Instruirile pentru recensământ, finalizate pe 18 octombrie

125

spre searaRecensământul populaţiei şi al locuinţelor a intrat în linie dreaptă şi în judeţul nostru. Principalul organizator la nivelul judeţului Gorj a recensământului este Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS), instituţie care este şi metodologul nr. 1 al lucrărilor. Perioada de recenzare este 22-31 octombrie a.c.

Deocamdată, DJS Gorj se ocupă de încheierea instruirilor personalului de recensământ, instruiri începute în urmă cu aproape două săptămâni şi care urmează să se încheie săptămâna viitoare, mai exact pe 18 octombrie. Gheorghe Popescu, directorul DJS Gorj, la nivelul judeţului vor fi 1.773 de sectoare cu tot atâţia recenzori, 244 de recenzori şefi pentru tot atâtea secţii de recenzare, şi patru şefi de circumscripţii care vor fi la Târgu-Jiu: „La nivelul fiecărei primării va exista şi un coordonator în persoana secretarului de primărie. În întreaga activitate de recenzare vor fi antrenaţi 2.091 de persoane, cărora li se mai adaugă alţi 209 cetăţeni ce vor fi ţinuţi de rezervă, pentru situaţii excepţionale. Indemnizaţia personalului de recensământ este de 50 de lei brut pe zi”.

De mâine, 4 serii noi

Instruirile personalului de recensământ se fac în Târgu-Jiu, Motru, Bumbeşti-Jiu, Novaci, Rovinari, Târgu-Cărbuneşti, Tismana, Turceni, Hurezani şi Mătăsari. Astăzi, la centrul din Târgu-Jiu urmează să se finalizeze o instruire a unei serii de personal formată din 102 cetăţeni, participanţi din patru localităţi. De asemenea, de mâine şi până pe 18 octombrie, se vor mai face instruiri pentru 347 de persoane, împărţite în patru serii, care vor fi instruite în centrele din Târgu-Jiu (2), Novaci (1) şi Bumbeşti-Jiu (1). De asemenea, de la debutul activităţii de instruire, la Târgu-Jiu au terminat cinci serii cu 478 de persoane, două la Motru cu 203 persoane, una la Novaci cu 90 de persoane, două serii la Rovinari cu 175 persoane, trei serii la Târgu-Cărbuneşti cu 366 cetăţeni, două serii la Tismana cu 193 persoane, tot atâtea serii şi la Turceni şi Hurezani cu 228, respectiv 208 persoane, în timp ce la Mătăsari s-a încheiat instruirea unei singure serii cu 102 cetăţeni participanţi. În cadrul procesului de recensământ, vor fi culese date pentru a studia fenomenul îmbătrânirii populaţiei, caracteristici geografice, de migraţie internă şi internaţională, caracteristici educaţionale, etnoculturale şi economice ale persoanelor, ale gospodăriilor. Recensământul locuinţelor va înregistra şi date despre toate clădirile de locuit, despre clădirile cu altă destinaţie în care se află locuinţe, precum şi despre unităţile de locuit în comun. Ultimul recensământ a fost efectuat în România în anul 2002. În cadrul recensământului, gorjenii vor răspunde la trei chestionare. Unul face referire la persoană (P), altul la forma de proprietate şi la dotarea locuinţei (LC), iar al treilea este cel referitor la „gospodărie” (G) şi vizează componenţa familiei (sau a familiilor) dintr-un imobil. Gorjenii care absentează temporar de acasă în perioada recensământului nu trebuie să îşi facă griji că nu vor figura în evidenţe. Recenzorii vor putea apela pentru a obţine informaţii despre cei care nu sunt acasă, la preotul din localitate, la primărie sau la vecini, conform unei hotărâri de guvern care reglementează modul de organizare a recensământului.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here