Întâlnire a revoluţionarilor, la Târgu-Jiu

147

sedinta-revolutionariMunicipiul Târgu-Jiu a găzduit vineri întâlnirea regională dintre reprezentanţii asociaţiilor de revoluţionari din regiunea S-V Oltenia şi autorităţile publice gorjene, principalul scop al acestei întâlniri fiind acela de a găsi soluţii pentru aplicarea legislaţiei în ceea ce priveşte anumite facilităţi de care ar trebui să beneficieze revoluţionarii.

Instituţia Prefectului, împreună cu Asociaţia pentru Cinstirea Eroilor şi Răniţilor în Revoluţia din Decembrie 1989 Gorj, au organizat vineri o întâlnire regională a autorităţilor publice judeţene cu reprezentanţi ai asociaţiilor de revoluţionari din regiunea S-V Oltenia, precum şi cu membrii ai Asociaţiei pentru Cinstirea Eroilor şi Răniţilor în Revoluţia din Decembrie 1989 din Gorj. Această întâlnire s-a bucurat şi de sprijinul prefectului Liviu Andrei, acesta declarând că astfel de acţiuni sunt binevenite şi căi care s-au jertfit în decembrie 1989 nu trebuie uitaţi: „Noi apreciem astfel de acţiuni, ţinând cont de faptul că nu trebuie să uităm ce s-a întâmplat în decembrie 89 şi ceea ce a urmat după aia. Nu trebuie să-i uităm pe cei ce s-au jertfit. Noi nu am avut probleme dar au fost zone extrem de grele unde soldaţi din Târgu-Jiu, ofiţeri din Târgu-Jiu, târgujieni de-ai noştri şi-au dat viaţa”. Principalul scop al acestei întâlniri a fost identificarea şi soluţionarea eventualelor probleme ce pot apărea atunci când vine vorba de aplicarea Legii nr.341/2004 – Legea recunoştinţei faţă de eroii-martiri şi luptătorii care au contribuit la victoria revoluţiei române din decembrie 1989. Potrivit preşedintelui Asociaţiei pentru Cinstirea Eroilor şi Răniţilor în Revoluţia din Decembrie 1989, Alexandru Tănescu, la nivelul judeţului Gorj nu există probleme prea mari, cu sprijinul autorităţilor reuşindu-se rezolvarea în mare parte a acestora: „Cu sprijinul Prefecturii, în special al domnului prefect Liviu Andrei, cu sprijinul domnului primar Florin Cârciumaru şi al celorlalţi primari din judeţul Gorj, din comunele unde avem beneficiari ai certificatelor de revoluţionari, urmaşi de eroi martiri, răniţi şi luptători, am rezolvat în mare parte toate problemele. Mai sunt câteva, le vom rezolva după această întrunire. Câteva exemple sunt neacordarea tuturor drepturilor beneficiarilor de certificate, probabil dintr-o neînţelegere bună a legii, şi de aceea prin această întâlnire vom încerca să le rezolvăm; nu li s-a dat în special dreptul la terenul agricol, dreptul la un teren pentru a-şi face un spaţiu comercial, în limita posibilităţilor, a celor 500 de m pentru construcţia unei locuinţe sau unei locuinţe din fondul de stat dacă beneficiarii nu au avut. În general, mai avem încă o problemă, referitoare la casa de pensii care a tăiat din indemnizaţii şi le opreşte cei 5,5% din indemnizaţie, ceea ce nu este drept”, a explicat Alexandru Tănescu.

George Costin şi Raymond Luca, prezenţi la întâlnire

La întâlnirea revoluţionarilor au fost prezenţi şi secretarul de stat George Costin, precum şi senatorul liberal Raymond Luca, acesta din urmă declarând că a venit pentru a vedea în ce măsură Legea 341/2004 este aplicată la nivelul judeţului nostru. „Este a doua rundă de întâlniri care se organizează la iniţiativa secretarului de stat cu autorităţi locale şi cu asociaţiile de revoluţionari. Principalul obiectiv este modul în care se aplică Legea 341/2004; sunt prevederi care sunt legate şi de atribuţiile autorităţilor locale şi aici încercăm să armonizăm ce posibilităţi există pe plan local ca să satisfacem cerinţele legii. În al doilea rând, prezenţa mea e legată şi de contestaţii. Există două categorii de contestaţii: din partea celor care nu au primit avizul până în acest moment şi contestaţii împotriva unora care au obţinut titluri, considerându-se că le-au obţinut în mod nemeritat. Facem investigaţii, verificăm dosare; asociaţiile de revoluţionari au tot dreptul să ştie care este stadiul acestor verificări”, a declarat senatorul Raymond Luca. Secretarul de stat George Costin a ţinut să le amintească revoluţionarilor că pe lângă aplicarea Legii 341/2004, sunt foarte multe lucruri pe care şi le-au propus în 1989 dar pe care încă nu au reuşit să le realizeze: „Un mesaj pe care doresc să-l transmit revoluţionarilor este implicarea cât mai mare a lor în problemele comunităţii locale şi în problemele de interes general. Să lăsăm deoparte chiar şi legea revoluţionarilor şi micile neajunsuri legate de această lege şi să ne implicăm mai mult, să ne aducem aminte de idealurile de atunci, să ne aducem aminte că sunt multe chestiuni pe care ni le-am propus atunci care din păcate nu s-au prea realizat.”

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here