Inspectorii de muncă au împărţit amenzi de 57.500 de lei

284

Săptămâna trecută a fost una bogată în acţiuni de control şi amenzi aplicate angajatorilor din judeţ prinşi pe picior greşit de către reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj.

Inspectorii Serviciului Control Relaţii de Muncă din cadrul ITM Gorj au efectuat 24 de controale, din care 20 au fost demarate pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. Din fericire, nu au fost depistaţi angajatori care să presteze activitate cu persoane la negru. “Au fost aplicate şase sancţiuni contravenţionale la cinci angajatori, în valoare de 40.000 de lei, sancţiunile contravenţionale fiind aplicate pentru nerespectarea prevederilor din Legea nr. 53/2003 şi Legea nr. 108/1999. Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi sunt: netransmiterea la ITM a Revisal-ului completat cu toate elementele contractului individual de muncă cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii de către salariaţi; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal; neinformarea, în scris a ITM-ului, despre încheierea contractului de prestări servicii; îndeplinirea parţială de către entitatea controlată a măsurilor dispuse de inspectorul de muncă, la termenele stabilite de acesta”, a declarat Gheorghiţă Cusma, purtătorul de cuvânt al ITM Gorj.

16 amenzi pe SSM
Şi inspectorii Compartimentului Securitate şi sănătate în muncă au efectuat 23 de controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în care au fost depistate 16 neconformităţi, motiv pentru care au fost aplicate 16 amenzi în valoare de 17.500 de lei. Neregulile pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă; instruire necorespunzătoare a personalului; neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă; neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here