Inspectorii ITM Gorj au aplicat amenzi în valoare de 70.000 lei

205

Reprezentaţii Inspectoratului Teritorial de Muncă( ITM) Gorj au desfăşurat mai multe acţiuni de control în săptămâna 16 – 20 iulie a acestui an, în domeniul relaţiilor de muncă şi al securităţii şi sănătăţii în muncă. Aceste controale fac parte din Programul propriu de acţiuni al ITM Gorj.

În domeniul relaţiilor de muncă au fost efectuate în total un număr de 59 controale, din care 58 de controale au fost destinate în scopul identificării şi combaterii cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Au fost depistaţi 7 angajatori care utilizau munca „la negru”, având 7 persoane fără forme legale de angajare. În urma acestor controale au fost aplicate 7 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 70.000 lei .
Angajatorii depistaţi că prestau activitate cu persoane „la negru”, îşi desfăşurau activitatea în construcţii, comerţ, zootehnie, taximetrie.

Sancţiuni aplicate
Inspectorii ITM au aplicat 12 sancţiuni contravenţionale la 11 angajatori, din care 9 s-au ales cu amenzi în valoare de 74.500. lei. Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Gorj a desfăşurat controale în scopul respectării prevederilor legale. Au fost efectuate 53 controale de verificare privind respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă unde au fost depistate 67 de neconformităţi, pentru care au fost sancţionaţi 53 de angajatori. “Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neefectuarea controlului medical periodic, neefectuarea evaluării riscurilor, nepurtarea echipamentului individual de protecţie din dotare”, a precizat George Octavian Romanescu, şeful ITM Gorj.
În sectorul de alimentaţie publică s-a verificat respectarea cerinţelor în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost controlaţi un număr de 49 angajatori, şi au fost aplicate 59 sancţiuni contravenţionale.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here