Interpretă Aura Stoican: ,,Muzica este parte din mine!”

2877

S-a născut în minunatul ținut al zonei Mehedințiului, dar, de câțiva ani, locuiește la Târgu-Jiu. Aura Stoican este una dintre interpretele ce ne aduce prin cântec mai aproape de locul unde ne-am născut. Îndrăgita interpretă ne-a acordat un interviu în care ne povestește atât de frumos câteva din etapele din viața ei.

Reporter.: Îmi comunicați dacă se poate, data și locul dumneavoastră de naștere și dacă mai aveți frați sau surori?
Aura Stoican: M-am născut în orașul Baia de Aramă la data de 10 Mai 1992, însă am copilărit și am crescut în satul Turtaba, comuna Isverna din județul Mehedinți până la vârsta de 15 ani când am început liceul. Mai am un frate care este cu patru ani mai mic decât mine.

Rep.: De cine vă simțiți mai apropiată și legată: de mamă sau de tată?
A.S.: Nu aș putea alege niciodată între părinții mei. Îi iubesc la fel. Cum nici părinții nu pot alege un preferat din mai mulți copii. Îmi iubesc și prețuiesc părinții în egală măsură.

Rep.: Știu că ați urmat Liceul de Muzică și Arte Plastice ,,Constantin Brăiloiu” din Târgu-Jiu, iar apoi Facultatea de Drept a Universității ,,Constantin Brâncuși” din Târgu-Jiu. Ce v-a determinat să urmați cariera muzicală și nu pentru a judeca, condamna, apăra, susține anumite persoane?
A.S.: Este adevărat, am absolvit Liceul de Muzică și Arte Plastice, iar, în paralel, Școala Populară de Artă. Ulterior, am urmat Facultatea de Drept a Universității ,,Constantin Brâncuși.” Muzica este parte din mine, de aceea am ales să urmez acest drum fără a-mi fi distrasă atenția de la alte activități, plus că nu m-aș vedea după un birou plin cu dosare și, mai ales, să încerc, să decid eu soarta cuiva.

Rep.: Cine v-a insuflat dragostea pentru muzica populară? Aveți vreun idol sau model?
A.S.: La mine acasă s-a ascultat mereu muzică. Mama mea are o voce foarte frumoasă și pur și simplu cântecul a fost în sufletul meu, dintotdeauna. Bineînțeles că mereu am admirat artiștii din generația dinaintea mea, dar am crescut cu cântecele Angelicăi Stoican, Mariei Răchițeanu-Voicescu, Anicăi Ganțu etc.

Rep.: În ce an, cu ce melodie și unde ați debutat?
A.S.: Debutul meu a avut loc la serbările școlare unde cântam cântecele Angelicăi Stoican și ale Anicăi Ganțu. Prima mea imprimare a avut loc la vârsta de 17 ani. Mai târziu am imprimat și alte cântece proprii.

Rep.: Cine scrie versurile pieselor? Dumneavoastră sau un textier?
A.S.: Toate cântecele mele trec prima dată prin mintea și sufletul meu, însă mă ajută și textieri pentru a putea dezvolta mai frumos o idee.Am colaborat cu Adi Mihu, Marcela Nanu și Măriuța Burlan.

Rep.: Vă tentează o carieră și în muzica ușoară?
A.S.: Ascult și muzică ușoară, dar nu m-am gândit niciodată să urmez o carieră astfel, am încercat însă de câteva ori să cânt și acest gen. Să spunem că rămâne la nivel de pasiune, însă iubesc prea mult tradiția și cântecul popular pentru a urma o altă cale.

Rep.: De unde provin minunatele costume populare ce le aveți și câte dețineți?
A.S.: Foarte multe dintre costume au aparținut bunicelor mele sau și mai vechi, străbunicelor, însă am mai și cumpărat destul de multe pentru că sunt persoane care caută costume vechi și le scot la vânzare. Nu știu exact numărul, dar la ultimul ,,recensământ” depășisem 70.

Rep.: Aveți de gând să lansați un nou album în acest an?
A.S.: Anul acesta nu, însă pregătesc un material nou. Mereu sunt în căutare de ceva cântece noi, în viitorul apropiat poate câteva piese noi, dar nu un album integral.

Rep.: Care este melodia de suflet a dumneavoastră?
A.S.: Am foarte multe melodii care îmi merg la suflet, depinde de starea de spirit. De pe albumul meu sunt și piese ca: ,,Pentru tine aș înflori” și ,,Ce pot să fac inimioară?”, ambele îmi merg la suflet, dar oricum îmi este foarte greu să aleg.

Rep.: Ce ați alege să faceți dacă cineva v-ar cere să renunțați la cariera de interpret?
A.S.: Nu ar putea nimeni, vreodată, să mă facă să renunț la muzică numai dacă Doamne ferește ar interveni probleme grave de sănătate și nu aș putea continua. Altfel nu!

Rep.: Ce mesaj le transmiteți celor care vă admiră?
A.S.: Țin să le mulțumesc tuturor celor care îmi trimit mesaje, celor ce îmi urmăresc activitatea, toți îmi bucură sufletul și dacă am reușit să le intru în inimă prin cântecele mele înseamnă că mi-am găsit rostul pe lume.
Sănătate, îmbrățișări și prețuire tuturor!
A consemnat Mihai-Octavian Tamaș

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here