Într-o carieră a CE Oltenia se reinventează sclavagismul! – Salariați ai Minprest Serv, folosiți pe post de gropari în timpul serviciului, la cererea îndoliatului șef de sector!

1289

Cel puțin opt salariați ai Minprest Serv Rovinari, care prestează pentru Cariera Roșiuța aparținând CE Oltenia, au fost văzuți, joi dimineața, în cimitirul situat la mică distanță de unitatea minieră pentru a munci, în timpul serviciului, la groapa săpată pentru soacra șefului de sector Iulian Midan, decedată miercuri. Salariaților respectivi, îmbrăcați în salopetele verzi ale Minprest, li s-a impus să presteze această activitate de către ginerele îndoliat, care a demarat toată procedura pentru îngropăciune, joi dimineață, folosind pe post de gropari ai Cimitirului Roșiuța pe acești angajați ai unității prestatoare. Șeful unității miniere, Constantin David, confirmă pentru Gorjeanul că angajați ai Minprest, care muncesc la unitatea minieră au lucrat, joi, în cimitirul respectiv, cu mențiunea, de tot râsul, că aceștia ar fi prestat la groapă și drum, luându-și, ieri, o zi de concediu de la carieră, pentru a ajuta, din considerație, la îngropăciunea defunctei de 90 de ani. Subordonatul lui Sorin Boza spune apoi, cu jumătate de gură, că va face o anchetă internă pentru elucidarea întregii situații, care este cusută cu ață albă, asta, în timp ce directorul Minprest, Gabriel Giorgi, a declarat franc că va demara o anchetă serioasă, subliniind vina beneficiarului și a șefului salariaților săi de la Roșiuța, cu completarea că un raport după control va fi trimis și către conducerea CEO.

M.Roșețeanu din Roșiuța a decedat, ieri, la vârsta de 90 de ani, a explicat preotul parohiei Ion Fotescu, defuncta fiind suferindă și la pat de o lungă perioadă de timp. Decedata are două fete, ambele angajate la CEO, una fiind salariată chiar a Carierei Roșiuța, Marinela Sperlea, iar alta la EMC Motru. Fiica din urmă este căsătorită cu inginerul Iulian Midan, șeful de sector de la Cariera Roșiuța. “S-a făcut groapa azi(n.r. joi) că mâine are loc înmormântarea. Femeia va fi înmormântată lângă soțul decedat cu mulți ani în urmă. Deoarece locul de veci a fost acoperit cu o placă turnată de 25 de cm, acum tăiară placa pe jumătate ca să o bage pe soție lângă soț. Familia nu a avut cavou construit în pământ, a fost doar placa deasupra, cu grilaj, cu bordură, dar fără construcție în pământ. De asta s-a săpat groapă pe locul familiei, nu a fost necesară autorizație, ei au locul de veci din 1934, iar soțul celei decedate, miercuri, a murit în 1957. Fiica doamnei, Maria Sperlea, a fost de dimineață la tămâiat, eu am plecat apoi la parohie și m-am întors acum. Nu știu cine a lucrat la groapă, noi avem niște băieți…”, a explicat procedura greoaie, executată, joi, preotul Parohiei Roșiuța, Ion Fotescu. Graba de a băga decedata în pământ a pus la treabă familia moartei, dovadă că, ginerele de la Cariera Roșiuța s-a dat cel mai tare peste cap pentru a o pune cât mai repede, în locul de veci, pe soacra sa. Inginerul, cu trecere la conducerea carierei, a cerut astfel un utilaj pentru a face practicabil drumul spre cimitir, încă înzăpezit, fapt recunoscut de șeful unității, Constantin David, care a încercat să spună, inițial, că salariații Minprest au lucrat azi la drum, nu la groapă. Asta, de parcă, în fișa postului salariaților prestatorului, aceștia trebuie să facă drumuri pentru beneficiari. Dacă drumul spre cimitir e acum bec, drumurile în Cariera Roșiuța, condusă de pesedistul Constantin David, sunt deficitare.

“Trebuie să mergeți. E ordin de sus!”
Dar pentru a înțelege mai bine cum funcționează sclavagismul modern de la Cariera Roșiuța să revenim la intrarea la muncă, joi dimineața, a salariaților Minprest. După ce inginer Iosu, responsabilul Minprest de la Roșiuța, le-a făcut apelul salariaților unității prestatoare, care erau atât femei, cât și bărbați, acesta le-a spus muncitorilor să-l aștepte la ușă că are ceva de vorbit cu ei. “Atunci ne-a spus Iosu că a murit soacra lui Midan și trebuie să mergem să-i facem groapa. Ne-a întrebat care dintre noi mergem, să ne hotărâm care suntem de acord, indicându-ne să mergem la baracă. Colegii s-au adunat acolo și au început să înjure supărați că ei nu se duc că nu au ajuns groparii celor de la carieră. A venit însă acolo reprezentantul Minprest și șeful de la administrativ de la carieră. Ambii ne-au spus, dar mai ales oamenilor care au refuzat să meargă în afara carierei la muncă pentru Midan, că trebuie să mergem câțiva pentru a-l ajuta pe inginerul respectiv, deoarece este ordin de sus. Ne-a spus că, fie că stăm aici și muncim, fie că mergem acolo să muncim, tot aia este, în plus la cimitir vine familia și ne aduce de mâncare și de băut. Adică ne-au spus că vom fi pontați. De frică, de gura șefului, câțiva s-au arătat de acord și s-au dus, dar nu de plăcere. Toți au plecat bombânind sau înjurând”, a povestit unul dintre angajați. Printre cei care au acceptat munca în afara unității au fost următorii salariați Minprest: Trăncău Vasile, Văduva Bebe, Toporâște Ionuț și Marius Cărpineanu. Cei patru au figurat pontați la muncă de dimineață, iar la ora 11.00 au fost văzuți alături de alți câțiva colegi în cimitirul din Roșiuța. Un trecător i-a și fotografiat în cimitir, dar sunt destui martori care i-au văzut pe prestatorii carierei la treabă ori în jurul gropii. “Erau opt persoane, în salopete de lucru atât de la CEO, cât și de la Minprest, erau și în albastru și în verde. Când am trecut eu lucrau efectiv doi, restul se uitau la groapă. La niște oameni care au fost în cimitir le-au recunoscut că sunt de la Minprest, dar lucrează la Cariera Roșiuța și le-au spus că au ajuns fără voia lor groparii satului, asta pentru că e ordin de sus pentru inginerul Midan. Nu o avea bani să plătească groparii săracu domn inginer”, a declarat martorul evenimentului, care a transmis informația, în timp real, Gorjeanul.

David: “Au încercat creștinește să ajute un om. Și-au luat și concediu…!”
Dacă inițial șeful Carierei Roșiuța, contactat de Gorjeanul, a precizat că nu știe nimic, dar va face o anchetă, la scurt timp după ce a fost întrebat de groparii Minprest, Constantin David a revenit cu următorul punct de vedere: “A decedat mama unei colege de-ale noastre, Sperlea Marinela se numește colega, ea este subinginer topo, lucrează de 35 de ani la Cariera Roșiuța. Această doamnă are proprietatea în vecinătatea depozitului de cărbune, adică lângă depozit, pe culoarul de expropriere a Carierei Roșiuța. Acest cimitir unde se înmormântează oamenii se află pe un deal. Noi avem înțelegere cu preotul să le facem accesul spre cimitir. Nu este un business asta, toți avem părinți… Cei din schimbul ăsta de dimineață(joi) au binevoii să-și ia concediu de odihnă pentru a ajuta, că au înțeles că este o problemă și e omul în nevoie. Au încercat creștinește să ajute un om. Ei s-au dus benevol să facă drumul și groapa”. Când a văzut că varianta sa nu are suport, fiind inexplicabil de ce niște salariați Minprest, intrați și pontați la serviciu, joi dimineața, a căror activitate este, în general, de curățare a benzilor de cărbune, și-ar lua concediu să ajute la înmormântarea unei nonagenare, David și-a nuanțat declarația. “Salariații Minprest în cauză nu au fost pontați la serviciu joi. Noi nu am trimis acolo oamenii noștri(n.r. salariații carierei, ci cei ai Minprest). Este treaba lor ce au făcut, problema mea este producția. Este treaba lor ce fac cei de la Minprest. O să fac o anchetă și cine este răspunzător va răspunde. Nu răspunde David, că eu nu știu unde au fost ori ce au făcut cei de la Minprest. Dar voi afla, dacă sunt sau nu sunt pontați, sunt sau nu la serviciu, mai mult de atât nu pot să fac. Eu nu știu ce au făcut ei. Eu nu apăr pe nimeni, eu nu îl apăr pe Midan, eu am vorbit cu doamna Sperlea”, a precizat, iritat, David.

Giorgi promite raport
Directorul Minprest Serv, Gabriel Giorgi, a declarat, ieri, că aceste acuzații de o mare gravitate impun o anchetă internă imediată, cu completarea că dacă faptele se confirmă raportul va fi trimis CE Oltenia. “Se impune o anchetă, trebuiesc întocmite însă niște documente, eu trebuie să fiu înștiințat despre cele petrecute acolo, iar eu am aflat asta acum de la dumneavoastră, de la presă. Voi face însă o anchetă internă serioasă să vedem exact ce s-a întâmplat, dar salariații noștri, la serviciu, sunt la dispozișia beneficiarului, adică al carierei. Dacă, beneficiarul a luat decizia de a-i scoate din câmpul muncii să facă activități, care nu sunt în obiectul nostru de activitate, nu este în regulă. Dacă oamenii au fost forțați să facă acea activitate vom avea grijă să transmitem și noi asta mai departe. În această cauză sunt implicați și beneficiarii, legat de pontaj, apoi mai sunt și norme de sănătate și securitate în muncă, dacă se întâmpla ceva acolo, dar noi toate acestea o să le avem în vedere pentru analiza pe care o vom face”, a declarat directorul Giorgi. “Dacă lucrurile se confirmă noi depunem raportul de control spre CE Oltenia, așteptând măsurile care se impun. Asta deoarece situația care mi-o spuneți este nu numai urâtă, ci și ilegală” a mai menționat directorul Minprest. ITM Gorj, dar și conducerea CE Oltenia ar trebui să se autosesizeze în acest caz, deoarece au fost numeroase situațiile în care salariați ai companiei sau ai subunității CEO sunt folosiți în timpul serviciului pentru astfel de munci pentru care nu sunt plătiți ori nu le au prevăzute în fișa postului.
ANAMARIA STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here