Intervenții ale salvatorilor montani pentru peste 300 de persoane

653

Asociația Națională a Salvatorilor Montani din România (A.N.S.M.R.) și Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea, pe luna septembrie a anului 2020, a celor 42 de structuri județene sau locale salvamont din cele 24 de județe cu activitate de salvare montană din România.

Luna septembrie, luna de final a sezonului de vară, a fost caracterizată ca o perioadă cu activitate turistică intensă, cu un număr foarte mare de turiști pe munte, fapt ce a impus asigurarea asistenței de salvare montană la un nivel ridicat, zilnic, un număr de circa 600 de salvamontiști aflându-se la datorie în zonele montane cu afluență turistică mare, în zonele de practicare intensivă a sporturilor montane, în punctele medicale și de intervenție din cca 100 de posturi și baze salvamont. În această perioadă salvamontiștii au fost solicitați să intervină în 263 de acțiuni de salvare și de acordare a primului ajutor medical, acțiuni în care au fost salvate 332 de persoane. Dintre acestea, 103 persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanță, iar, 10 persoane, elicopterelor de salvare SMURD-IGAV. Din păcate, șase persoane au decedat pe munte, sarcina salvamontiștilor reducându-se la recuperarea acestora și transportul pentru predarea la serviciile IML. Prin Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 216 apeluri prin care anunțau accidente montane, restul apelurilor de urgență fiind primite și preluate direct de către salvamontiști prin Serviciul Unic de Urgență 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont. De asemenea, în cursul lunii septembrie s-au primit 1.421 apeluri prin care solicitau informații despre zona montană, dintre acestea, 862 de apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul Național Salvamont-Vodafone, restul de 559 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau județene.

Acțiuni numeroase și pentru Salvamont Gorj
,,În cursul lunii septembrie, echipele din cadrul Salvamont Gorj au intervenit la 16 acțiuni de salvare pe munte, trei acțiuni de acordare a primului ajutor în cabinetele medicale ale bazelor Salvamont. În total, 22 de persoane au beneficiat de serviciile de salvare și prim ajutor medical ale echipelor Salvamont Gorj. În urma acțiunilor, au fost trei persoane predate ambulanțelor SAJ și SMURD pentru transport la spital, o persoană a fost transportată la spital cu ambulanța Salvamont, iar un alt turist a fost predat către elicopter pentru transport la spital. Din totalul acțiunilor de intervenție, 11 au fost în masivul Parâng, șase în masivul Vâlcan, trei în Mehedinți și Godeanu”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Salvamont Gorj și președintele Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România. În cadrul celor 42 de structuri Salvamont din România, singurele structuri abilitate oficial și care dețin personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană, activează un număr de circa 800 de salvatori montani atestați, dintre care peste 300 sunt salvatori montani angajați. Cunoscând specificul și numărul mare de intervenții chiar și în această perioadă de tranziție către sezonul de iarnă, în toate zonele din țară în care se practică intensiv sporturile montane de vară, pe traseele turistice, în bazele, posturile și refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective de salvatori montani dimensionate adecvat, astfel încât să se reușească intervenția cu operativitate în situația producerii de accidente. Echipele salvamont, singurele structuri care dețin competența legală, personal pregătit profesional și atestat pentru a interveni în soluționarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecțiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgență 112 și prin intermediul Dispeceratului Național Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicația SALVAMONT-VODAFONE pentru telefoanele mobile.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here