Într-o lună, Direcţia Publică Motru poate ajunge societate comercială

326

dorin hanu facuta de mineDeşi autorităţile locale din Municipiul Motru au făcut eforturi considerabile pentru a se încadra în termenele prevăzute de Ordonanţa Guvernamentală cu privire la restructurarea aparatului propriu, Direcţia Publică nu poate deveni societate comercială până la 16 august anul curent.

Hotărârea de Consiliu Local s-a emis la sfârşitul lunii trecute. Pentru completarea şi clarificarea lucrurilor, Consiliul Local a mai fost întrunit într-o şedinţă de îndată, iar conducerea interimară a Direcţiei Publice, care urmează să ajungă societate comercială, a început demersurile de constituire a acesteia încă de la jumătatea lunii trecute. Cu toate acestea, avizele necesare înfiinţării acestei societăţi, licenţele de funcţionare şi celelalte agremente legale au nevoie de circa 45 de zile ca societatea să funcţioneze în baza legii. Acest lucru ar bloca însă toată activitatea de salubritate, de igienizare şi reparaţii ale şcolilor şi diverse alte activităţi din zona urbană, cum ar fi întreţinerea spaţiilor verzi, activităţile de la diversele puncte de importanţă socială, gospodărirea unor servicii.

Managerul interimar, Cosmin Morega, spune că nu există timpul fizic necesar externalizării Direcţiei Publice şi a separării ei definitive în luna august. Drept urmare, cei peste 100 de salariaţi de la Direcţie vor primi leafa diminuată cu 25% ca şi până acum şi vor efectua lucrări fără TVA în continuare până când Societatea va funcţiona. În consecinţă, igienizarea Colegiului Tehnic Motru, al Colegiului Naţional George Coşbuc şi a Şcolii Generale nr. 1, care ar costa în jurul a 200.000 de lei, vor costa acum circa 150.000 de lei, activitate pe care echipele lui Cosmin Morega au identificat-o şi au şi demarat-o.

Hanu a inventariat deja activităţile restante

Recent întors din Canada, primarul Dorin Hanu a făcut deja un inventar al activităţilor restante din municipiu şi a concluzionat: „faţă de ceilalţi ani, nu prea mai putem face mare lucru pentru că principalul nostru datornic SNLO se află în intervalul celor 4 luni în care a fost graţiat de plata datoriilor de către ministerul Economiei şi finanţelor. În acelaşi timp, noi acumulăm întârzieri, datorii şi penalităţi şi, totodată nu putem să ne ducem la îndeplinire proiectele, aşa că le mai cârpim cum putem, fiecare economie realizată însemnând de fapt un balon de oxigen”. Funcţionarii publici sunt primii care vor simţi efectul reducerilor de salarii. Despre reacţia acestora putând afirma doar că până acum ei rezistă cu stoicism presiunilor zvonurilor despre concedieri, sau despre externalizări.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here