Inspectorii sanitar-veterinari gorjeni nu se tem de reorganizare

385

dsvChiar dacă şi la nivelul direcţiilor judeţene se aude de tăierea de posturi şi reducerea de personal, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) nu a trimis nicio hârtie oficială în teritoriu.

Organigrama ANSVSA se va modifica la solicitarea premierului Emil Boc şi va presupune nu doar reducerea cu 25% a posturilor de directori de la nivel central şi cu 50% a funcţiilor din cadrul Cabinetului preşedintelui Autorităţii, Marian Zlotea, ci şi eliminarea unor posturi de directori din schema direcţiilor judeţene subordonate.

La nivelul judeţului Gorj, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) este condusă de directorul Ion Iliuţă şi de alţi doi directori. „Avem trei directori şi o organigramă sub formă de piramidă. Nu ştim încă ce posturi vor dispărea exact. În prezent, avem nouăzeci şi cinci de angajaţi, funcţionari publici, asistenţi, medici veterinari, personal contractual. Acesta din urmă a implicat şi angajarea pe perioadă determinată prin ordinul preşedintelui ANSVSA. Avem câţiva angajaţi cărora contractul le va expira la sfârşitul acestui an, la 31 decembrie”, a declarat Iliuţă. Salariaţii angajaţi pe perioadă determinată la DSVSA Gorj îşi asigură veniturile din activităţile de control şi inspecţie pe care le fac, fiind astfel plătiţi din veniturile instituţiei, şi nu de la stat.

Posturile vacante, blocate

Directorul DSVSA Gorj a mai spus că un singur angajat al instituţiei a plecat în acest an, prin pensionare anticipată: „S-a eliberat un singur post prin pensionare de condiţii deosebite deoarece noi beneficiem de grupa a doua. Astfel, femeile ies la pensie la cincizeci şi şapte de ani, iar bărbaţii angajaţi în breaslă ies la vârsta de şaizeci de ani”.

Deoarece şi anul trecut, alţi şase angajaţi s-au pensionat, posturile s-au blocat chiar dacă rămăseseră vacante, reducându-se din schemă. În prezent, aparatul central al ANSVSA cuprinde 320 de angajaţi. De activitatea de control se mai ocupă în afară de Corpul de control al preşedintelui (un şef de serviciu şi cinci consilieri), şi un Serviciu de control (cu 11 consilieri), un Serviciu de Inspecţii (patru consilieri şi doi referenţi), dar şi un Compartiment de Inspecţii si Siguranţa alimentelor (cu şase consilieri). Pe lângă acestea mai funcţionează şi Compartimentul de Afaceri Europene (unde prestează cinci consilieri) şi Biroul de Coordonare al Deplasărilor Externe (un şef de birou, trei consilieri şi un referent).

Angajaţii nu renunţă la muncă

Salariaţii Direcţiei Judeţene nu au ridicat până acum nemulţumiri grave asupra reducerii veniturilor cu 25% prevăzute în măsurile de austeritate luate de Guvernul Boc. Aceştia continuă să-şi facă la fel treaba, meseria nepermiţându-le decât să se gândească la a-şi păstra serviciul şi nu la a renunţa datorită tăierilor salariale. „Între ei nu am auzit să fi fost până acum discuţii, iar niciodată n-au spus că nu vor mai face treabă sau că-şi vor reduce timpul de lucru”, a precizat directorul DSVSA Gorj.

El este sigur că ai săi colegi îşi vor face la fel treaba şi după reduceri, iar în perioada verii vor munci chiar mai mult, neluându-şi toţi liber în week-end-uri: „Noi trebuie să gestionăm şi siguranţa alimentară şi sănătate veterinară, şi să coordonăm şi medicii veterinari din judeţ. Chiar dacă numărul de personal este relativ mic nu ne dăm bătuţi şi facem faţă rigorilor legii”.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here