Însumare a bugetelor unităţilor componente de la Turceni, Rovinari, Craiova şi SNLO pentru CEO

263

Publicarea în Monitorul Oficial a bugetelor de venituri şi cheltuieli pentru 2012 a unităţilor care compun acum Complexul Energetic Oltenia(CEO), deşi noi am găsit doar pentru SNLO şi CE Turceni, au fost paşii care au dus la formarea bugetului CEO, suspus ieri aprobării Guvernului. Proiectul de hotărâre nu a fost publicat însă pe site-ul Ministerului Economiei şi nici nu a fost suspus unei dezbateri publice, critică unii dintre sindicaliştii din energie, care cred cu tărie că în CEO se vor face totuşi disponibilizări. Comunicatorii CEO, zgârciţi la vorbă, spun însă altceva, cum că “în bugetul Complexului Energetic Oltenia, societate înfiinţată la 31.05.2012, nu au fost prevăzute disponibilizări de personal”.

Bugetul Complexului Energetic Turceni, publicat la începutul acestei luni în Monitorul Oficial, prevede sume pentru disponibilizări şi o reducere de personal. Bugetul în sine, dă asigurări purtătorul de cuvânt al CEO, Elena Zamfir, nu ar privi însă Sucursala CEO ci perioada pe care a parcurs-o CE Turceni, până la realizarea colosului energetic. Practic, CE Turceni a supravieţuit până în august fără buget, deşi a făcut disponibilizări, asta în timp ce SNLO avea un buget din martie şi nu a făcut reduceri de personal. Comunicatorii CEO vin şi cu explicaţii după ce informaţia, publicată iniţial la nivel naţional, a făcut înconjurul ţării. “Suma de 9670 mii lei alocată cheltuielilor cu plăţile compensatorii, potrivit programelor de disponibilizări, corespunde cheltuielilor efectuate la nivelul fostei societăţi pentru disponibilizările făcute deja, în luna februarie a anului curent”, transmite Zamfir, care încearcă să susţină că bugetul CEO supus aprobării ieri nu ar prevede reduceri de personal.

SNLO şi sforile lui Condescu
Un buget similar, doar pentru câteva luni, s-ar fi aprobat recent şi pentru Complexul Rovinari, lăsat şi el fără buget, dar şi pentru cel de la Craiova, dar anexele în cauză nu le-am găsit în M.O. Am găsit în schimb bugetul SNLO, aprobat de Guvernul Ungureanu care nu conţine într-adevăr sume compensatorii privind disponibilizările. Bugetul SNLO s-a aprobat în martie 2012, sindicalistul Marin Condescu trăgând sforile necesare pentru a-şi primi banii necesari pentru fotbal. La cheltuielile de sponsorizare bugetul SNLO nu prevede însă nimic dar sunt prevăzute cheltuieli de publicitate. În ce priveşte CE Rovinari şi bugetul acestei unităţi, susţin surse sindicale, conţin sume pentru disponibilizări. Cu siguranţă şi în acest caz, comunicatorii CEO vor susţine că este vorba despre sumele compensatorii acordate deja la începutul anului pentru cei disponibilizaţi.

“Ne aburesc pe toţi cu disponibilizările”
Sindicaliştii care nu se află sub talpa lui Condescu critică însă lipsa de transparenţă a conducerii CEO. Aceştia cred în potenţiale disponibilizări şi se întreabă de ce proiectul de buget al CEO nu a fost făcut public cu 30 de zile înainte de aprobare. De asemenea, se critică faptul că nu s-a publicat pe site niciunul dintre bugetele aprobate, transparenţa lipsind cu desăvârşire. “Ne aburesc pe toţi cu disponibilizările. Că sunt bugetele parţiale că oricum nu spun nimic decât când se întâmplă. Bugetul CEO va fi oricum un total a bugetelor de la cele 4, SNLO, Turceni, Rovinari şi Craiova”, declară, supărat, unul dintre sindicalişti.
ANAMARIA STOICA
Pentru a vedea bugetul SNLO daţi clik pe poză

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here