Inspectorii şcolari şi directorii de licee din Gorj, în vizită de lucru în Spania

383

Cinci inspectori şcolari şi cinci directori de licee tehnologice din Gorj se află în această perioadă într-o vizită de lucru în Spania, la Instituto de Educación Secundaria „Politécnico Hermenegildo Lanz” Granada. Delegaţia din Gorj a participat la dezbateri şi discuţii despre organizarea şcolilor profesionale şi asigurarea calităţii în învăţământul profesional şi a efectuat o vizită de lucru la unul dintre cele mai mari licee tehnologice din Andalusia.

dscf3645-800Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj derulează proiectul Leonardo da Vinci nr. LLP-LdV/VETPRO/2013/RO/242, intitulat „Strategii europene de management pentru calitate în educaţie”, proiect finanţat de Comisia Europeană prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale. În atenţia iniţiatorilor acestui proiect a stat în primul rând dorinţa de a dezvolta învăţământul tehnologic, mai ales în mediul rural. De aceea, cinci directori ai unor licee tehnologice din mediul rural din judeţ şi 5 inspectori şcolari din cadrul  Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Gorj participă la activităţile desfăşurate în perioada 31 martie – 13 aprilie 2014, la  Instituto de Educación Secundaria “Politécnico Hermenegildo Lanz” Granada, instituţia de primire  a grupului ţintă. „În cadrul discuţiilor purtate atât cu reprezentaţii organizaţiei de primire, cât şi cu reprezentanţii M.E.P. Europrojects Granada – organizaţia intermediară în cadrul proiectului, s-au făcut analize privind organigrama  unei şcoli VET, au fost identificate exemple de bună practică, metode şi instrumente utilizate în asigurarea calităţii în VET. Au fost prezentate două sisteme de asigurare a calităţii în VET din România şi din Spania, au fost organizate dezbateri despre conceptul de calitate în unitatea şcolară VET, a fost analizat modul în care se realizează autoevaluarea şi instrumentele utilizate la autoevaluare şi au fost stabilite  direcţii în care trebuie să se desfăşoare colaborarea dintre şcoală, comunitate locală şi agenţi economici. Au fost stabilite direcţii de  corelare a ofertei şcolare VET din mediul rural cu cerinţele pieţei muncii, au fost prezentate oportunităţile de formare a cadrelor didactice prin programe finanţate de Comisia Europeană”, se arată într-un comunicat al IŞJ Gorj.

Colaborare internaţională  
dscf3790-800Echipa de proiect a participat în ziua a treia a mobilităţii la vizita de studiu desfăşurată la IES Virgen de las Nieves de Granada, unul dintre cele mai mari licee tehnologice din Andaluzia. „Aici, activităţile s-au desfăşurat sub îndrumarea domnului director al centrului de formare Eduardo Fernandez de Pinedo Landa şi a domnului Emilio Iguaz de Miguel, director general al Departamentului de formare profesională şi educaţie permanentă din cadrul Ministerului Educaţiei, Culturii şi Sportului, Consiliul Andaluzia. Cu această ocazie au fost puse bazele unei dscf3807-800colaborări pe termen lung între Consiliul din Andaluzia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Gorj. Cei doi au primit cu bucurie invitaţia de a vizita unităţi de învăţământ din judeţul Gorj şi de a colabora permanent pentru dezvoltarea învăţământului tehnologic rural”, se mai arată în comunicat. Activităţile vor continua în ziua a patra cu o vizită de studiu la Instituto de Ensenanza Secundaria Politecnico Hermenegildo Lanz.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here