Internaţi la Spitalul Rovinari după ce s-au intoxicat cu ciuperci

470

Consumul de ciuperci de origine necontrolată a băgat trei gorjeni în spital. Acestora li s-a făcut rău după ce au consumat ciuperci şi au solicitat ajutorul echipajelor de ambulanţă. Pacienţii au fost transportaţi de la Fărcăşeşti la spitalul din Rovinari, unuia dintre ei recomandându-i-se transferul la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, însă el a refuzat să părăsească unitatea spitalicească rovinăreană.

Mai multe echipaje ale Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Gorj s-au deplasat, duminică, la Fărcăşeşti, unde erau semnalate patru cazuri de intoxicaţie cu ciuperci. Ajunşi la faţa locului, medicii au găsit doar trei persoane intoxicate, pe care le-au transportat la spitalul din Rovinari. „Am fost solicitaţi la Fărcăşeşti, pentru a acorda primul ajutor unui număr de patru persoane intoxicate cu ciuperci; au fost găsiţi doar trei cetăţeni, care au fost trasportaţi la Rovinari, la spital. Unul era mai grav, dar a refuzat să fie transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, cum i se recomandase”, a confirmat Marinică Niculescu, managerul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Gorj.
Medicul Ramona Oprea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, confirmă faptul că niciunul dintre gorjenii intoxicaţi cu ciuperci nu au ajuns aici. „Am avut două cazuri de intoxicaţie alimentară, dar nu cu ciuperci. Din câte ştiu, pacienţii de la Fărcăşeşti au rămas la Rovinari”, susţine medicul Oprea.

Mare atenţie la ciuperci!
ambulanta traficMulţi gorjeni culeg mânătărci, sau bureţi de pădure, fie pentru comercializarea acestora, fie pentru consumul propriu. Specialiştii le recomandă să fie foarte atenţi înainte de a le prepara şi mânca. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj atrag atenţia asupra pericolului presupus de consumul de ciuperci otrăvitoare. “Sunt multe specii otrăvitoare. Perioada de incubaţie depinde de tipul de ciuperci, cantitate ingerată, dar pot apărea simptome de la 15 minute la 3 ore şi se manifestă prin: hipotensiune arterială, halucinaţii, tulburări nervoase, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede, greţuri, vărsături, tulburări gastrointestinale. În cazuri grave apare coma şi apoi decesul; tocmai de aceea este necesar să ne prezentăm urgent la medic, la primele simptome. În plus, şi mai grave sunt aceste intoxicaţii la copii. Ei sunt de multe ori victime sigure. Este important de ştiut că în ultimul timp au apărut printre ciupercile bune unele care sunt otrăvitoare, de la ploi, şi din câte se pare au apărut chiar şi mutaţii între ele”, a explicat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Intoxicaţiile cu ciuperci pot cauza decesul
Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie, adică timpul scurs de la ingestie până la apariţia manifestărilor clinice. În general, potrivit specialiştilor, “intoxicaţiile cu ciuperci se caracterizează prin: tulburări digestive (greţuri, vărsături, dureri de stomac, diaree, hepatită acută toxică şi insuficienţă hepatocelulară), tulburări neurosenzoriale (mioză – micşorarea pupilelor sau midriază – dilatarea pupilelor, agitaţie, dezorientare temporo-spaţială, confuzie, delir, halucinaţii vizuale şi auditive, convulsii, comă), tulburări cardiovasculare (bradicardie sau tahicardie, hipotensiune sau hipertensiune arterială), tulburări hidroelectrolitice, cu risc de deshidratare severă la copii şi vârstnici, tulburări renale, simptome generale (frisoane, febră, transpiraţii, uscăciunea mucoaselor sau, dimpotrivă, hipersecreţie salivară şi renală)”.
Gravitatea intoxicaţiei cu ciuperci poate fi atât de mare, încât poate duce la deces.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here