Inspectorii DSVSA, în acțiune! – Alertă alimentară a Lidl România! Produs infestat cu salmonella, retras de la vânzare

572

O alertă alimentară a fost lansată, vineri, de magazinele Lidl din România! Clienții au fost chemați să returneze un produs infestat cu salmonella. Alerta se referea la produsul „Cămara Noastră Ciolan Presat, 100g”, infestat cu salmonella.

În alertă au intrat și gorjenii care au cumpărat aceste produs, clienții fiind rugați să-l returneze magazinului. „În urma unei analize efectuate de producător, a fost detectată Salmonella spp (/25g). Salmonella poate provoca afecțiuni grave stomacale sau intestinale (Salmoneloza). Rechemarea vizează exclusiv produsul „Cămara Noastră Ciolan Presat, 100g“ cu termenele de valabilitate: 22.07.2019, 23.07.2019, 27.07.2019, 28.07.2019“. Cei care au achiziționat acest produs, cu termenele de valabilitate menţionate mai sus, sunt sfătuiți să dea curs apelului făcut de magazin şi să nu îl consume. „Din motive ce ţin de siguranţa consumatorului, Lidl România a reacţionat fără întârziere şi a scos produsul de la vânzare. Produsul poate fi returnat în toate magazinele Lidl. Contravaloarea acestuia va fi restituită, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal. Celelalte produse vândute de Lidl România, inclusiv alte produse din gama Cămara Noastră, nu sunt afectate de această rechemare. Lidl România îşi cere scuze pentru neplăceri”, au transmis reprezentanții LIDL România.

La Gorj, produse din alt lot
O echipă de inspectori sanitari-veterinari a intrat pe fir și la Gorj în cursul zilei de vineri. ,,Am trimis o echipă de inspectori sanitari-veterinari să verifice stocurile magazinelor Lidl din Târgu-Jiu, să vedem dacă mai există produsul la raft, însă nu s-au înregistrat probleme. Am depistat faptul că produsul în cauză a ajuns la Gorj însă din alte loturi, nu din cele raportate ca fiind infestate cu salmonella. Din fericire, la Gorj nu este niciun pericol pentru populație ori pentru clienții Lidl care au cumpărat produsul, în speță, ciolan presat 100 grame”, a declarat Nicolae Călescu, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj.

Prevenirea îmbolnăvirii
Salmonella este o bacterie care se transmite foarte repede la om atât de la animalele infectate, cât şi de la alimentele contaminate. Majoritatea celor infectaţi nu au simptome şi se vindecă fără tratament, dar pentru alţii această infecţie poate fi fatală. Majoritatea oamenilor infectaţi cu acestă bacterie au simptome precum: diaree, febră, crampe abdominale, greaţă şi dureri de cap la 12-72 de ore de la infectare. Starea de rău durează între 4 şi 7 zile şi majoritatea pacienţilor se vindecă fără tratament. Există însă şi cazuri în care pacienţii trebuie internaţi în spital. La aceşti pacienţi infecţia cu Salmonella se poate extinde de la intestine în sânge şi apoi către alte organe. În aceste cazuri bolnavul poate muri dacă nu este tratat rapid cu antibiotice. Bacteria trăieşte în tractul intestinal al oamenilor şi al animalelor. Diagnosticarea se face în urma analizei sângelui sau a scaunului. Vârstnicii, copiii şi cei cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai predispuşi la agravarea infecţiei. Infecţia cu Salmonella apare după consumul alimentelor contaminate sau a apei contaminate. Ea mai apare dacă persoana nu se spală pe mâini după atingerea animalelor infectate cu această bacterie.Salmonella se transmite la oameni după ingerarea alimentelor, în general de origine animală, care conţin cantități mici de fecale a animalelor infectate. Printre aceste alimente se numără: carnea de vită, carnea de pasăre, lapte, peşte, ouă, dar şi legumele sau fructele procesate. Alimentele pot arăta şi mirosi normal, fără a părea contaminate. Mâncarea poate fi contaminată în bucătărie, de exemplu, dacă la un moment dat a fost ţinut un aliment contaminat în frigider, acesta nefiind spălat ulterior, alimentul care va ocupa locul celui contaminat va fi, de asemenea, contaminat.Pentru prevenirea infecţiei cu Salmonella trebuie să se păstreze astfel o bună igienă în bucătărie. Carnea trebuie bine gătită, să nu fie roz la mijloc. Laptele trebuie consumat doar după ce a fost fiert. Persoanele contaminate cu salmonella nu trebuie să gătească pentru a nu transmite mai departe bacteria celor care consumă mâncarea gătită.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here