Tinerele talente sunt din ce în ce mai multe, dar puține sunt valorificate sau nu au posibilitatea de a pune pe scenă, la propriu, darul de la Dumnezeu primit la naștere.
Am stat de vorbă cu o copilă talentată dintr-un sat al județului Dolj, Valea Fântânilor, care pe lângă alte pasiuni pe care cei de vârsta ei le au, Denisa Amza iubește folclorul românesc, straiele populare și cântul. Tânăra are 14 ani și se consideră o norocoasă pentru că, spre deosebire de alți copii talentați, ea are șansa la îndeplinirea unui vis.
Ștefania Duțu: De unde pasiunea pentru cântec și muzica populară?
Denisa Amza: Sunt sigură că muzica a făcut parte din mine încă din prima zi în care m-am născut. Am fost motivată și cumva mi-am dat seama că asta am vrut să fac dintotdeauna. Sunt la început de carieră în muzică și asta îmi doresc să fac în continuare.
Ș.D.: De la ce vârstă ai început să te implici mai serios în această pasiune?
D.A.: Am început să mă implic mai serios în această pasiune de la vârsta de 9 ani. Primul contact cu scena a fost momentul în care am dat frâu liber talentului meu, și anume participarea la un concurs desfășurat în cadrul Liceului de Arte „Marin Sorescu”din Craiova.
Ș.D.: Este vocea ta moștenire de familie?
D.A.: Glasul l-am moștenit de la mama mea, care cânta de mic copil cu animalele pe câmp, dar bunicii nu au avut posibilitatea să o ajute să evolueze. Din acest motiv, mama a renunțat.
Ș.D.: Ai participat la concursuri?
D.A.: Da, am participat la câteva concursuri. Acestea sunt: „Dragostea Mea, Muzica”, „Gala Câștigătorilor”, „Diamante Muzicale”și „Rădăcini oltenești”. În urma lor am obținut, la fiecare, premiul I, alături de medalii și un trofeu, iar la ultimul concurs la care am participat, am obținut o invitație la Favorit Tv, pe care am acceptat-o cu tot dragul. Aceste concursuri m-au ajutat să-mi înving teama de scenă și să-mi stăpânesc emoțiile.
Ș.D.: Oamenii vin pe lume cu un scop, cu o menire. Mai ai și alte pasiuni, în afară de muzică?
D.A.: Pe lângă pasiunea pentru muzică, mai sunt și altele care fac parte din mine. Modelling-ul, actoria, vioara și dansul. Acestea sunt niște pasiuni pe care aș vrea să mă bazez. Nu e ușor, dar în viață trebuie să muncești pentru ce îți dorești și pentru a deveni cineva într-o zi.
Ș. D.: Vei continua să încânți și în viitor oamenii făcând din talent și pasiune, meserie?
D.A.: Sunt sigură că o să continui să încânt oamenii și în viitor făcând din talent, pasiune. Eu cred în talentul meu și cel mai important, cred în mine.
Ș.D.: Cum creionezi tu un artist?
D.A.: În primul rând, un artist trebuie să fie iubit de lumea căreia îi cântă și pe care o încântă cu ceea ce transmite prin muzica sa. În al doilea rând, trebuie să fie sociabil, să nu privească persoanele din jur într-un mod superior și să acorde atenție oricui îi iese în cale.
Ș.D.: Ca orice om, cred că ai avut modele din lumea folclorului românesc pe care le-ai urmat. Care ar fi acestea?
D.A.: Modelele din lumea folclorului pe care le-am urmat sunt: Maria Apostol, Maria Ciobanu și Zorina Bălan.
Ș.D.: Ai cântat până acum alături de mari artiști ai muzicii populare?
D.A.: N-am avut ocazia să cânt alături de mari artiști ai muzicii populare, dar dacă aș fi avut-o, mi-aș fi dorit să cânt alături de Maria Apostol, dar din păcate nu mai este printre noi. A rămas vie în inima mea. În prezent, aș vrea să cânt cu îndrăgita artistă de muzică populară, Zorina Bălan.
Ș.D.: Este acesta un vis care cu pași mărunți se îndeplinește?
D.A.: Da, cu ambiție, muncă și cu ajutorul Bunului Dumnezeu, visul meu se îndeplinește.
Ș.D.: A fost un moment în care ai spus că vrei să renunți?
D.A.: Da, am vrut să renunț în perioada schimbării vocii, căci nu îmi mai puteam controla vocea atunci când începeam să cânt. Însă nu am făcut-o, nu am renunțat. I-am avut lângă mine pe părinții mei și pe doamna profesoară Maria Staicu, care au fost alături de mine și m-au încurajat de fiecare dată.
Ș.D.: Cum i-ai încuraja pe tinerii talentați să nu renunțe și să-și urmeze pasiunile și talentul?
D.A.: Nimeni nu se naște învățat. Unii ies în față și își arată talentul, alții îl țin doar pentru ei. Nu este simplu să ajungi acolo unde-ți dorești. Ne specializăm lucrând mult. Fiecare ne naștem cu un talent, important este să nu renunțăm niciodată.
Ștefania-Mihaela Duțu