentru noi? Eu nu cred că fac ceva. Lemnul din cabanele astea avea patru straturi de protecţie şi era inclusiv ignifugat” declara stupefiat Maxim Tănase, proprietarul cabanelor incendiate.
Se pare că 2 dintre construcţii nu erau asigurate, proprietarul punându-şi mâinile în cap când şi-a văzut investiţia distrusă în totalitate. Potrivit lui Avramescu, la faţa locului s-a intervenit cu 38 de ofiţeri şi subofiţeri din cadrul ISU Gorj, cu 23 de agenţi de poliţie şi 20 de jandarmi. Lupta cu flăcările care se ridicau la câţiva metri înălţime a durat până dimineaţa. „Nu ştiu exact când s-a terminat, cred că în jurul orei 06:30 – 07:00. Noi, şi la ora aceasta (09.30) mai avem acolo o autospecială, pentru a ne asigura că totul este subcontrol”, a mai spus ofiţerul de presă al ISU Gorj.
Construcţiile din lemn au ars din temelii
P1170576Cauza incendiului precum şi pagubele încă nu sunt cunoscute, urmând a fi stabilite în urma cercetărilor. Astfel, o echipă specializată, formată din pompieri şi nu numai desfăşoară activităţi de cercetare pentru a stabili, cu exactitate, ce s-a întâmplat. Primele rezultate au dus la concluzia că focul s-a propagat atât de repede pentru că toate cele şase construcţii erau realizate integral din lemn şi acoperite cu carton cauciucat, adică din materiale care ard foarte repede.
Toate cele şase cabane erau construite cu un etaj şi mansardă, având fiecare în jur de 60 de metri pătraţi. Aşa se face că în noaptea de marţi spre miercuri, toată staţiunea Rânca a fost luminată ca ziua de flăcările care parcă ameninţau să cuprindă toată staţiunea.
A doua zi dimineaţă din ceea ce se dorea a fi o investiţie costisitoare denumită Complex Natura, a rămas doar scrum.
Pompieri „de Rânca”
Prefectul judeţului nu a rămas rece la cele întâmplate, solicitând ieri ca, începând de săptămâna viitoare, o autospecială a pompierilor să se afle în permanenţă în staţiunea montană, să poată interveni cu rapiditate în cazul în care mai izbucneşte un astfel de incendiu. Prefectul a mai cerut şi Serviciului Control, Calitate, Lucrări de Construcţii ITC Sud Vest Oltenia nr. 2 Gorj să verifice modul în care au fost eliberate autorizaţiile de construcţie a cabanelor din zona Rânca, acestea aflându-se destul de apropiate unele de altele şi având căi de acces destul de înguste, acest lucru având contribuţia sa la propagarea rapidă a flăcărilor. De asemenea şi reprezentanţii CEZ Distribuţie au fost puşi pe jar, cerându-li-se controlarea consumului dar şi a modului în care sunt racordate clădirile din staţiune la reţeaua de curent electric.
Un plan pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă se pare că a fost cerut şi de către reprezentanţii Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Gorj, atât primarului din Novaci cât şi celui din Baia de Fier, încă din 2009. Un astfel de plan nu a fost realizat nici până în prezent.
O zi fără curent electric
Din cauza incendiului, atât pe parcursul nopţii de marţi spre miercuri cât şi ieri aproape toată ziua, curentul electric a fost întrerupt într-o bună parte a staţiunii. De aseară, însă, s-a reluat alimentarea cu energie electrică, pentru că nu mai există niciun pericol de incendiu. Totuşi, în timpul cercetărilor, echipa de specialişti a mai descoperit jar sub rămăşiţele celor şase cabane. Din fericire, nu s-a produs o nouă izbucnire a incendiului iar acum totul se află sub control.
Dorina CIOPLEA, Gelu IONESCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here