Inspectorii lui Romanescu, primii la valoarea amenzilor aplicate angajatorilor

521

Fiind poate instituția de control cu una dintre cele mai largi acoperiri venind atât în sprijinul salariaților gorjeni, cât și a agenților economici și a angajatorilor cu precădere, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a prezentat la finele săptămânii trecute raportul de control pentru primele nouă luni ale acestui an.

În perioada 1 ianuarie – 1 octombrie 2017, inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj, Compartimentul Control Relații de Muncă, au efectuat un număr total de 933 de controale, dintre care 876 pentru identificarea și combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare.
Acțiunile de control au avut un caracter inopinat și s-au desfășurat în orice zi a săptămânii, atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, în funcție de obiectul de activitate al societăților supuse controlului.
“În urma verificărilor, au fost depistați 39 de angajatori care utilizau munca la negru având 66 de persoane fără forme legale de angajare, din care 12 sunt femei și un tânăr sub 18 ani.
Au fost aplicate 38 de sancțiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 580.000 de lei.
La un angajator verificat au fost depistate mai mult de 5 persoane fără forme legale de angajare, documentele fiind transmise spre cercetare Parchetului, existând presupunerea săvârșirii de către acest angajator a infracțiunii prevăzută și sancționată de art. 264, alin. 3 din Legea 53/2003, cu modificările și completările ulterioare.
Angajatorii depistați că prestau activitate cu persoane la negru desfășurau activitate în următoarele domenii: construcții, comerț, zootehnie, spălătorii auto, exploatarea lemnului, patiserii, cafe-baruri, fast-food, coafură”, se arată în raportul prezentat de George Romanescu, șeful ITM Gorj, în cadrul ultimei ședințe de Colegiu Prefectural.
Inspectorii Compartimentului Control Relații de Muncă, pentru neregulile constatate, au aplicat un număr de 294 de sancțiuni contravenționale la un număr de 243 de angajatori persoane juridice, dintre care 251 sunt amenzi în valoare totală de 995.500 de lei și 43 sunt avertismente.
Pentru neregulile constatate au fost dispuse un număr de 2.291 de măsuri angajatorilor controlați.
Principalele deficiențe constatate pentru care angajatorii au fost sancționați sunt: neîncheierea, în formă scrisă, a contractului individual de muncă, anterior începerii activității; netransmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității; neînmânarea către salariat a unui exemplar a contractului individual de muncă anterior începerii activității; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, la munca suplimentară, munca de noapte și munca în zilele de sărbătoare legală; neîndeplinirea de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta; nerespectarea de către reprezentantul legal a obligației de a pune la dispoziția inspectorilor de muncă, în termenul stabilit de aceștia, a documentelor solicitate necesare controlului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here