Instrumente muzicale de peste mări și țări, expuse la mall-ul din Târgu-Jiu

561

Mall-ul din Târgu-Jiu va găzdui luna viitoare o expoziție națională de instrumente și coloane sonore unice, intitulată ,,The Musical Man”. Aceasta va fi deschisă publicului în perioada 5-16 octombrie și va cuprinde și o serie de jocuri pentru copiii care aspire să devină muzicieni. Intrarea la această expoziție va fi una liberă!

Între 5 și 16 octombrie, târgujienii pot vedea lumea în pași de dans, prin intermediul expoziției ,,The Musical Man” ce se va ține la mall-ul din Târgu-Jiu. Expoziția aduce, în premieră în România, zeci de instrumente și coloane sonore unice, completate de butaforii, de instalații și zone muzicale interactive pentru toate vârstele și elemente de decor originale, importate din peste 15 țări: din Europa și până în îndepărtatul Orient, din Africa și până în Americi. Acestea vor fi expuse ca parte a unui concept curatorial mai larg, care îmbină arta muzicală clasică cu cele mai ingenioase instalații muzicale, gândite să informeze și să distreze deopotrivă publicul, într-un spațiu neconvențional, care te va provoca să asculți și un alt fel de muzică, cu care nu te întâlnești în fiecare zi. Expoziția este un side-project al festivalului World Experience, cunoscut anterior ca Festivalul Ambasadelor.
Imaginată ca o călătorie a omului în jurul lumii, chiar în propriul oraș, expoziția le propune vizitatorilor să descopere cum sună viața pe cele șapte continente. Instrumente muzicale autentice, aduse din toate colțurile lumii – cu ajutorul misiunilor diplomatice acreditate la București, al muzicienilor și al colecționarilor privați – sunt prezentate, alături de zeci de costume și obiecte tradiționale din țările partenere, completate de panouri informative și de elemente de recuzită, care recrează estetic și senzorial atmosfera plină de viață și de culoare din savanele africane, spiritul comunității din triburile amerindienilor, energia ceremoniilor tradiționale din lumea musulmană și spiritualitatea ritualurilor budiste din templele asiatice. ,,Dincolo de experiența expozițională propriu-zisă, imaginată pentru întreaga familie, organizatorii au gândit și o serie de jocuri destinate celor mai mici dintre muzicieni. Aceștia vor fi invitați să-și dea frâu liber imaginației și să-și încânte părinții cu propriile creații muzicale, în timp ce vor învăța cum să confecționeze instrumente muzicale din diferite materiale neconvenționale, multe dintre ele de uz casnic, alături de o zonă de exersare a spiritului artistic muzical cu instrumente clasice, plus tablete digitale cu jocuri muzicale și o hartă a lumii reimaginată după sonorități. (…) Expoziția depune toate eforturile pentru a crea un dialog între Est și Vest și pentru a promova moștenirea muzicală a diverselor zone geografice, devenind astfel o platformă de diplomație culturală care vrea să încurajeze ascultarea “celuilalt”, printr-un conținut cultural și artistic ce aduce în discuție universalitatea muzicii”, au transmis organizatorii evenimentului expozițional.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here