Întâlnirea cu parlamentarii de la CEO, amânată! Iriza a pus în stand-by două proiecte de lege care pot ajuta compania

500

Parlamentarii din Gorj, Mehedinţi şi Dolj nu s-au mai întâlnit, joi, cu staff-ul Complexului Energetic Oltenia, întrevederea programată cu săptămâni în urmă fiind brusc amânată, deoarece doar o mică parte dintre deputaţii şi senatorii invitaţi să discute despre energie şi-au confirmat prezenţa la CEO. Unul dintre cei care regretă amânarea întrevederii este deputatul PSRo, Scarlat Iriza, parlamentarul venind mai mult decât pregătit la această întâlnire, el deţinând două proiecte de lege care odată aprobate ar ajuta, pe viitor, compania strategică pentru Gorj.

Întâlnirea de la CEO, programată pentru joi la Divizia Minieră, dar amânată de organizatorii pentru o dată încă necunoscută, trebuia să se bucure de prezenţa a peste 30 de parlamentari din cele trei judeţe din Oltenia unde compania desfăşoară activitate. Din păcate doar cinci parlamentari, din cei 32, au confirmat că pot să participe, pe 22 octombrie, la această masă rotundă, necesară înaintea summitului de la Paris, care se va desfăşura în perioada 30 noiembrie-11 decembrie, şi unde se va discuta despre încălzirea globală, şi în subsidiar şi despre soarta energiei pe cărbune.
De altfel, responsabil de întrevederea în cauză este Laviniu Danciu, şeful Departamentului Reprezentare Instituţională Europeană din CEO.
“Sunt foarte supărat că şedinţa nu s-a mai ţinut joi, deoarece venisem pregătit cu două proiecte de lege care ar fi putut ajuta Complexul Energetic Oltenia. Unul dintre proiecte privea modificarea Legii Energiei electrice şi a gazelor naturale, adică Legea nr. 23/2010, iar cealaltă privea Legea 220 a certificatelor verzi”, a declarat, ieri, deputatul Scarlat Iriza.

ceo divizia minieraViitorul energiei pe cărbune, incert!
Parlamentarul este de părere că CEO funcţionează bine vânzând, în această perioadă, energie pe piaţă, dar amendamentele sale, odată aprobate, ar putea sprijini şi mai mult compania, el mizând pe o viitoare reglare a preţului la certificatele verzi. “Eu am făcut modificarea pentru ca, odată aprobată, piaţa să aibă posibilitatea să-şi regleze singură preţul la certificatele verzi. Acum certificatele se vând în preţuri limitate, lucru care nu avantajează jucătorii”, a completat Iriza.
În ceea ce priveşte modificarea Legii Energiei, deputatul de Gorj vrea ca obligativitatea existentă acum, potrivit căreia acum doar 15% din energia pe cărbune poate să intre în reţea, să fie modificată, procentul impus de Dispecerat să crească la 25%. “Noi am investit un miliard de euro pentru a ne conforma cerinţelor pe mediu de la termocentralele din Gorj ca la nivel european să se decidă acum că termocentralele pe cărbune, mai vechi de anul 2000, să fie închise. Nu putem să stăm aşa, nepăsători, fără să reacţionăm după ce am făcut paşi importanţi la acest capitol, banii părând acum aruncaţi la gunoi”, a conchis Iriza, spunând că aşteaptă ca şi CEO să stabilească o nouă dată pentru întâlnirea în cauză, deoarece el o vede de maximă importanţă pentru Gorj.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here