Inspectorii DSVSA Gorj au prestat pe brânci în această lună

359

Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj au realizat, în perioada 10-15 august, controale în vederea verificării şi depistării condiţiilor de igienă în mai multe tabere şcolare. S-au controlat şi pensiunile agroturistice şi la târgurile organizate cu prilejul sărbătorii religioase de „Sfânta Maria”, în localităţile din judeţul nostru.

În decursul a 5 zile inspectorii DSVSA Gorj au efectuat un număr de 71 de controale în Târgu-Jiu, Săcelu, Rovinari, Motru, Novaci, Crasna, Scoarţa, Tismana, Balta, Stăneşti, Peştişani, Runcu la următoarele obiective: 9 unităţi de procesare pâine, specialităţi de panificaţie, patiserie şi prăjituri proaspete; 24 unităţi de comercializare cu amănuntul a produselor alimentare; 2 supermarket-uri; 3 unităţi de alimentaţie publică; 1 unitate de fabricare a ciocolatei; 6 baruri; 1 moară; 9 unităţi de alimentaţie publică, cu activitate în cadrul târgului anual organizat cu prilejul sărbătorii religioase de „ Sfânta Maria” în localitatea Tismana. S-a mai avut în vedere de către inspectori controlul a 6 pensiuni agroturistice din localităţile Runcu, Peştişani, Tismana, Rânca, alte 3 cantine aparţinând taberelor şcolare cu activitsate în această perioadă; 7 centre de prelucrare lapte – pentru verificarea condiţiilor de igienă la prelucrarea laptelui şi obţinerea produselor lactate destinate consumului public, pe piaţa locală.

Abateri constatate
“În cursul acţiunilor de control oficial, au fost constatate abateri de la normele sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor în vigoare. Pentru aceste nereguli inspectorii DSVSA au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale, 2 avertismente la magazine alimentare, 2 amenzi în valoare de 1.200 lei la o unitate de alimentaţie publică şi o tabără şcolară, o interzicere de activitate la un centru de prelucrare lapte”, a declarat Ion Iliuţă, directorul DSVSA Gorj.

Sancţionaţi din anumite motive
Motivele sancţiunilor contravenţionale au fost: manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor; lipsa analizelor de laborator la produsele finite (produse lactate), pentru stabilirea conformităţii cu criteriile microbiologice. Nu au fost respectate normele sanitar veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare. Au existat produse alimentare cu termen de valabilitate depăşit dar cu care se intenţiona a fi utilizate în alimentaţia copiilor. „Menţionez că în cursul acestei săptămâni nu au fost semnalate pe teritoriul judeţului nostru focare de boală, toxiinfecţii alimentare sau alte evenimente cu impact în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor”, a mai adăugat Ion Iliuţă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here