Insulină bazală de ultimă generaţie pentru adulţii diabetici

615

Un tip de insulina bazală de ultimă generaţie, injectabilă, pentru tratamentul adulţilor cu diabet zaharat de tip 1 şi 2 se lansează pe piaţa farmaceutică din România. De la 1 octombrie, această insulină ar putea fi decontată de CNAS. Potrivit statisticilor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj, pe parcursul anului trecut, au fost diagnosticate cu diabet zaharat 1.201 persoane din judeţul nostru; 228 dintre acestea sunt dependente de insulină. Numărul acestora a continuat să crească, în total, în Gorj rămăseseră în evidenţe, la sfârşitul trimestrului II 2015,  nu mai puţin de 2.600 de insulino-dependenţi.

Potrivit specialiştilor în domeniu, insulina bazală de ultimă generaţie este un produs care a demonstrat un control glicemic stabil şi prelungit, cu o durată de acţiune de peste 24 de ore, cu o variabilitate redusă a glicemiei, la aceeaşi persoană, pe parcursul zilei, în comparaţie cu insulina glargin disponibilă până în acest moment. Obiectivul tratamentului diabetului este de a aduce nivelurile de glucoză din sânge la ţinta de control cu scopul de a reduce incidenţa apariţiei complicaţiilor micro şi macrovasculare ale diabetului. Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre persoanele cu diabet, care urmează un tratament cu insulină sau nu, nu îşi ating ţinta de control a glicemiei.

Peste 12.000 de diabetici, în Gorj
La ora actuală, la nivelul judeţului nostru sunt prinşi în evidenţele medicilor nu mai puţin de 12.439 de diabetici. Dintre aceştia, 2.600 sunt dependenţi de insulină. “Avem 2.600 insulino dependenţi, 6.922 non insulino dependenţi şi 2.917 alte forme de diabet. Din totalul de 12.439 de persoane diagnosticate cu diabet, 7.405 provin din mediul urban”, precizează Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. Specialiştii spun că, pentru a reduce numărul îmbolnăvirilor, cetăţenii ar trebui să elimine din viaţa lor factorii de risc: fumatul, consumul dăunător de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea, stresul. Trebuie precizat că, evitarea factorilor de risc în relaţie cu diabetul – fumatul, consumul excesiv de alcool, sedentarismul, alimentaţia nesănătoasă, obezitatea şi stresul – adică adoptarea unui stil de viaţă sănătos reprezintă o direcţie prioritară de acţiune pentru politica Ministerului Sănătăţii în scopul prevenirii bolilor netransmisibile.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here