Inspectoratul de Stat în Construcţii, la bilanţ

1351

Pe parcursul anului 2012, Inspecţia de Stat în Construcţii (ISC), filiala Gorj a efectuat 1.199 inspecţii şi verificări de specialitate. Controalele au vizat autorităţile publice locale, agenţii economici şi persoanele fizice implicate în fazele de proiectare, autorizare, concepere, executare, exploatare, post-utilizare a construcţiilor, precum şi fabricarea produselor pentru construcţii.

Activitatea Inspectoratului de Stat în Construcţii se desfăşoară în cadrul Direcţiei Regionale în Construcţii Sud – Vest Oltenia. Direcţia cuprinde cele 5 judeţe Gorj, Dolj, Mehedinţi, Vâlcea şi Olt. Pe parcursul anului 2012 inspectorii ISC Gorj au realizat un număr de 1199 de controale şi verificări. 537 dintre acestea au fost în domeniul calităţii construcţiilor.
“La aceste activităţi, obligaţia noastră este de a viza un program de control, întocmit de către un proiectant pentru diferite etape ale construcţiei, aşa cum sunt denumite «faze determinate». În aceste faze determinate, controlul inspectorilor este obligatoriu, construcţia neputând să meargă mai departe fără avizul înscris al Inspectoratului de Stat în Construcţii. Totodată au existat 481 de controale în faze determinate, majoritatea au fost admise, iar o parte, unde au existat neconformităţi, s-a dispus înlăturarea neconformităţilor constatate. De asemenea au mai fost 138 de activităţi de control şi inspecţie în domeniul pieţelor de producţii dintre care două controale tematice pe ferestre, uşi PVC şi geam termopan şi un control tematic referitor la producerea şi distribuirea polistirenului pentru reabilitarea termică a construcţiilor”, a precizat Ilie Merfu, şeful ISC Gorj.

178 de sesizări, la ISC Gorj
Potrivit ISC Gorj, inspectorii de stat în construcţii au verificat atât producătorii, distribuitorii cât şi utilizatorii. La nivelul judeţului Gorj nu au fost constatate neconformităţi majore, s-au constatat în schimb diferite neconformităţi referitoare la aplicarea marcajului CE, care este obligatoriu pentru toate produsele care sunt comercializate în cadrul U.E. Iar cele care vin din exterior inspectorii au obligaţia să le controleze agrementul tehnic.
S-au mai derulat anul trecut şi activităţi de inspecţie şi control în domeniul disciplinei de urbanism, adică 182 de controale, aici fiind vorba despre verificarea legalităţii actelor emise de către autorităţile publice locale, adică certificate de urbanism şi autorizaţiile de construcţie.
“S-au adresat instituţiei prin sesizări 178 de persoane, toate au fost rezolvate în termenul legal de 30 de zile, comunicându-se petenţilor soluţiile şi măsurile dispuse. Au existat, de asemenea, 74 de verificări de documentaţii, în vederea emiterii acordului pentru intervenţii la construcţiile existente”, a completat Merfu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here