Inspectorii ITM Gorj au avut o săptămână plină

319

Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Gorj a desfăşurat în săptămâna 24 – 28 martie 2014 mai multe acţiuni de îndrumare, prevenţie şi control în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Nu au fost depistaţi angajatori care să presteze activitate cu persoane fără forme legale de angajare, în schimb au fost depistate peste 50 de neconformităţi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă.

Potrivit ITM Gorj în perioada menţionată nu au fost depistaţi angajatori care să presteze activitate cu persoane fără forme legale de angajare, în schimb au fost aplicate au fost aplicate 4 sancţiuni contravenţionale la 4 angajatori în valoare de 10.000 lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003, republicată şi a H.G. nr.500/2011, actualizată. “Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi au fost: neînmânarea unui exemplar al contractului individual de muncă salariatului, anterior începerii activităţii, nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal, nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor”, a precizat George Romanescu, directorul ITM Gorj

Amenzi aplicate, în valoare de aproximativ 12.000 lei
În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, angajaţii ITM Gorj au efectuat 63 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost depistate 47 de neconformităţi care au fost sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 11.500 lei. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neasigurarea organizării şi funcţionării comitetului de securitate şi sănătate în muncă, instruirea necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
S-a încheiat de asemenea acţiunea de verificare a măsurilor de securitate şi sănătate în muncă aplicate de către angajatori pentru prevenirea incendiilor şi exploziilor în sectorul extractiv. În cadrul acestei acţiuni au fost controlaţi 9 angajatori cu 12.987 de lucrători. Verificările au scos în evidenţă 32 de neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni în valoare de 4.000 lei.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here