Interviu cu dl. economist COSTEL-COSMIN MOREGA, primarul municipiului Motru – Municipiul Motru privind spre viitor

4442

– În această lună se împlineşte un an, domnule primar, de când cetăţenii municipiului Motru v-au acordat votul de încredere pentru a conduce destinele comunităţii motrene. Oraşul Motru are o existenţă de aproximativ cinci decenii, iar dumneavoastră sunteţi, în ordine cronologică, cel de-al doisprezecelea primar. Dintr-un noian de întrebări am ales vreo cincisprezece pentru a ilustra frământările şi preocupările dumneavoastră şi ale instituţiei pe care o conduceţi.
Sunteţi edilul celui de-al doilea municipiu al judeţului Gorj. Cum descrieţi, în câteva cuvinte, municipiul Motru?
– Municipiul Motru este un oraş frumos, curat, liniştit, şi are oameni gospodari.
– Adevărata valoare a unui primar este atunci când acesta are realizări. Care credeţi că este cea mai mare realizare a dumneavoastră în această perioadă scurtă de la alegeri până în prezent?
– În cele 11 luni care au trecut am reuşit să recoagulez echipa, să elimin răutăţile, să readuc armonia, să instaurez omenia şi respectul faţă de cetăţeni, pentru că, de fapt, noi suntem în slujba lor. Numai cunoscând problemele acestora primarul poate să intervină în zonele pe care le consideră importante.
Eu consider că un primar trebuie să pună în primul plan cetățeanul, alegătorul, cel care l-a mandatat, şi să-i asigure servicii bune şi de calitate. În prezent, Motru este un adevărat şantier. Am reuşit deblocarea proiectelor şi am început reconstrucţia. Să ştiţi că am început cu fiecare groapă din asfalt, cu aleile, cu drumurile de la sate, care sunt cartiere ale oraşului, şi cu parcurile. Am început lucrările de renovare şi reabilitare la Ambulatoriu, la Casa de Cultură şi, de la data de 30 aprilie, se lucrează la infrastructura din zona complexului Mijloc. Am demarat, de asemenea, proiectul pentru o nouă creşă cu 50 de locuri lângă blocul N9 şi aceasta se va construi pe fonduri europene. Vom procura în cel mai scurt timp câteva mii de tablete pentru toţi copiii din municipiul nostru. Am sprijinit activitatea cultelor religioase, am refăcut Monumentul Eroilor din parcul din faţa Primăriei Motru. Am reabilitat troiţele de pe raza municipiului nostru, recent a fost sfinţită Troiţa de la Ploştina (Dealul Pomilor) şi am revigorat activitatea sportivă. Am reuşit să reducem timpul de aşteptare pentru documentele solicitate de cetăţeni şi am impulsionat rezolvarea urgentă a problemelor acestora.
Aş vrea să vă spun că am realizat aproximativ 80% din promisiunile făcute în campania electorală. Este o perioadă foarte importantă în viaţa noastră, a celor care locuim în această urbe, şi de aceea trebuie să fim atenţi la problemele comunităţii noastre, ale cetăţenilor săi, şi trebuie să gestionăm corect aceste probleme întrucât de noi, de modul cum gândim, depinde şi viitorul copiilor noştri. Datoria noastră este să asigurăm un cadru legal prin proiecte de hotărâri, prin oferirea de servicii către potenţialii investitori în zonă şi prin mediatizarea zonei pe care o administrăm. Mă opresc aici deocamdată şi vreau să lăsăm să vorbească faptele, pentru că ele sunt mult mai demne a fi crezute decât cuvintele.
– Domnule primar, ce proiecte şi obiective doriţi să realizaţi în următorii trei ani ai mandatului dumneavoastră?
– Pentru următorii trei ani avem în plan realizarea mai multor proiecte, din care am să enumăr pe cele mai importante:
• extinderea reţelei de gaze pe strada Glogovenilor, în satul Însurăţei-Leurda (s-au realizat deja 500 metri), apoi în satele Ploştina, Roşiuţa etc.;
• reabilitarea infrastructurii rutiere, construirea de trotuare pentru pietoni şi piste pentru circulaţia bicicletelor;
• am semnat deja contractul de execuţie pentru realizare de infrastructură rutieră, reabilitare şi asfaltare Strada Motrului, Ciobăneşti, Glogovenilor, reabilitare alei, trotuare, realizare piste pentru biciclete, modernizare Pod Ciobăneşti, 30 de staţii pentru transport public, marcaje şi semnalizare rutieră, sistem de canalizare ape pluviale (două staţii de pompare); contract în valoare de aproximativ 63 de miliarde lei vechi (fără TVA);
• vom reface infrastructura oraşului dar şi pe cea a satelor aparţinătoare municipiului Motru;
• vom realiza canalizarea şi la sate şi construirea unei staţii de epurare la Însurăţei; precizez că suntem deja în faza de licitaţie şi sperăm să înceapă cât mai repede lucrările;
• realizarea de parcări şi zone verzi;
• realizarea unui mic muzeu al mineritului în vila CEO, unde a fost grădiniţa. Am demarat deja negocierile cu CEO pentru a ne ceda această vilă şi sperăm că vom realiza obiectivul propus, singuri sau în parteneriat.
Permanent punem accent pe curăţenia oraşului, pe ordine şi disciplină. Vrem ca municipiul nostru să fie frumos, să atragă mulţi vizitatori, pentru că este o vorbă: „Ca să vină vizitatori trebuie să ai ce arăta”
– Cum vedeţi dumneavoastră municipiul Motru peste 10 ani?
– Eu îl văd ca pe o urbe modernă, liniştită, curată, care să atragă turiştii să ne viziteze şi, de ce nu, chiar să convingă anumite persoane să se stabilească aici definitiv. Cred că în Motru se poate duce o viaţă liniştită şi decentă.
– În calitatea dumneavoastră de edil aveţi un loc care să definească cel mai bine municipiul Motru?
– Tot oraşul Motru este frumos, însă eu consider că Piaţeta oraşului, care grupează principalele instituţii (Primăria, Catedrala, Casa de Cultură, sediul ITL), constituie Kilometrul 0.
– Domnule primar, funcţia dumneavoastră permite tuturor să vă critice. Sunteţi admirat de unii şi contestat de alţii. Dacă aţi fi un simplu cetăţean, ce i-aţi reproşa primarului Costel-Cosmin Morega?
– I-aş reproşa faptul că nu poate mulţumi pe toată lumea, că nu are timp suficient să stea de vorbă cu toţi cetăţenii, din cauza problemelor care trebuie rezolvate, că nu are timp să participe la toate activităţile comunităţii etc. Primarul este privit ca o persoană ce trebuie să rezolve totul deşi cetăţeanul nu vrea să ştie că primarul nu are prerogative în toate domeniile, sarcinile sale fiind limitate. Rezolvarea multor probleme ţine de fiecare persoană în parte. De exemplu, noi nu putem să creăm locuri de muncă însă putem sprijini investitorii care vin în zonă şi creează locuri de muncă. Cetăţenii trebuie să înţeleagă faptul că sarcina primarului este de ordin administrativ, şi anume să ofere un habitat decent, cu linişte şi calitate bună a mediului ambiant. Eu îmi doresc foarte mult ca cei care m-au ales să aibă încredere în mine şi să nu fie dezamăgiţi. Sunt un om realist şi ştiu că nu pot face totul, însă depun toate eforturile pentru binele acestei comunităţi.
– Ce credeţi că apreciază omul de rând la dumneavoastră?
– Cred că oamenii apreciază sinceritatea şi popularitatea de care mă bucur, dar şi modul cum este gospodărit municipiul.
– Care este relaţia dumneavoastră cu mass media, pentru că am observat că aceasta manifestă un vădit interes pentru edilul municipiului Motru? Vă este teamă de întrebările grele şi incomode?
– Am o colaborare foarte bună cu mass media şi sunt un primar realist, căruia nu-i este frică de întrebări pentru că nu am nimic de ascuns, lumea mă cunoaşte şi ştie ce pot. Am o familie în care primează respectul reciproc şi reguli construite pe o fundaţie morală sănătoasă. Mă bazez pe credinţa în Dumnezeu, pe onestitate şi sinceritate. Să ştiţi că particip la toate emisiunile la care mi se solicită prezenţa şi nu mă sperii de întrebările capcană ale unor jurnalişti. Eu răspund sincer la orice întrebare.
– La formarea personalităţii umane şi a caracterului acesteia, un rol important îl are cultura şi educaţia. Ţinând cont de rolul culturii în educaţia copiilor, a tinerilor şi adulţilor, ce vă propuneţi pentru cultura municipiului Motru?
– Pentru mine cultura şi, în general, educaţia constituie un domeniu delicat şi, totodată, de o mare importanţă. Cultura trebuie sprijinită şi finanţată pentru a-şi putea realiza toate activităţile propuse. Atât eu, cât şi colegii mei din primărie ne-am propus să sprijinim toate activităţile culturale şi de educaţie a tinerei generaţii, pentru că dorim ca tinerii să se întoarcă şi să lucreze aici după absolvirea studiilor. Problemele culturii trebuie să le rezolvăm cu prioritate, pentru că sunt, de fapt, problemele cetăţenilor acestei comunităţi. În acest sens am dezvoltat şi dezvoltăm în continuare activităţile cultural-sportive şi religioase. Vom acorda sprijin în apariţia revistei de cultură Ad Mutrium, pe care o vom finanţa din bugetul local, şi vom înfiinţa şi un ziar local şi, de ce nu, chiar şi un post tv local.
Avem oameni de calitate, oameni competenţi şi cu expertiză şi pasiune pentru cultură. Să ştiţi că nimic nu este scump atunci când faci cu drag o activitate, iar misiunea noastră este să încercăm să revigorăm întreaga activitate culturală la nivelul municipiului nostru.
Mai menţionez că am revigorat şi activitatea sportivă, şi mă refer la fotbal, lupte, box etc. Ne ocupăm de finanţare pentru întreţinerea stadionului şi vom face în continuare investiţii în cultură şi în sport. La Casa de Cultură a municipiului, după cum aţi observat, au început lucrările de reabilitare şi vor mai începe şi alte investiţii la nivelul comunităţii noastre.
– Ce criteriu de selecţie aplicaţi pentru oamenii din jurul dumneavoastră?
– În general, îmi plac oamenii culţi, bine pregătiţi, îmi plac oamenii simpli, normali, nu sofisticaţi. Îmi plac oamenii care ştiu să vorbească, dar să şi asculte, îmi plac oamenii cu care poţi dialoga. Aceştia sunt oameni de valoare, oameni de la care ai ce învăţa. Îmi place să mă înconjor cu asemenea oameni. Cred că numai aşa mi-am câştigat respectul şi am putut atrage lângă mine oameni de caracter.
De altfel, eu le cer corectitudine şi fermitate funcționarilor primăriei în relaţiile cu toţi cetăţenii. Cine nu vrea să muncească pentru binele comunităţii este liber să plece şi să nu ne încurce activitatea. Municipiul Motru nu trebuie să arate ca o casă părăsită, ci ca o urbe frumoasă, atrăgătoare, bine gospodărită. Ştiu că multe lucruri au stagnat şi din cauza pandemiei, dar trebuie să muncim, să rezolvăm toate problemele chiar şi în condiţii mai dificile, atâta timp cât suntem în slujba cetăţenilor.
Eu am o sensibilitate aparte pentru persoanele în vârstă, pentru persoanele cu handicap, pentru copii, şi consider că trebuie ajutate cu prioritate. Chiar ne-am propus, pentru persoanele nevăzătoare, să construim marcaje tactile (în unele zone din oraş fiind deja realizate). Cred că lucrurile au început să se mişte într-o direcţie bună însă mai avem multe de făcut. Pentru că am vorbit mai înainte despre cultură, vreau să vă precizez că merg cu plăcere şi mă încântă toate activităţile culturale, iar în mod deosebit acelea unde copiii sunt actorii principali.
– Sunteţi dezamăgit de oamenii neeficienți din jurul dumneavoastră?
– Nu sunt dezamăgit de nimic. În 2016, când am decis să candidez pentru postul de primar, mi-am făcut şi prieteni, şi duşmani. Am pierdut alegerile dar nu m-am oprit. Am continuat şi am mers mai departe, am căutat să fiu aproape de oameni şi le-am mulţumit şi le mulţumesc celor care m-au ajutat. Să vii din eşec şi să câştigi, să ieşi învingător, nu e uşor. Am câştigat alegerile şi fac tot posibilul să mă ţin de promisiunile din campania electorală, să fiu cât mai aproape de cetăţeni şi să rezolv problemele acestora.
– Politica vă oferă satisfacţii? Aveţi un model de politician?
– Politica presupune putere, puternic este cel care are susţinerea oamenilor. Încrederea şi votul omului sunt greu de câştigat. Desigur, politica presupune şi multe mizerii pe care le suporţi, jigniri pe nedrept etc.
Eu sunt adeptul metodelor corecte, pentru oameni şi în interesul lor. Aşa cred eu că pot onora încrederea celor care mi-au dat votul.
Modelul de politician ideal, în opinia mea, nu există. Eu nu am văzut până în prezent un politician perfect. Să ştiţi că eu nu copiez nimic, construiesc şi creez, ascult şi trag concluzii şi după aceea mă decid, însă nu iau decizii pripite. Ştiu să atrag oamenii în jurul meu. Multe persoane dintre cei care m-au contestat sunt astăzi alături de mine şi conlucrăm foarte bine. Cred că s-au convins că eu vreau să fac ceva pentru comunitate.
– Care este secretul eficienţei activității unui primar?
– Un primar poate fi eficient prin ceea ce face pentru comunitate, prin realizarea promisiunilor din campania electorală. Nu este uşor, iar municipiul Motru se confruntă cu probleme, însă voi face tot ce ţine de mine pentru rezolvarea acestora.
Se pot face multe, dar trebuie să ai noroc şi de o guvernare bună, eficientă la nivel central. Prin prerogativele pe care le am eu şi Consiliul Local ne vom strădui să creăm cadrul legal şi să-i sprijinim pe cei care pot investi în zona noastră.
– Luaţi zilnic pulsul oraşului. Care este întrebarea cel mai des întâlnită?
– Întrebările sunt multe, însă cea mai importantă întrebare este legată de locurile de muncă, apoi de soarta mineritului, de alimentarea oraşului cu agent termic etc. Interesele comunităţii sunt legate de aceste probleme. Sper să le putem rezolva, dar nu am informaţii încât să ştiu exact ce va fi mâine.
– Un gând bun pentru motreni?
– Tuturor cetăţenilor municipiului Motru le doresc sănătate, viaţă lungă, ani mai buni şi prosperi şi să aibă încredere în mine şi în echipa pe care o conduc, în proiectele deja începute şi în cele care vor fi puse în aplicare. Eu m-am legat sufleteşte de acest oraş în care mi-am întemeiat o familie, aici îmi sunt prietenii şi cunoscuţii, aşa că voi depune toate eforturile pentru prosperitatea acestei comunităţi care înseamnă şi casa mea şi din care nu am de gând să plec.
– În numele redacţiei Ad Mutrium vă mulţumesc, domnule primar, pentru timpul acordat şi pentru onestitatea cu care aţi răspuns. Vă doresc succes în activitate şi multă putere de muncă!
A consemnat Mircea Tutunaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here