Inspectorii sanitar-veterinari demarează controale în zonele de agrement

534

Odată cu începerea sezonului estival, conducerea Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus structurilor teritoriale desfăşurarea unor controale cu tematică specifică, în zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Astfel de verificări specifice vor fi demarate din această săptămână şi la nivelul judeţului Gorj.

În acest sens, până la data de 31 august 2016, la nivelul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj se vor constitui echipe de inspectori care vor desfăşura controale oficiale în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Scopul acţiunii este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic. Aceste controale oficiale vizează identificarea şi retragerea de la comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare care prezintă un risc pentru sănătatea publică.

Șapte echipe de control la Gorj
“Din această săptămână demarăm seria de controale dispuse prin ordinul conducerea ANSVSA. Am format echipele care practic sunt formate din inspectorii Biroului Antifraudă şi al celui pentru Siguranţa Alimentelor. În total, șapte echipe vor efectua acţiuni de control pe această tematică. Vom face verificări în taberele de la Săcelu şi Tismana, la pensiunile din judeţ şi la piscine şi ştranduri. Vom urmări blocul alimentar, condiţiile de igienă, fişele de aptitudini ale personalului lucrător. Măsurile dispuse de noi ca urmare a unor abateri de la legislaţia sanitar-veterinară în vigoare pot începe de la avertismente şi sancţiuni contravenţionale şi pot ajunge până la închiderea provizorie a unităţilor până la remedierea deficienţelor”, a declarat directorul executiv al DSVSA Gorj, Nicolae Călescu.
În concluzie, în această perioadă, inspectorii ANSVSA vor verifica: condiţiile de igienă în care funcţionează unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, pensiunile turistice, unităţile de tip hipermarket şi supermarket şi magazinele alimentare; respectarea cerinţelor generale de igienă a alimentelor; respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul (unităţile de vânzare cu amănuntul trebuie să desfăşoare numai acele activităţi pentru care deţin documente de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor eliberate de către DSVSA); eligibilitatea materiilor prime; trasabilitatea materiilor prime; respectarea cerinţelor de igienă privind manipularea, prepararea şi depozitarea alimentelor; respectarea cerinţelor de igienă privind expunerea şi servirea alimentelor; implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP şi a programelor de autocontrol.
Consumatorii gorjeni pot sesiza asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit Call Center-ul ANSVSA: 0800.826.787. În vederea eficientizării acestor controale oficiale, şi Instituţia Prefectului se va alătura campaniei, în sensul că va dispune autorităţilor locale să informeze DSVSA Gorj cu privire la perioadele în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje cu ocazia unor sărbători religioase, zilele comunelor), în vederea efectuării unor controale oficiale pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă la prepararea şi servirea alimentelor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here