La nivel judeţean, se fac în această perioadă o serie de pregătiri în cadrul circumscripţiilor sanitar-veterinare, ştiut fiind faptul că luna decembrie este una bogată în solicitări pentru efectuarea examenelor trichineloscopice pentru porcii sacrificaţi în gospodăriile gorjenilor.
Pentru evitarea toxiinfecţiilor alimentare şi evitarea posibilei infestări cu parazitul Trichinella Spiralis, medicii veterinari recomandă cetăţenilor să nu cumpere carne de porc, produse sau preparate obţinute din aceasta, de la persoane neautorizate, precum şi din locuri, spaţii neautorizate şi nesupravegheate sanitar-veterinar. “Având în vedere apropierea sezonului rece, la nivelul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj a fost verificată aparatura destinată efectuării examenelor trichineloscopice şi au fost efectuate instruiri ale medicilor veterinari de la nivelul circumscripţiilor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Atât la nivelul circumscripţiilor oficiale din oraşe, cât şi la al celor concesionate din mediul rural, medicii veterinari dispun de mijloacele necesare pentru realizarea în timp optim a cerinţelor cetăţenilor de verificare a cărnii provenite de la suinele sacrificate în gospodăriile particulare. Este de maximă importanţă efectuarea examenului trichineloscopic şi cumpărarea de carne şi produse de origine animală numai din unităţi autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Atenţionăm proprietarii de animale că au obligaţia de predare a mărcilor auriculare de la animalele sacrificate”, a declarat directorul executiv al DSVSA Gorj, Nicolae Călescu.
Începând din aceste zile, autorităţile judeţene demarează ample controale pentru prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare, dar şi a focarelor de trichineloză. Conducerea DSVSA Gorj atenţionează gorjenii că examinarea în vederea depistării trichinelozei este obligatorie, iar pentru neîndeplinirea acestei obligaţii, proprietarii pot fi sancţionaţi. Preţul unui examen trichineloscopic este de 9 lei la circumscripţiile de control alimente şi de 10 lei la circumscripţiile private din judeţ.
În situaţia în care medicul veterinar constată că porcul este bolnav, cetăţeanul poate fi despăgubit de stat la valoarea de piaţă a animalului. De asemenea, se recomandă să nu fie consumată carnea, până la obţinerea confirmării că a fost examinată pentru Trichinella Spiralis, cu rezultat negativ. Este interzisă vânzarea porcilor vii, fără control sanitar veterinar. Mişcarea porcilor vii către abator, atunci când trec printr-un târg de animale, se poate efectua numai dacă animalele sunt însoţite de certificatul de sănătate, de formularul de mişcare şi de documentul privind informaţiile pentru lanţul alimentar. Este interzisă sacrificarea porcilor şi comercializarea cărnii în târgurile de animale şi în vecinătatea acestora.
Izabella Molnar
La Sacelu domnule director unde se face examenul in vederea depistari trichinelozei ?