Inspectorii DSP nu au găsit nereguli la ştrandurile din Gorj

377

P1000884Angajaţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj efectuează săptămânal controale la ştrandurile şi piscinele din judeţul nostru. Până în prezent nu au descoperit nicio neregulă. Astfel, gorjenii se pot răcori liniştiţi la oricare dintre aceste locaţii.

Încă de la începutul sezonului estival, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au început să verifice, rând pe rând, fiecare ştrand din judeţul nostru. Săptămânal inspectorii DSP efectuează astfel de controale. Până acum nu s-au identificat nereguli. „La ştranduri efectuăm verificări săptămânal. Până acum nu au fost găsite nereguli. Deci nu sunt probleme în privinţa scăldatului la ştranduri”, a confirmat Elena Piţian, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Reguli de respectat pentru un scăldat sănătos

dolce-vitaSpecialiştii în sănătate publică le recomandă gorjenilor să evite scăldatul în lacuri şi bălţi neautorizate, la fel şi în râuri. De asemenea, medicii îi sfătuiesc pe cei care doresc să meargă în spaţiile de agrement pentru a se bucura de soare şi apă să respecte câteva norme de igienă. Astfel, celor cu afecţiuni dermatologice li se recomandă să evite ştrandurile sau bazinele publice până ce nu li se va îmbunătăţi starea de sănătate, să folosească toaletele, să poarte costum de baie şi să facă duş atât la intrarea în bazin cât şi la ieşire pentru distrugerea potenţialilor germeni de pe piele. Trebuie precizat, de asemenea, că pe tot parcursul sezonului cald angajaţii DSP Gorj vor desfăşura controale periodice în vederea respectării normelor igienico-sanitare în vigoare de către deţinătorii de bazine şi piscine.

Riscurile scăldatului în locuri nesigure

Câteva dintre riscurile scăldatului la bazin sau în lacuri sunt: Otita de piscină, care se declanşează la câteva zile după baie şi se manifestă prin mâncărimi, dureri puternice la nivelul urechii şi senzaţia de ureche înfundată; Pitiriazis versicolor – este o ciupercuţă cutanată a cărei dezvoltare este favorizată de mediul umed şi cald. Pitiriazisul versicolor se manifestă prin apariţia unor pete brune sau decolorate la nivelul corpului; Eczema de contact – boală la care cele mai expuse sunt persoanele cu pielea sensibilă, acestea putând dezvolta o eczemă de contact din cauza clorului din apă, care are efect iritant. Eczema de contact se manifestă prin mâncărimi; Negi sau micoze, care pot apărea la picior şi care se manifestă prin mâncărime şi exfolierea zonei afectate; Furuncul – persoanele cu un sistem imunitar precar sunt mai expuse acestui risc, din cauza nivelului ridicat de bacterii din apă. De asemenea, de cele mai multe ori dacă se întâmplă ca cineva să înghită apă din bazin sau din lac nu apare niciun simptom supărător. Cu toate acestea, în unele cazuri persoana în cauză se poate confrunta cu o diaree uşoară.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here